Hipochondrikai tikrosios diagnozės nepripažįsta | Diena.lt

HIPOCHONDRIKAI TIKROSIOS DIAGNOZĖS NEPRIPAŽĮSTA

Hipochondrija – lėtinis psichikos sutrikimas, kurio išsivystymui ir eigai svarbiausi yra psichologiniai faktoriai. Tokia liga sergantys asmenys junta įvairių ligų simptomus, tačiau tikrosios diagnozės nepripažįsta. Taip šį psichikos sutrikimą pristato psichiatras Mindaugas Šablevičius.

„Asmenys, sergantys hipochondrija, yra jautresni, negu kiti žmonės. Fiziologinius pojūčius, kylančius kūne, jie interpretuoja kaip ligos simptomus. Tuomet šie pacientai kreipiasi į įvairių sričių specialistus, o kai pamato gerus tyrimų rezultatus, reikalauja juos pakartoti“, – sako gydytojas.

M. Šablevičiaus teigimu, hipochondrija sergančiam žmogui, atsižvelgiant į jo nupasakotus simptomus, tyrimai turi būti atlikti, nes tas asmuo iš tiesų gali sirgti rimta liga.

„Hipochondrija yra priskiriama prie nerimo sutrikimų. Ją dažnai sukelia mirties ir bejėgiškumo baimės, kurių žmogus net nesuvokia. O kai kuriais atvejais šios ligos priežastimi gali tapti nesugebėjimas išreikšti emocijų ir noras gauti dėmesio“, – tikina medikas.

Anot psichiatro, hipochondrikai ne apsimetinėja, o iš tikrųjų jaučia menamų ligų simptomus, todėl tikrąją diagnozę jiems pripažinti būna ypač sunku.

Plačiau – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

?

Bet kažkodel miršta nuo infarkto, insulto,vėžio...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS