COVID-19 kaip profesinė liga: ką tai reiškia? | Diena.lt

COVID-19 KAIP PROFESINĖ LIGA: KĄ TAI REIŠKIA?

  • 2

Koronavirusą pažįstame jau ketverius metus, o dabar COVID-19 infekcija įtraukta į profesinių ligų sąrašą. Nuo pandemijos pradžios bendras mirčių skaičius nuo šios ligos siekia beveik 10 tūkst., o užsikrėtimų šalyje – net apie pusantro milijono.

Iki šiol profesinių ligų registre yra tik vienas atvejis, kai COVID-19 liga pripažinta profesine liga. Pirmasis toks fiksuotas atvejis yra susijęs su mediko darbu.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Kristina Jokimaitė pakomentavo apie COVID-19 įtraukimą į profesinių ligų sąrašą.

— Ar COVID-19 kaip profesinė liga siejasi su medicininėmis profesijomis?  

— Dauguma atvejų – taip. Europos Komisija (EK) išleido rekomendaciją, kurioje šalims rekomendavo įtraukti COVID-19 į profesinių ligų sąrašą, kai žmonės dirba darbus sveikatos priežiūros srityje, infekcinių ligų prevencijos srityse, socialinį darbą, teikia paslaugas namuose. Kitoms darbo vietoms – tik pandemijos metu, įvykus protrūkiui, kai yra įrodytas ryšys tarp atliekamos veiklos ir infekcinių ligų rizikos. 

— Ar tai, kad liga įtraukta į profesinių ligų sąrašą, reiškia, kad patirtas susirgimas turi negrįžtamų pasekmių?  

— Pats profesinės ligos pripažinimo procesas yra ilgas. Visų pirma, šeimos gydytojas susirgusį asmenį nukreipia darbo medicinos gydytojo konsultacijai, kuris inicijuoja tyrimą, kreipiasi į darbo inspekciją, į žmogaus darbdavį, gauna visus reikalingus duomenis. Ir tik įvertinęs visas aplinkybes, priima sprendimą, ar liga – profesinė, ar ne. Kai jau yra pripažįstama, liga įtraukiama į profesinių ligų registrą, užfiksuojama higienos institute ir ji pripažįstama profesine.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Jeigu esu slaugytoja ir mano aplinkoje daug rizikos susirgti COVID-19, aš dažnai susergu, kyla įvairiausių komplikacijų. Ir jeigu praėjus visą šį ilgą procesą nustatoma, kad tai – profesinė liga, ko aš galiu tikėtis? Ilgesnio nedarbingumo pažymėjimo, nedarbingumo išmokų, galbūt reabilitacijos?  

– Kai žmogus, kuriam yra patvirtinama profesinė liga, suserga šia liga, tai jis gauna didesniu procentu apmokamą nedarbingumo pažymėjimą. Kitas aspektas, kai žmogus dėl profesinės ligos netenka dalies darbingumo. Tada kreipiasi į Neįgaliųjų teisių apsaugos agentūrą, kad nustatytų darbingumo netekimo lygį arba pripažintų neįgalumą. Jam yra skiriamos papildomos išmokos dėl profesinės ligos.  

– Ar anksčiau gaudavote skundų dėl COVID-19 ligos ir jos pasekmių?

– Anksčiau, kol buvo paskelbtas karantinas ir ekstremali situacija Lietuvoje, galiojo atskira tvarka, kur susirgusiems žmonėms būdavo skiriamos didesnės išmokos. Mirties ar sunkių pasekmių sveikatai atveju buvo skiriamos kompensacijos, bet visa tai galiojo tik karantino ir ekstremalios situacijos laikotarpiu.

Dabar COVID-19 kaip profesinė liga bus nustatoma įprastine tvarka, kaip ir visos kitos ligos. Jeigu žmogui persirgus liks rimtų padarinių sveikatai, bus aiškesnė tvarka, galės kreiptis ir gauti kompensaciją.

Noriu pažymėti, kad ir medikui ta liga buvo pripažinta pagal kitą punktą, kuris vadinasi kitos infekcinės ligos, kuriomis užsikrečiama dirbant darbus, kai yra patvirtinta infekcinių ligų rizika. Tai tiesiog toks bendro pobūdžio punktas.

– Ar dabar bus paprasčiau, nes jau yra įvardinta?  

– Taip, EK pačioje formuluotėje išskyrė ir pagrindines sritis, tai šiek tiek aiškesnis reguliavimas. 

– Lietuvoje registruota apie 1,5 mln. užsikrėtimų COVID-19. Ar būtent tas sąrašas galios ir ankstesniems užsikrėtimams, ar tik tiems, kurie bus?  

– Kalbama tik apie ateitį. Jeigu jau nepripažino, nors ir buvo toks punktas, tai atgaline tvarka niekas neįtrauks. Į Lietuvos profesinių ligų registrą įtraukiami atvejai, kurie jau yra patvirtinti darbo medicinos gydytojo.  

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pelėda

Gali būti, kad darbuotojams, kuriems covid-19 nustatys kaip profesinę ligą, bus privalomi skiepai. Tokia mintis kilo, kai šalia pamačiau įkeltą straipsnį, jog medikus pakeis robotai.

daktaras

Oi sukas tai sukas lochatrono ratukas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS