Ekspertai siūlo keisti požiūrį į alternatyvas rūkymui | Diena.lt

EKSPERTAI SIŪLO KEISTI POŽIŪRĮ Į ALTERNATYVAS RŪKYMUI

  • 0

70 žinomų pasaulio visuomenės sveikatos ekspertų atviru laišku kreipėsi į Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO), ragindami keisti požiūrį į bedūmes alternatyvas, kurios gali padėti užbaigti rūkymo sukeliamų ligų epidemiją, rašo „Financial Times“.

Atviras laiškas įteiktas šią savaitę Ženevoje vykstančioje PSO konferencijoje, skirtoje tabako kontrolės gairėms aptarti.

Ekspertai ragina bedūmius tabako gaminius vertinti remiantis tyrimais. Abejonės, kaip rašoma dokumente, neturėtų užkirsti kelio šių inovatyvių prietaisų pristatymui vartotojams, kaip mažiau sveikatai žalos darančios alternatyvos tradiciniam rūkymui.

„Jau turime pakankamą žinių bagažą, įskaitant fizinių ir cheminių procesų, toksikologinius bei kitus tyrimus, kad galėtume būti užtikrinti, jog šie tabaką kaitinantys, o ne deginantys įrenginiai yra nepalyginamai mažiau žalingi nei tradicinių cigarečių rūkymas“, – rašoma kreipimesi į PSO.

Tarp pasirašiusių laišką – buvęs JAV Širdies ligų asociacijos viceprezidentas Skotas D. Balinas (Scott D. Ballin), buvęs Didžiosios Britanijos organizacijos „Action on Smoking and Health“ direktorius Klaivas Beitsas (Clive Bates), Monrealio (Kanada) Širdies instituto medicinos direktorius Martinas Žiuno (Martin Juneau), kiti žinomi visuomenės sveikatos ekspertai.

Kaip rašo „Financial Times“, ši diskusija gerai iliustruoja du skirtingus požiūrius į tabaką. Vienoje pusėje – žalos mažinimo šalininkai. Jie laikosi pozicijos, kad tabako nedeginančių produktų vartojimas yra daug mažiau rizikingas ir turėtų būti skatinimas kaip alternatyva rūkymui.

Kitoje pusėje vyrauja PSO ir jos šalininkų pozicija. Jų požiūris pagrįstas bedūmių ir elektroninių tabako produktų draudimais. Teigiama, kad alternatyvių tabako produktų poveikis sveikatai nėra pakankamai pagrįstas moksliškai, o šios sistemos gali skatinti jaunimą rūkyti.

Rugsėjo pradžioje Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis po susitikimo su pramonininkais pareiškė, kad apribojimai ir draudimai neturi perspektyvos, jei rūkantiems asmenims nebus numatytos alternatyvios priemonės bei pagalba.

„Mes kalbėjome apie galimybę kompensuoti medikamentus. Taip pat buvo svarstoma, apie mechanizmą, kuris skatintų žmones pereiti iš tų, mano manymu, labiau žalingų įpročių - iš tradicinės cigaretės rūkymo į alternatyvias, bet gerokai mažiau pavojingas, sakykime, elektronines cigaretes“, – interviu laidoje „DELFI Dėmesio centre“ sakė S. Skvernelis.

PSO duomenimis, pasaulyje rūko 1,1 mlrd. žmonių – daugiau kaip 20 proc. vyresnių nei 15 metų amžiaus gyventojų. Nuo rūkymo ir jo sukeltų ligų pasaulyje per metus miršta apie 6 mln. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS