Tėvai gali daryti žalą vaikams ir būdami su jais per ilgai | Diena.lt

TĖVAI GALI DARYTI ŽALĄ VAIKAMS IR BŪDAMI SU JAIS PER ILGAI

Moksliniame leidinyje „Santuokos ir šeimos žurnalas“ publikuotas tyrimas nustebino ne vieną. Pasirodo, vaikams žalą tėvai daro ne tik būdami su jais per mažai, bet ir praleisdami su atžalomis per daug laiko.

„Kai mamos jaučia nerimą, stresą, kenčia depresiją arba, paprasčiausiai, – jei joms trūksta miego, tada vaikas, ilgą laiką būdamas su mama, gali jausti neigiamas pasekmes“, – pasakojo Živilė Kaminskienė, projekto „Šimtas apkabinimų“ koordinatorė.

„Linkėčiau mamoms pagalvoti apie save, pasirūpinti savimi ir nepamiršti sveikos meilės sau. Reikalingos atokvėpio, savo erdvės kūrimo valandėlės, kuriose mamų psichika atsigauna ir atstatomos ryšio su vaiku kūrimo galimybės“, – sakė psichiatrė-psichoterapeutė Agnė Kirvaitienė.

Tyrimas parodė, kad vaikai su tėvais per dieną Lietuvoje praleidžia apie 2 valandas per dieną. Psichologės teigimu, jei laikas nepraleidžiamas tuščiai, tai tikrai yra pakankamai.

„Ne kiek laiko praleidžiama su vaiku, yra svarbiausias klausimas, o kaip jis yra praleidžiamas“, – pridūrė Ž. Kaminskienė.

Emocinis ryšys su tėvais sparčiai auga tėvams apkabinant savo vaikus, patiriant fizinį kontaktą. Tačiau ir apkabinimų gali būti per daug. Bet spendimas šioje situacijoje paprastesnis: psichologė tikino, kad, kai vaikui fizinio kontakto bus per daug, jis tai akivaizdžiai parodys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS