Černobylio zonoje gyvenantys vilkai-mutantai įgijo ypatingų galių | Diena.lt

ČERNOBYLIO ZONOJE GYVENANTYS VILKAI-MUTANTAI ĮGIJO YPATINGŲ GALIŲ

Pastaraisiais metais vilkų, kaip ir kitų gyvūnų, populiacija Černobylio zonoje labai išaugo. Po 1986 m. įvykusios branduolinės katastrofos ši vieta buvo apleista, todėl, nesant žmonių, čia karaliauja laukiniai gyvūnai, rašo  „IFLScience“.

Tačiau norintys pasinaudoti šia laisve gyvūnai turėjo įveikti pavojingą radiacijos kiekį. Naujajame tyrime Prinstono universiteto (JAV) mokslininkų komanda sutelkė dėmesį į vietinės vilkų populiacijos tyrimus. Jie stengėsi suprasti, kaip keturkojams pavyko išgyventi tokiomis atšiauriomis ir gyvybei pavojingomis sąlygomis.

Tyrimo rezultatai rodo, kad Černobylio zonoje gyvenančių vilkų populiacija genetiškai skiriasi nuo kitų vilkų, gyvenančių už šio regiono ribų. Įdomu tai, kad apšvitintiems gyvūnams išsivystė apsauginės mutacijos, kurios padidina jų galimybę išgyventi vėžį.

Pasak evoliucijos biologės ir ekotoksikologės Karos Love (Kara Love), kuri Černobylio vilkus tyrinėja jau dešimt metų, visą tą laiką ji ir jos kolegos realiuoju laiku gaudavo duomenis apie tai, kur gyvūnai yra ir kokį radiacijos poveikį jie patiria.

2014 m. K. Love ir jos kolegos nuvyko į uždraustąją zoną ir paėmė vilkų kraujo mėginius, bandydami išsiaiškinti, kaip laukinių gyvūnų organizmai reaguoja į vėžį sukeliančią radiaciją. Kai kuriems gyvūnams taip pat buvo pritvirtintos radijo apykaklės. Jos padėjo rinkti informaciją apie vilkų buvimo vietą ir radiacijos poveikį.

Rezultatai rodo, kad Černobylio zonoje esantys gyvūnai per visą savo gyvenimą kasdien patiria tokį radiacijos poveikį, kuris daugiau nei šešis kartus viršija leistiną apšvitos ribą žmonėms.

Mokslininkai nustatė, kad vilkų imuninė sistema pakito, panašiai kaip ir žmonių, kuriems dėl vėžio buvo taikyta spindulinė terapija. Be to, genetinės analizės parodė, kad vilkų genomo dalys įgijo tam tikrą atsparumą vėžiui.

Tokie tyrimai sutampa su kitais stebėjimais apie pusiau laukinius šunis, gyvenančius Černobylio zonoje. Dar praėjusiais metais mokslininkai nustatė, kad šie gyvūnai genetiškai skiriasi nuo kitose pasaulio dalyse gyvenančių naminių gyvūnų.

K. Love ir jos kolegos mano, kad jų tyrimo rezultatai gali būti naudingi žmonėms. Tyrimo autoriai tikisi panaudoti šiuos duomenis. Tai gali padėti išsiaiškinti apsaugines organizmo mutacijas ir taip galėtų padėti išgyventi vėžiu sergantiems žmonėms. Deja, koronaviruso pandemija ir Rusijos invazija į Ukrainą sutrukdė mokslininkams grįžti į Černobylio uždraustąją zoną, todėl jie negali tęsti savo tyrimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Xxx

Tie vilkai be dantų priekinių,iltiniai dantys tik like ,kiti supuvę..Atrodo alkani ,sergantys vilkai

V,L

Tam *gamtininkui* Čęnobilio vilkai sykiu su vatnykais manau galetu sukrimsti ir megztas beretes.....

Juozas

Radiacija yra pagrindinis evoliucijos variklis. Nebūtų natūraliai jos- nebūtų žmonių, beždžionių... Selekcininkai, išvedinėdami naujas kardelių, viendienių ir kitų augalų veisles, specialiai švitina sodmenis dozuota spinduliuote. Gaila tik, kad per didelė dozė žudo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS