Šios kartos vyrai mažiau linkę į nuotykius ir ekstremalias patirtis | Diena.lt

ŠIOS KARTOS VYRAI MAŽIAU LINKĘ Į NUOTYKIUS IR EKSTREMALIAS PATIRTIS

Jauni vyrai yra mažiau linkę į nuotykius, nei praėjusi karta, teigia šv. Andriaus universiteto mokslininkai. Pasak jų, taip yra todėl, jog šios kartos jaunimas yra mažiau motyvuotas ir prastesnio fizinio pasiruošimo.

Profesorė Kate Cross kartu su Škotijos psichologijos ir neuromokslų specialistais atliko tyrimą, kuris skelbiamas žurnale „Scientific Reports“.

Tyrimas rėmėsi studija, atlikta dar 1978 metais. Tuomet pasirodė, jog 48 procentai apklaustų vyrų į jaudinančius nuotykius buvo linkę labiau, nei moterys.

Tačiau laikai pasikeitė. Šiais laikais vyrai vos 28 procentais labiau linkę imtis adrenaliną sukeliančios, iššūkius metančios veiklos, kaip alpinizmas, ar šuoliai parašiutu. Pasak K. Cross komandos, dėl to kaltas ne tiek išaugęs moterų apetitas adrenalinui, kiek pačių vyrų motyvacijos praradimas.

„Už tai dalinai atsakingas ir lyčių skirtumų sumažėjimas, bei vyrų fizinės sveikatos suprastėjimas, lyginant su 7 dešimtmečiu.“ – teigia tyrimo autoriai.

„Šie duomenys sutampa su įrodymais, jog aukštosiose mokyklose sporto veiklose atsiranda didesnis lyčių balansas. Tačiau mūsų analizė rodo, jog taip yra ne tiek dėl padidėjusio moterų susidomėjimo sportu, tačiau dėl sumažėjusio vyrų susidomėjimo“, – tyrimo autorių išvadas skelbia „The Scotsman“.  „Laikui bėgant, moterys galėjo stipriau susidomėti nuotykių ieškojimu, tačiau svarbiausi yra kiti veiksniai, tokie kaip vidutinis fizinis pasiruošimas.“

K. Cross komanda taip pat pažymi, jog, pasak jų tyrimo, vyrai labiau nei moterys linkę būti impulsyvesniais, taip pat greičiau pajunta nuobodulį. Mokslininkai neatrado reikšmingų skirtumų tarp lyčių, kai kalbama apie saugius nuotykius, kaip naujo maisto ragavimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS