Medikai: onkologinės ligos nėra jokia kontraindikacija skiepijimuisi | Diena.lt

MEDIKAI: ONKOLOGINĖS LIGOS NĖRA JOKIA KONTRAINDIKACIJA SKIEPIJIMUISI

  • 1

Vasario 4-ąją pasaulyje minima kovos su vėžiu diena. Viena iš prioritetinių krypčių VUL Santaros klinikose yra onkologinių pacientų diagnostika, gydymas, priežiūra.

Kaip rašoma gydymo įstaigos pranešime, šiuo sudėtingu pandemijos metu tampa ypač svarbu ne tik gydyti, diagnozuoti onkologines ligas, bet ir maksimaliai užtikrinti šiomis ligomis sergančių pacientų saugumą. Todėl valstybė tokius pacientus įtraukė į prioritetinę grupę COVID-19 vakcinai gauti. Santaros klinikose onkologinių pacientų skiepijimas prasidėjo sausio 8 dieną nuo onkohematologinių ligonių, patyrusių kaulų čiulpų transplantacijas.

Didžioji dalis pacientų, sulaukę skambučio, kviečiančio pasiskiepyti, būna labai patenkinti. Jie nekantriai laukia vakcinos, nes gyvena baimėje, pavargę nuo situacijos, pažymima Santaros klinikų pranešime. Dalis jų lankosi gydymosi įstaigose atlikti kontrolinių tyrimų, todėl jiems kyla didesnė rizika. Tai žmonės, kuriems svarbu kuo greičiau įgyti imunitetą COVID-19 ligai, kad būtų saugūs ir galėtų tęsti onkologinės ligos gydymą.

Labai svarbu, jog būtų paskiepyti šių vaikų aplinkoje esantys suaugusieji. Tai tie šeimos nariai, kurie gyvena kartu su sergančiu vaiku, kad vaikas būtų maksimaliai apsaugotas nuo koronaviruso infekcijos.

„Nuogąstaujantiems pacientams sakome: onkologinės ligos nėra jokia kontraindikacija skiepijimuisi. Savo pacientus atidžiai stebime. Suprantame, kad žmonės nerimauja, nes patyrė daug išgyvenimų, jų rūpestis dėl sveikatos yra didesnis nei kitų. Visiems pabrėžiame, jog gydytojų bendruomenė rekomenduoja savo pacientams skiepytis, o tam tikrus išskirtinius atvejus aptariame individualiai. Kartais keičiame vakcinacijos, revakcinacijos laiką. Stengiamės, kad procesas būtų kuo efektyvesnis“, – sako Santaros klinikų gydytoja hematologė Rita Čekauskienė, pabrėždama didžiausią gydytojų onkologų rūpestį – stebėti, ar susidarys jų pacientams reikiamas imunitetas.

Santaros klinikų Vaikų onkohematologijos centro vadovė doc. dr. Jelena Rascon sako, kad nuo koronavirusinės infekcijos kviečiami skiepytis pacientai nuo 16 metų, nes mokslinių duomenų apie vakcinos efektyvumą jaunesniems pacientams nėra.

„Šešiolikmečiai ir septyniolikmečiai jau kviečiami atvykti antrajai dozei. Ryškių šalutinių reakcijų paskiepytiems pirmąja doze pacientams nebuvo“, – teigia Vaikų onkohematologijos centro vadovė. Kalbėdama apie vakcinaciją, gydytoja pabrėžia, kad labai svarbu, jog būtų paskiepyti šių vaikų aplinkoje esantys suaugusieji. „Tai tie šeimos nariai, kurie gyvena kartu su sergančiu vaiku, kad vaikas būtų maksimaliai apsaugotas nuo koronaviruso infekcijos“, – sako ji.

Santaros klinikų generalinis direktorius prof. Feliksas Jankevičius teigia, jog Santaros klinikos deda didžiules pastangas, kad visi pacientai, susirgę onkologinėmis ligomis, čia gautų patį moderniausią, aukščiausius pasaulinius gydymo standartus atitinkantį gydymą, būtų paskiepyti nuo COVID-19. Tačiau net pats šiuolaikiškiausias gydymas neprilygsta prevencijos naudai. Anksti diagnozuota liga, laiku pašalinti piktybiniai dariniai – tai galimybė vėl grįžti į aktyvų, sveiką gyvenimą, pabrėžiama Santaros klinikų pranešime.

„Skatinčiau visus pacientus neprarasti budrumo: pandemija neturi tapti kliūtimi dalyvauti prevencinėse onkologinėse programose, kurios padeda aptikti šias ligas iki to laiko, kol jos netampa mūsų priešais“, – sako klinikų vadovas prof. F. Jankevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

GERIAUSIA DOZĖ

HEROINAS IR KOKAINAS.......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS