Plinta nauja ir mirtinai pavojinga tuberkuliozės forma: ligonis nejaučia jokių simptomų | Diena.lt

PLINTA NAUJA IR MIRTINAI PAVOJINGA TUBERKULIOZĖS FORMA: LIGONIS NEJAUČIA JOKIŲ SIMPTOMŲ

Nyderlandų mokslininkai įspėja apie naują tuberkuliozės atmainą, kuri yra besimptomė ir sparčiai plinta Jungtinėje Karalystėje. Apie tai praneša „The Mirror“.

Mokslininkai tikina, jog tai – mirtinai pavojinga liga. Ji persiduoda oro lašeliniu būdu ir sparčiai plinta didėjant užsikrėtusiųjų skaičiui. Mokslininkai įspėja, kad užsikrėsti šia liga – labai didelė tikimybė. 

Sergantis gali nejausti jokių simptomų, bet užkrečia  kitus

Nyderlandų mokslininkai teigė, kad žmonės, kurie  nejaučia jokių tuberkuliozei būdingų simptomų, vis tiek gali būti ligos nešiotojai ir užkrėsti ja kitus.

Pasak leidinio, anksčiau buvo manoma, kad tuberkuliozės mikrobai perduodami kosint, juokiantis, čiaudint ar net kalbant arba dainuojant. Tačiau naujasis tyrimas parodė, kad keturi iš penkių žmonių, sergančių tuberkulioze, nejautė tokių simptomų.

Pasak tyrėjų, tai parodo, kad nauja tuberkuliozės forma sergantis žmogus gali užsikrėsti tiesiog kvėpuodamas šalia sergančio asmens, kuris nejaučia jokių simptomų.

Dėl simptomų nebuvimo liga gali būti diagnozuota per vėlai

Amsterdamo universiteto Medicinos centro profesorius Frankas Cobelensas teigė, kad nuolatinis kosulys dažnai yra tas simptomas, kuris padeda diagnozuoti tuberkuliozę. Tačiau jei 80 proc. nauja tuberkuliozės forma sergančių pacientų nekosėja, vadinasi, diagnozė bus nustatyta vėliau arba išvis nebus. 

„Galbūt nustatyta tik po to, kai infekcija jau bus perduota daugeliui kitų žmonių“, – sakė profesorius.

Mokslininkų atliktame tyrime dalyvavo daugiau kaip 600 tūkst. žmonių iš keliolikos Afrikos ir Azijos šalių, tarp jų ir sergančiųjų tuberkulioze, duomenys. Apie 82,8 proc. pacientų teigė, jog nėra nuolatinio kosulio, o 62,5 proc. iš viso nekosėjo.

„Tų, kurie sakė jog nekosti, seilėse buvo pavojingų bakterijų ir greičiausiai jie buvo labai pavojingi kitiems“, –  teigiama dokumente.

Leidinyje priduriama, kad profesorius A. Cobelensas skatina, kad sveikatos priežiūros darbuotojai ieškotų naujų diagnostikos būdų, siekiant išvengti naujų  tuberkuliozės atvejų.

Britanijoje padaugėjo tuberkuliozės atvejų

Jungtinės Karalystės Sveikatos apsaugos agentūra praneša, kad šios ligos atvejų skaičius padidėjo nuo 4380 atvejų 2022 m. iki 4850 atvejų 2023 m. CBN duomenimis, šiuo metu sergančių tuberkulioze skaičius Jungtinėje Karalystėje viršija iki pandemijos buvusį lygį ir sparčiai auga.

Liga diagnozuota ir tarp Jungtinėje Karalystėje gimusių, ir užsienyje gimusių gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

bigcatwar

..o ka ta tema pasakys Mengeles vaikaiciai

nustebusioji

Nuo kada kalbėjimas yra ligos simptomas?

Jons

Vėl laboratorijoje padirbėjo...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS