6 dalykai, kuriuos vakcinos nuo COVID-19 gamintojai surašė pacientams | Diena.lt

6 DALYKAI, KURIUOS VAKCINOS NUO COVID-19 GAMINTOJAI SURAŠĖ PACIENTAMS

„Pfizer“ ir „BioNTech“ prie savo vakcinų pridėjo lapelius su informacija pacientams, kurios tekstą anglų kalba jau galima rasti internete. Pateikiame laisvą jo vertimą:

„Comirnaty“ pavadinta vakcina, gamintojų teigimu, yra vis dar tiriama, siekiant kuo greičiau surinkti daugiau duomenų apie jos saugumą. Pacientai raginami suteikti informaciją apie savijautą gamintojų atstovams savo šalyse. Gamintojai išskiria šiuos šešis svarbiausius klausimus:

1. Kam skirtas šis preparatas?

„Comirnaty“ skirtas vyresniems nei 15 metų pacientams. Vakcina skatina žmogaus imuninę sistemą gaminti su virusu kovojančius antikūnus. Preparato sudėtyje viruso nėra, todėl jis negali jūsų užkrėsti COVID-19.

2. Kada nedera vartoti šio preparato?

* Jei esate alergiškas bet kuriai iš jo sudedamųjų dalių (žr. 6 punktą).

* Prieš vartodami preparatą, pasitarkite su savo gydytoju, vaistininku arba slaugos darbuotoju.

* Preparato nerekomenduojama vartoti, jei esate anksčiau turėję sunkių alerginių reakcijų į šią arba bet kurią kitą vakciną.

* Jei esate nualpę, gaudami bet kokią injekcinę vakciną.

* Jei turite sunkią ligą arba infekciją dėl kurios smarkiai karščiuojate. Tačiau galite vartoti, jei karščiuojate nesmarkiai arba turite tokią viršutinių kvėpavimo takų infekciją, kaip kad sloga.

* Jei turite su kraujavimu susijusių problemų arba vartojate kraują skystinančius vaistus.

* Jei jūsų imuninė sistema yra nusilpusi dėl tokių ligų kaip ŽIV arba vartojate imuninę sistemą silpninančius vaistus.

Kaip ir bet kuri kita vakcina, dviejų dozių „Comirnaty“ kursas negarantuoja apsaugos ir neaišku, kiek laiko pacientas bus apsaugotas.

Ši vakcina nerekomenduojama jaunesniems nei 16 metų pacientams.

Informuokite savo gydytoją, jei pastaruoju metu vartojote kitus vaistus arba vakcinas.

Jei esate nėščia, maitinate krūtimi arba planuojate nėštumą, pasitarkite su gydytoju dėl šios vakcinos vartojimo.

Ši vakcina gali laikinai paveikti jūsų gebėjimą valdyti transporto priemones bei kitus mechanizmus. Palaukite, kol šis poveikis praeis.

Šioje vakcinoje esantys kalio ir natrio kiekiai yra tokie maži, kad ji klasifikuojama, kaip iš esmės neturinti šių medžiagų.

3. Preparato vartojimas

Atskiesta 0,3 ml preparato dozė suleidžiama į rankos raumenis. Iš viso suleidžiamos 2 injekcijos, mažiausiai 21 dienos skirtumu. Gavę pirmąją dozę, turite po 21 dienos gauti antrąją, kad išeitumėte visą kursą. Kitais klausimais konsultuokitės su sveikatos apsaugos darbuotojais.

4. Galimi šalutiniai poveikiai

Kaip ir visos vakcinos, „Comirnaty“ gali turėti pašalinių poveikių, nors jie nebūtinai pasireiškia visiems pacientams.

Paprastai gali pasireikšti (daugiau nei 1 pacientui iš 10):

* Skausmas ir patinimas injekcijos vietoje

* Nuovargis

* Galvos skausmas

* Raumenų skausmai

* Sanarių skausmai

* Krėsti šaltis

Rečiau pasitaikantis šalutinis poveikis (iki 1 paciento iš 10):

* Paraudimas injekcijos vietoje

* Pykinimas

Neįprastas pašalinis poveikis (iki 1 paciento iš 100):

* Padidėję limfmazgiai

* Suprastėjusi savijauta

* Galūnių skausmai

* Nemiga

* Niežulys injekcijos vietoje

Retai pasitaikantis šalutinis poveikis (iki 1 paciento iš 1000):

* Laikinas pusės veido nutirpimas

Nežinomo dažnumo šalutinis poveikis (duomenų nėra):

* Sunki alerginė reakcija. Tokiu atveju kreipkitės į sveikatos apsaugos darbuotojus. Taip pat elkitės ir pasireiškus bet kokiems kitiems, čia neišvardintiems, šalutiniams poveikiams. Tai padarę, jūs padėsite pagerinti šios vakcinos saugumą.

5. Tinkamas vakcinos laikymas

Laikyti preparatą vaikams nepasiekiamoje ir nematomoje vietoje. Nevartoti vakcinos pasibaigus ant jos pakuotės nurodytam galiojimo laikui.

Laikyti šaldiklyje, nustačius nuo -90 iki -60 laipsnių Celcijaus temperatūrą.

Laikyti originalioje pakuotėje, kuri apsaugo nuo šviesos.

Vakcina turi būti atskiesta ir panaudota iškart po atitirpinimo. Nors, duomenys rodo, kad atitirpinta ir neatskiesta vakcina gali būti iki 5 dienų laikoma 2 - 8 laipsnių Celcijaus temperatūroje arba iki 2 valandų žemesnėje 30 laipsnių Celcijaus temperatūroje.

Atskiesta vakcina, laikoma 20 - 30 laipsnių Celcijaus temperatūroje, turi būti panaudota per 6 valandas. Iš šaldiklio ištraukta ir atskiesta vakcina turi būti pažymėta nauju galiojimo laiku.

Sykį atitirpinto preparato negalima vėl užšaldyti.

Nenaudoti preparato, jei po atskiedimo pastebėta pašalinių kūnų arba spalvos pokyčių.

Neišmetinėkite jokių vaistinių preparatų buitinėms atliekoms skirtose vietose. Dėl tinkamo vaistų išmetimo pasitarkite su vaistininku.

6. Pakuotės sudėtis ir kita informacija apie Comirnaty sudėtį

Aktyvioji medžiaga yra COVID-19 mRNA vakcina. Po atskiedimo gaunamos 5 dozės po 0,3 ml. Kiekvienoje iš jų yra 30 mikrogramų mRNA.

Kitos sudedamosios dalys: ((4-hidroksibutil)azanediil)bis(heksan-6,1-diil)bis(2-heksldekanoatas) (ALC-0315) − 2-[(polietilenglikol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidas (ALC-0159) − 1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocholinas (DSPC) − cholesterolis − kalio chloridas − kalio dihidrofosfatas – natrio chloridas – dinatrio fosfato dihidratas – sacharozė – injekcinis vanduo

Vakcina yra baltai-balkšvos spalvos tirpalas (pH: 6.9 – 7.9), pateikiama kelioms dozėms skirtuose, 5 dozių, 2 ml talpos skaidriuose (I tipo stiklo) buteliukuose su guminiu dangteliu ir fiksuojančiu plastikiniu dangteliu, kuris tvirtinamas aliuminio juostele.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Noriu rusiškos vakcinos, ji geresnė.

Pillietis

Skiepytis naudinga. Bet tai ir klaidina. Cituoju KD informaciją.:"...Esminė vakcinavimo įprasminimo vertinimo klaida. Cit.:"...A. Izgorodinas akcentavo, kad kuo geriau bus įvykdytas vakcinavimas, tuo greičiau bus galima panaikinti karantino ribojimus". SĖKMINGAS SKIEPIJIMO REZULTATAS YRA TIK PASKIEPYTŲJŲ APSAUGA NUO SUSIRGIMO, bet neeliminuoja užsikrėtimo. Jokia vakcina neapsaugo nuo užsikrėtimo, apsaugo tik nuo susirgimo užsikrėtus. Todėl būtų didelis nesusipratimas, jei po vakcinacijos galima būtų atsisakyti karantino.

stalius

ar nebus ligonines perpilditos nuo skiepu pasekmiu .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS