Klaipėdoje atlikta pirmoji bronchų praeinamumą atkurianti procedūra | Diena.lt

KLAIPĖDOJE ATLIKTA PIRMOJI BRONCHŲ PRAEINAMUMĄ ATKURIANTI PROCEDŪRA

  • 3

Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje pirmą kartą uostamiestyje atlikta moderni bronchų praeinamumą atkurianti procedūra – rekanalizacija. Vyresnio amžiaus pacientui ji padėjo atsikratyti varginančio kosulio ir vis pasikartojančio plaučių uždegimo. Ši procedūra – vienas iš naujų intervencinės pulmonologijos gydymo metodų.

Pašalino polipą

„Kai kurios plaučių ligos gali būti varginančios, o kartais ir nepagydomos. Tačiau augantis diagnostinių ir gydymo technologijų skaičius gali padėti pacientui pagerinti gyvenimo kokybę bei trukmę“, – paaiškino Respublikinės Klaipėdos ligoninės Pulmonologijos alergologijos skyriaus gydytojos pulmonologės Tatjana Venckūnė ir Olga Merkutova-Petrošienė.

Neseniai abi gydytojos įgūdžius tobulino specializuotuose kursuose Vokietijoje, o grįžusios sėkmingai juos pritaikė, atlikdamos pirmąją trachėjos ir bronchų rekanalizacijos procedūrą Klaipėdoje, naudojant argono plazmos koaguliaciją. 

Ši procedūra ypatinga tuo, kad minimaliai invazyviu būdu galima atkurti bronchų praeinamumą, o prireikus efektyviai sustabdyti kraujavimą.

Į Respublikinę Klaipėdos ligoninę kreipėsi pacientas dėl nesibaigiančio kosulio ir pasikartojančių plaučių uždegimų. Bronchoskopijos metu gydytoja T. Venckūnė pamatė polipą, kuris užkimšo bronchų spindžius ir trukdė orui patekti į viršutinę plaučių dalį.

Pritaikius bendrą nejautrą, 60 metų klaipėdiečiui buvo atlikta bronchų praeinamumą atkurianti procedūra, kuri truko apie pusvalandį. Praėjus daugiau nei mėnesiui pacientas buvo grįžęs pasitikrinti ir pasidžiaugė puikiais rezultatais.

Tinka ne visiems

Pasak gydytojų, šiai procedūrai atlikti būtinos specifinės žinios, įgūdžiai ir meistriškumas. Rekanalizaciją galima taikyti aptikus polipą, chondromą – nepiktybinį kremzlės audinio naviką ar kitus darinius, tarp jų ir onkologinius. Polipai gali būti įgimti arba susiformuoti gyvenant. Šis gydymo metodas tinka ne visiems pacientams, būtina atsižvelgti į tam tikras kontraindikacijas – medicinines priežastis.

„Tai yra specifinė procedūra, tinkanti tik tam tikrais atvejais. Visada atsižvelgiama, kuris gydymo metodas yra tinkamiausias būtent tam pacientui“, – paaiškino gydytoja O. Merkutova-Petrošienė.

Kol kas ši atlikta procedūra yra vienintelė, nes kitą, suplanuotą iš anksto, teko atšaukti dėl paciento sveikatos būklės.

Padeda diagnozuoti ir gydyti

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Pulmonologijos alergologijos skyrius yra pirmasis specializuotas pulmonologijos skyrius Vakarų Lietuvoje, kuriame aktyviai naudojamos naujausios technologijos plaučių ligoms diagnozuoti ir gydyti. 

Kaip sakė gydytojos T. Venc-kūnė ir O. Merkutova-Petrošienė, intervencinė pulmonologija – sąlyginai nauja medicinos sritis, kuri minimaliai invazyviu būdu padeda diagnozuoti, o kartais ir gydyti tam tikras plaučių ligas.

Šios technologijos pasižymi mažesne komplikacijų rizika, trumpesniu hospitalizacijos laikotarpiu bei greitesniu paciento atsistatymu po procedūros.

Šiandien Vakarų Lietuva gali pasidžiaugti minimaliai invazyvios pulmonologijos plėtra bei besiplečiančiomis gydymo galimybėmis. Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje įdiegti moderniausi invazinės pulmonologijos diagnostikos ir gydymo metodai: šalia įprastinės bronchoskopijos – autofluorescencinė bronchoskopija, darinių plaučiuose biopsijos rentgeno kontrolėje, nelankstaus bronchoskopo sistema procedūroms, taikant bendrinę nejautrą,  stentavimas, masyvaus kraujavimo stabdymas, kriobiopsijos, transbronchinės biopsijos, o nuo šiol – trachėjos bei bronchų rekanalizavimas, naudojant argono plazmos koaguliaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Mokslinčius

Įdomu.Tai jis pats kvėpuodamas nejautė teigiamų operacijos rezultatų? Ar tai pajautė tik gydytojams jį įtikinus,kad jis gerai jaučiasi?

Mmm

Prieš komentuodami perskaitykit įdėmiai tekstą

Savi speciastai

Pulmanologių desantas avyko iš užsienio? Viliuosi, bent jau lietuviškai galima bendrauti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS