Dėl antros COVID-19 bangos – nežinia ir medikų nerimas: ar užteks apsaugos priemonių? | Diena.lt

DĖL ANTROS COVID-19 BANGOS – NEŽINIA IR MEDIKŲ NERIMAS: AR UŽTEKS APSAUGOS PRIEMONIŲ?

  • 21

Baiminamasi, kad tik įsibėgėjus rudeniui žadėta antroji koronaviruso banga Lietuvą užlies greičiau. Į kovą prieš virusą turėsiančius stoti medikus neramina nežinomybė, kaip teks dirbti vėl drastiškai šoktelėjus susirgimų skaičiui. LNK žinios praneša, jog medikai baiminasi dar ir dėl to, kad turi per mažai apsaugos priemonių.

Vis aštrėjanti situacija dėl susirgimų koronavirusu kelia Lietuvos medikų nerimą. Baiminamasi dėl kol kas tvyrančios nežinios, kaip bus dirbama atsiritus antrajai viruso bangai.

Svarstoma, ar vėl teks pereiti prie karantino metu buvusio modelio, kai buvo teikiama tik skubi pagalba, ar vis dėlto, paisant griežtų saugumo reikalavimų, bus dirbama taip, kaip dabar.

„Niekas nežino aiškaus veiksmų plano, kaip bus su tomis įstaigomis daroma. Ar jos vėl bus visos uždarytos, paliekant tik tas „kovidines“ ligonines, ar bus nuotolinis konsultavimas ir gydymas tik skubių būklių ar tų, kurios ženkliai pasunkins paciento būklę, ar įstaigos dirbs taip, kaip dabar dirba“, – medikams kylančius klausimus LNK žinioms dėstė Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė Živilė Gudlevičienė.

Turi būti tam tikras rezervas – gydymo įstaigos negali užsiguldyti visų lovų.

Tikslių atsakymų į šiuos klausimus sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kol kas nepateikia, tačiau neabejojama, kad pacientų vis dėlto teks priimti mažiau.

„Per porą dienų turėtų būti sutartas, buitiškai sakant, šviesoforo principas: kada užsidega geltona šviesa ir yra mažinamas planinis guldymas, nes turi būti tam tikras rezervas – gydymo įstaigos negali užsiguldyti visų lovų“, – aiškino ministras.

Vis dėlto, viliamasi, kad taip smarkiai apriboti gydymo įstaigų darbo, kaip buvo pavasarį, neprireiks. Tiesa, neabejojama, kad įstaigoje atsiradus susirgimų, planinės paslaugos turėtų būti stabdomos visiškai.

Medikai nuogąstauja dar ir dėl to, jog turimų apsaugos priemonių anaiptol nepakaks.

„Gali būti, kad rugsėjo viduryje ar pabaigoje jau galėsime pažymėti antrąją bangą. Tam reikia ruoštis jau dabar. Kiek teko girdėti iš mažųjų įstaigų vadovų, klausiant kiek jie turi apsaugos priemonių iš vidinių rezervų, įstaigos sako, kad mėnesiui arba pusantro“, – dėstė Ž.Gudlevičienė.

A.Veryga tokias ligoninių atsargas vertina kaip neblogas, mat tai esą rodo, jog įstaigos ruošiasi ir išgirdo valdžios reikalavimus.

„Tai dažniausiai yra pakankamas laikas tiek turint vėl pirkti į priekį“, – pastebėjo ministras.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Kas per žinios?

Baiminamasi kas baiminasi?

??

Kiek skiriasi nuo gripo?

Praeivis

Kai tik medikų bosui ir jo tarnams pritrunka pinigų, iškart atbėga nauja banga, kam viruso, o kai kam pinigų... Tikriausiai ir info darbuotojams, kad tiek daug reklamuoja tas pasakas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS