„Camelia“ vaistininkė atsako į penkis dažniausius klausimus apie vakciną nuo erkinio encefalito | Diena.lt

„CAMELIA“ VAISTININKĖ ATSAKO Į PENKIS DAŽNIAUSIUS KLAUSIMUS APIE VAKCINĄ NUO ERKINIO ENCEFALITO

  • 0

Lauko termometro stulpeliui kylant vis aukščiau, būtina atkreipti dėmesį į kartu su pavasarėjančiais orais atkeliaujančias grėsmes.  Viena jų – erkių platinama erkinio encefalito infekcija. Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Ieva Sauserytė atsako į 5 dažniausiai užduodamus klausimus apie erkes ir vakciną nuo erkinio encefalito.

1. Kaip užsikrečiama erkiniu encefalitu?

Erkiniu encefalitu užsikrečiama įsisiurbus šią infekciją nešiojančiai erkei. Pastarieji voragyviai virusą perduoda per seiles, todėl užsikrėsti galima bene akimirksniu. Visa Lietuva patenka į erkinio encefalito didelės rizikos zoną. Iš žiemos miego šie voragyviai pabunda vidutinei paros oro temperatūrai pasiekus 4–6 laipsnius šilumos. Erkės dažniausiai apsistoja šiltose, drėgnose vietose, pavyzdžiui krūmynuose, aukštoje žolėje, lapų krūvose, samanose. Jų taip pat apstu parkuose, daugiabučių ir nuosavų namų kiemuose.

2. Ar skiepai nuo erkinio encefalito iš tiesų yra veiksmingi?

Vakcinos nuo erkinio encefalito efektyvumas siekia net 98 proc. Kaip ir vakcinos nuo kitų ligų, taip ir vakcina nuo erkinio encefalito negarantuoja, kad įsisiurbus erkei užkratas į mūsų organizmą nebepateks. Tačiau skiepas padės organizmui daug efektyviau kovoti su infekcija, tad taip apsisaugojama nuo sunkių komplikacijų bei ilgalaikių liekamųjų reiškinių.

Vakcinos nuo erkinio encefalito efektyvumas siekia net 98 proc.

 

3. Kokie šalutiniai erkinio encefalito vakcinos požymiai?

Kaip ir didžioji dalis vakcinų, erkinio encefalito vakcina kai kuriems žmonėms gali sukelti nepageidaujamų reiškinių. Dažniausiai tai tebūna dūrio vietos paraudimas, patinimas ar lengvas maudimas. Tačiau pasitaiko atvejų, kai žmogui pakyla temperatūra, skauda galvą bei raumenis, jaučiamas nuovargis, kartais pasireiškia ir pykinimas. Tačiau šie nepageidaujami poveikiai praeina po paros ar dviejų, o jaučiamus simptomus galima malšinti įprastais preparatais nuo karščiavimo ar skausmo.

Po vakcinacijos prašome pacientų parą laiko neužsiimti fiziškai aktyvia veikla, nevartoti alkoholinių gėrimų bei nešlapinti dūrio vietos. Taip pat raginame atidėti skiepijamąsi bent keletui savaičių, jei ūmiai sergama kitomis ligomis.

Vis daugiau pacientų pasirenka pagreitintą skiepų nuo erkinio encefalito schemą (...)

 

4. Kokia yra erkinio encefalito vakcinacijos schema?

Įprasta skiepijimosi schema atrodo taip: pacientui suleidžiama pirmoji vakcinos dozė, po 1–3 mėn. –  antroji dozė, o trečioji – praėjus 5–12 mėn. nuo antrosios injekcijos. Vėliau revakcinuotis viena vakcinos doze, siekiant sustiprinti organizmo apsaugą, reikėtų kas 3–5 metus. Tačiau vis daugiau pacientų pasirenka pagreitintą skiepų nuo erkinio encefalito schemą, kada antroji vakcinos dozė yra suleidžiama lygiai po dviejų savaičių nuo pirmosios dozės. Imunitetas įgyjamas po antros vakcinos dozės praėjus dviem savaitėms.

Apie vakcinacijos schemą, galimus šalutinius poveikius, jų palengvinimą bei skiepų nuo erkinio encefalito derinimą su vakcinomis nuo kitų ligų visada papasakos skiepijimo procedūrą atliekantis specialistas. 

5. Kiek kainuoja pasiskiepyti nuo erkinio encefalito „Camelia“ vaistinėse?

Erkinio encefalito vakcina suaugusiems „Camelia“ vaistinėse kainuoja 29,99 Eur (su „Mažų kainų“ kortele – 28,99 Eur, su SENJORO ir NEĮGALIŲJŲ „Mažų kainų“ kortele – 26,99 Eur). Sužinoti, kuriose vaistinėse teikiama skiepijimo paslauga, ir jai užsiregistruoti galite https://skiepai.camelia.lt arba telefonu 8 697 03000.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS