Breketai brangs penktadaliu – jiems nebebus taikoma PVM išimtis | Diena.lt

BREKETAI BRANGS PENKTADALIU – JIEMS NEBEBUS TAIKOMA PVM IŠIMTIS

  • 10

Lygūs dantys kainuos penktadaliu daugiau, nes brangsta breketai. Mokesčių inspekcija išaiškino, kad už sąkandžio gydymui naudojamus prietaisus reikės mokėti 21 proc. pridėtinės vertės mokestį (PVM), praneša LNK žinių tarnyba.

Kaunietė Vaida, kuriai sudėti breketai, ateina apžiūrai. 37-erių moteris sako ilgai svarsčiusi, ar skirti pinigų dantims susitvarkyti.

„Turi ne vienus metus iš tiesų taupyti, nes net patys paprasčiausi ir pigiausi metaliniai breketai kainuoja daugiau nei 1 tūkst. eurų, o dar ortodonto priežiūra“, – stebėjosi pacientė Vaida Preišegalavičė.

Suaugusiesiems kompensacijų ortodontiniams prietaisams nėra. Dabar jiems svarstoma ir prie taip didelių kainų pridėti dar 21 proc. PVM.

„Jeigu būtų brangiau 21 proc., manau, būčiau atidėjusi visam laikui. Labai gaila, kad taupytume sveikatos sąskaita“, – sakė V.Preišegalavičė.

Jeigu būtų brangiau 21 proc., manau, būčiau atidėjusi visam laikui. Labai gaila, kad taupytume sveikatos sąskaita.

PVM ortodontiniams prietaisams – breketams, plokštelėms ar kapoms – atsirado, kai Mokesčių inspekcija sulaukė klausimo, ar šie prietaisai gali būti priskiriami protezams. Atidžiau paskaitė prieš aštuoniolika metų įsigaliojusį įstatymą.

„Į mus buvo kreiptasi ir mes paaiškinome viešai, kad ortodontiniai aparatai nepriskiriami protezams ir todėl turi būti apmokestinti PVM. Tokį sprendimą priėmėme po konsultacijos su Sveikatos apsaugos ministerija“, – akcentavo VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

Nuo 2004 m. galiojantį įstatymą kas kaip norėjo, tas taip taikė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Tikriausiai pasitaikė neaiškumų. Be abejo, mums gaila, kad toje srityje dirbantys specialistai nelabai žino arba atskiria ortodontinių aparatų nuo protezų“, – sakė R.Virvilienė.

Po VMI išaiškinimo PVM turėjo būti pradėtas taikyti nuo birželio, tačiau sunerimo Sveikatos apsaugos ir Finansų ministerijos, ar tikrai tokiems brangiems ortodontiniams aparatams reikia PVM. Finansų ministerija atsiuntė atsakymą raštu: „Šiuo metu nagrinėjamos faktinės aplinkybės, kitų šalių praktika ir PVM direktyvos taikymo galimybės. Taip pat laukiame atsakymų į užklausas dėl direktyvos taikymo valstybėse.“

Ortodontams didžiausią nerimą kelia tai, kad dažniausi pacientai – vaikai.

„70–80 proc. ortodontinių pacientų – vaikai nuo šešerių iki aštuoniolikos metų“, – pažymėjo „Neodentos“ klinikos vadovė Eglė Kunčiuvienė.

Ortodontai sako, kad situacija kasmet vis blogėja. Vaikų burnos sveikata drastiškai prastėja.

„Ortodontinis gydymas reikalingas ne tik dėl dantų tiesinimo, taip pat gydomi vystymosi, raidos defektai“, – sakė Kauno klinikų gydytojas ortodontas Arūnas Vasiliauskas.

Lietuvoje ortodontiniai prietaisai vaikams iki aštuoniolikos metų kompensuojami, tačiau kaunietė Aušra sako susidūrusi su situacija, kad kompensacijos breketams gauti praktiškai neįmanoma dėl didelių reikalavimų.

„Turbūt turi būti labai sudėtinga padėtis. Kiek ėjome, sakė nėra kompensavimo, nieko“, – stebėjosi paciento mama Aušra Obelenienė.

Kad kompensacijos daugiau teorinės nei praktinės, antrina ir medikai.

„Pacientams sudėtinga gauti, nes turi atitikti labai daug kriterijų. Taip pat labai ilgos eilės, nes didžiulis trūkumas ortodontų“, – teigė E.Kunčiuvienė.

Gydytojai sako, kad PVM ortodontiniams aparatams yra nelogiška, nes apmokestinama problemų prevencija.

„Breketų gydymu užkertame kelią tolesnėms problemoms. Jau protezais mes sprendžiame problemas, kurios atsidaro negydant. Atsakykime sau į klausimą: ką mes norime pasiekti apmokestinimu, branginimu? Taip apmokestinama prevencija“, – retoriškai klausė E.Kunčiuvienė.

„Tai yra problema. Manau, turėtų būti valstybės parama pacientams, kurie turi ortodontinių problemų, kad suplanuotų lėšų ir sumažinti naštą jiems“, – komentavo Kauno klinikų gydytojas ortodontas A.Vasiliauskas

Ortodontiniai prietaisai privačiose klinikose be PVM kainuoja įvairiai. Plokštelės – nuo 150 iki 400 eurų, breketai – nuo1,3 tūkst. iki 4 tūkst., kapos – nuo 2 tūkst. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Jūratė

"Seniai reikėjo tą padaryti" - jūs geriau pasiskaitykite ar pasiteiraukite dėl ko dedami breketai, tada galėsite komentuoti ar tai mados reikalas ar nelabai. Matyt tamsta pats/pati neturite problemų su dantimis arba jas ignoruojate. Nemanau, kad mokėti kelis tūkstančius eurų yra mados reikalas, nes dauguma, kurie nešioja breketus, nesiskundžia pinigų pertekliumi. Saviškiams taupiau kelis metus, o mada mažiausiai rūpi kai negali nei normaliai šypsotis, nei normaliai kalbėti ar valgyti. Būtų malonu, kad nepezėtumėte ten, kur nesuprantate.

Bronx

Jų daug aplink

pz

Prie ko čia mada? Kokių dar debilų Lt yra?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS