Daugėja vaikų kalbos sutrikimų | Diena.lt

DAUGĖJA VAIKŲ KALBOS SUTRIKIMŲ

Logopedė ekspertė Laureta Chankevič taisyklingai vaikus kalbėti moko jau 20 metų ir tvirtina, jog buvo laikas, kai Klaipėdoje dirbo viena logopedė Vaikų ligoninės konsultacinėje poliklinikoje ir esą to beveik pakako. Specialistai teigia, kad vaikų kalbos sutrikimų kasmet daugėja, maža to, jie yra vis sudėtingesni.

Pažeidžiamas kalbos centras?

Pasak L.Chankevič, dabar yra labai daug gabių vaikų, tačiau akivaizdžiai padaugėjo kalbos sutrikimų, kurie yra vis sudėtingesni. Esą seniau kalbos sutrikimą pavykdavo ištaisyti per 2–3 mėnesius, dabar kartais tai užtrunka net kelerius metus.

Anot logopedės, izoliuotą garsą ištaisyti pavyksta per kelis mėnesius, tačiau rišlios kalbos lavinimas be tėvų pagalbos dažniausiai užtrunka gana ilgą laiką.
Tas ilgas mokymasis vaikams pabosta, todėl tenka ieškoti kūrybiškų sprendimų, kad jie toliau norėtų mokytis.

Manoma, kad šiems sutrikimams didelę įtaką turi motinos stresas nėštumo metu, kuris neabejotinai veikia vaiko raidą, gali paveikti ir gimdymo trauma, esą gimdymo metu vos kelias sekundes be deguonies buvusių smegenų gali būti pažeistas kalbos centras ir vaikas blogai artikuliuos garsus.

Mokslininkai jau prabyla apie tai, kad vaiko kalbos vystymąsi veikia gimdymo metu naudojami skausmo malšinamieji bei skatinamieji vaistai. Esą siekiant išsiaiškinti, kodėl daugėja kalbos sutrikimų, reikia atlikti didelius mokslinius tyrimus.

Stulbina skaičiai

Su panašiomis problemomis susiduria ir Latvijos bei Kaliningrado srities logopedai, su kuriais bendradarbiauja logopedė L.Chankevič.

"Kai prieš 10 metų atėjau dirbti į lopšelį-darželį "Puriena", galvojau, kad neturėsiu ką veikti. Maniau, kad visi vaikai puikiai šneka ir jų kalbos nereikės taisyti. Tačiau susidūrusi su realybe, patyriau šoką. Nesitikėjau, kad rasiu 50, tai yra beveik pusę vaikų, kuriems reikia logopedo pagalbos. Dabar vidutiniškai yra 40 darželinukų kasmet, tai yra trečdalis visų įstaigą lankančių mažylių", – neslėpė L.Chankevič.

Kai kurių vaikų kalbos defektus ištaisyti pavyksta gana greitai, kiti pas logopedą lankosi gerokai ilgiau.
Klaipėdoje yra keli logopediniai darželiai. Teigiama, kad norint į juos pakliūti eilėje tenka laukti net dvejus metus. Ten su kalbos sutrikimų turinčiais vaikais logopedai dirba kasdien, o įprastame darželyje pamokėlės pas kalbos lavinimo specialistą vyksta 2–3 kartus per savaitę.

Dėmesys – pirštų lavinimui

Esą džiugu, kad dabar logopedai dirba kiekviename Klaipėdos darželyje. Tik bėda ta, kad jie pradeda dirbti su ketverių metų vaikais. O stebėti, kaip vystosi jų kalba, reikia pradėti nuo 2–3 metukų.

Pradžių pradžia – smulkiosios motorikos lavinimas. Japonijoje 2–3 mėnesių kūdikiams kasdien po 2–5 minutes atliekamas rankų pirštų masažas, nes smegenų centrai, reguliuojantys kalbą, ir centrai, reguliuojantys rankų pirštų judesius, yra visai šalia ir daro įtaką vieni kitų veiklai.

Būtent todėl labai svarbu vystyti vaiko smulkiąją motoriką, tai yra koncentruotus rankų pirštų judesius – gebėjimą užsisegti sagas, piešti, lipdyti, laikyti šaukštą ar pieštuką. Nes pradžioje išsivysto rankų pirštų judesiai, po to skiemenų artikuliacija, taigi tolesnis kalbos vystymasis priklauso nuo smulkiosios motorikos išsivystymo.

Kai vaiko motoriniai, savitarnos gebėjimai neatitinka amžiaus normų, tada ir kalbos vystymasis paprastai atsilieka. Tokie vaikai blogai piešia arba iš viso to daryti nemoka ar nemėgsta, nes silpniau išvystyta jų pirštų motorika.

Vaikai, kuriems ankstyvajame amžiuje sudarytos palankios sąlygos mankštinti pirštus, greičiau pradeda taisyklingai kalbėti, geriau artikuliuoja garsus.

Filosofas Imanuelis Kantas rašė, jog ranka – tai išorinės smegenys. Ir tai – didelė dalis tiesos, nes aktyvių taškų, turinčių ryšių su smegenimis, dirginimas padeda suaktyvinti smegenų veiklą, ugdo dėmesį, valią, atmintį.

Užkerta tolesnius sutrikimus

Kalbėti vaikai išmoksta bendraudami ir veikdami juos supančioje aplinkoje. Labai svarbu nuo pat kūdikystės kalbinti vaiką, skatinti jo kalbines, motorines ar emocines reakcijas į kalbą.

Pats reikšmingiausias ir tinkamiausias laikotarpis vaikų kalbai ugdyti, pasak logopedų, yra amžius nuo vienų iki trejų metų. Todėl lopšeliuose-darželiuose būtina sudaryti palankias sąlygas ankstyvajai vaikų kalbos sutrikimų prevencijai – sistemingai mankštinti vaikų pirštus, mokyti vaikus taisyklingai kvėpuoti, atlikti artikuliacinę mankštą, skatinti žodinę raišką, turtinti žodyną.

Didelę įtaką taisyklingai vaiko kalbai turi glaudus tėvų, pedagogų ir logopedo bendradarbiavimas. Norint padėti vaikui – būtinas teigiamas nusiteikimas ir meilė.

"Vaiko kalbą svarbu ištaisyti iki mokyklos lankymo pradžios, nes jei tai nebus padaryta, jam kils problemų mokantis rašyti. Mes užbėgame už akių tolesniems sutrikimams, nes vaikas, blogai tardamas garsus ar blogai girdėdamas, vėliau susidurs su mokymosi problemomis", – įsitikinusi L.Chankevič.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pritariu pirmam

Kai visi, pradedant lopšelinukais, į kompus ir debilnikus sulindę, kai skaityti nebeįmanoma ne tik dėl to, kad knygos nebeįperkamos, bet ir dėl to, kad "taupantys" leidėjai ne tik gerų rašytojų ir vertėjų, bet net padorių redaktorių nebepasisamdo, kai net diktoriai lietuviškai kalbėt nelabai besugeba - ko daugiau tikėtis?

X-AS

O kaip tas vaikas ismoks kalbet,jei tevai su juo nekalba,patys sedi prie kompiuteriu,o priejus vaikui ir ji pasiuncia prie kito atsisest,kad tik netrugdytu.Greit nebebus raiskiai kalbanciu,tik mygtukus spaudanciu vis dauges.O ir klausytis nebemokes,nes ausys ausinemis uzkistos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS