Lietuvoje – pirmoji šį sezoną gripo auka: mirtis pasiglemžė 53 metų vyrą | Diena.lt

LIETUVOJE – PIRMOJI ŠĮ SEZONĄ GRIPO AUKA: MIRTIS PASIGLEMŽĖ 53 METŲ VYRĄ

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, nuo gripo Panevėžio apskrityje (Kupiškio rajone) mirė 53-ejų metų vyras. Tai pirmasis mirties nuo gripo atvejis šį gripo sezoną. Vyras blogai pasijuto po švenčių, o į medikus kreipėsi sausio 2 dieną.

ULAC duomenimis, praėjusio (2018–2019 m.) gripo sezono metu registruoti 26 mirties atvejai. ULAC medikai primena, kad letalių atvejų būtų galima išvengti skiepijantis nuo gripo,  nes skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Rizikos grupėms priklausantys asmenys nuo gripo skiepijami valstybės lėšomis. Dėl skiepų reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, išlaidos gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų stacionariniam gydymui 2018 m. siekė 25 mln. eurų ir tai didžiausia 2018 m. skirta išlaidų dalis nuo išlaidų visoms stacionarinėms paslaugoms dėl užkrečiamųjų ligų.

Kaip jau skelbta, Lietuvoje praėjusią savaitę, gruodžio 30–sausio 5 dienomis, bendras sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis, lyginant su ankstesne savaite, šiek tiek padidėjo, gripo atvejų ir toliau pamažu daugėja.

Bendras sergamumo minėtomis ligomis rodiklis šalyje praėjusią savaitę siekė 43 atvejus, tenkančius 10 tūkst. gyventojų. Ankstesniąją savaitę – 31 atvejis 10 tūkst. gyventojų.

Praėjusią savaitę gripu susirgo 221 asmuo, ankstesniąją savaitę – 178. Pirmąją šių metų savaitę Lietuvoje dėl gripo į ligonines paguldyti 32 asmenys, tarp jų 24 vaikai, vienas asmuo buvo gydomas intensyvios terapijos skyriuje.

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis didėja visoje Lietuvoje, todėl medikai pataria neprarasti budrumo ir rekomenduoja:

– tinkamai ir dažnai plauti rankas, nusiplovus jas nusausinti;

– vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;

– vengti masinių žmonių susibūrimo vietų;

– laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų – nosį ir burną prisidengti alkūne, o vienkartines nosines nedelsiant išmesti bei nusiplauti rankas;

– neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;

– gerai vėdinti patalpas;

– susirgus rekomenduojama kreiptis į medikus, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į ugdymo įstaigas, laikytis gydytojo nurodymų;

– sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosėjant ar čiaudėjant;

– sveiki žmonės, slaugydami sergantį asmenį, taip pat turėtų dėvėti medicininę kaukę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Meistras

Taip ir atsimenu, kaip man buvo pasakyta, kai tariausi del vizito remonto pas zmogu: - Kaip tik esu namuose, sergu, galite ateiti pataisyti gedima....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS