Atsakė, ar tai yra sveikesnė saldumynų alternatyva Pereiti į pagrindinį turinį

Atsakė, ar tai yra sveikesnė saldumynų alternatyva

2025-06-20 11:49

Avižų batonėliai – sveikesnė saldumynų alternatyva. Tačiau paskaitę etiketę, pamatytume, kad kai kuriuose avižų beveik nėra, o cukraus kur kas daugiau nei šokolade.

Atsakė, ar tai yra sveikesnė saldumynų alternatyva
Atsakė, ar tai yra sveikesnė saldumynų alternatyva / Asociatyvi Freepik.com nuotr.

Daugiau apie tai pasakojo trenerė, mitybos specialistė Agnė Juknienė.

– Sakėte, kad domėjotės etiketėmis ant užkandžių pakuočių – ką ten radote?

– Dažniausiai pakuotės „rėkia“, kad labai sveika ir tai yra avižų batonėliai. Deja, 100 proc. avižų niekur neradau, visur buvo kviečiai, gliukozės sirupas tam, kad sulipdytų batonėlį.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar šiuose batonėliuose kalorijų yra mažiau nei kokiame nors šokoladiniame batonėlyje?

– Žiūrint, kokiame, sakyčiau, kad jeigu norite pasmaguriauti – suvalgykite tą šokoladinį batonėlį ir vėliau grįžkite prie sveikos mitybos, nei apgaudinėkite save.

– Sakėte, kad labai svarbu yra skaityti etiketes. Ką žinoti yra svarbiausia? Jose yra labai daug informacijos.

– Pagrindiniai dalykai, kuo rekomenduoju pasikliauti, kai pamatome etiketę, sudėtį – pirmiausia kuo mažiau ingredientų. Tai rodo, kad gaminys yra švaresnis. Taip pat žiūrėti, kas yra pradžioje. Kas yra pradžioje – to yra daugiausia: miltai, cukrus ir pan.

– Kalbant apie cukrų – dažniausiai ten būna išskirti angliavandeniai, iš kurių cukrai. Koks kiekis turėtų būti 100 gramų nurodytas, kad sakytume, jog šis užkandis ar patiekalas yra palankus mūsų mitybai?

– Rekomenduojama iki 5 gramų. Per dieną apskritai moterys turėtų suvartoti 25 gramus, o vyrai truputėlį daugiau.

Jeigu norite pasmaguriauti – suvalgykite tą šokoladinį batonėlį.

– Vasarą daug laiko leidžiame lauke, visur keliaujame, norisi turėti užkandžių. Kokios būtų jūsų rekomendacijos, ką daryti, kai norisi kažko užkąsti?

– Visada rekomenduoju rinktis pagal sezoną. Dabar vasara – rinkimės pagal tai, ką turime. Tai nebūtinai turi būti saldu, gali būti agurkai, pomidorai, kažkokios kitos daržovės. Gali būti kažkokios uogos, vaisiai. Tokie užkandžiai geriausia, ką turime sezono metu. Jeigu neišeina, skubame, tada riešutai. Tačiau vis tiek siūlau gaminti savo – kažką pasiruošti iš anksto ir turėti.

– Ar galėtumėte pasakyti trumpą receptą, kaip būtų galima namuose pasigaminti avižų batonėlį?

– Tikslių proporcijų dabar nepasakysiu, bet sulipinimui naudojame datulę, abrikosą – juos sutriname, nuo jų užtenka saldumo. Tada galime įdėti kažkokių uogų – gali būti natūraliai džiovintos, kad nebūtų pridėta jokių cukrų, taip pat avižos. Galime ir kepti, ir dėti į šaldytuvą. Tokiu būdu turėsime paprasčiausius, skaniausius naminius batonėlius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra