Medikai: plauti rankas prieš valgį negana Pereiti į pagrindinį turinį

Medikai: plauti rankas prieš valgį negana

2012-10-17 16:00
Medikai: plauti rankas prieš valgį     negana
Medikai: plauti rankas prieš valgį negana / Shutterstock nuotr.

Švarios rankos – apsaugos nuo gripo, ne tik nuo žarnyno užkrečiamųjų ligų, sąlyga. Specialistai primena, kad asmens higiena – svarbi kiekvieno žmogaus sveiko gyvenimo dalis.

Asmens higienos įgūdžiai dažniausiai susiformuoja vaikystėje padedant tėvams, seneliams ir mokytojams. Rizika užsikrėsti įvairiomis infekcijomis padidėja kolektyvuose, o mes beveik visi esame jų nariai.

Ant kiekvieno žmogaus odos nuolat gyvena ir dauginasi įvairūs mikroorganizmai: bakterijos, virusai, grybeliai. Jų įgyjama liečiant įvairius paviršius, pavyzdžiui, durų rankenas, laiptų turėklus, knygas, rašiklius ir kitus bendro naudojimo daiktus, bendraujant su žmonėmis, glostant gyvūnus.

Didelio susibūrimo vietose, ypač mokyklose ir vaikų darželiuose, užkrečiamųjų ligų grėsmės išvengti sunku. Vaikai daug bendrauja tarpusavyje, bėgioja, liečia vienas kitą, dalijasi daiktais. Todėl susidaro palankios sąlygos virusams ir bakterijoms plisti. Anot medikų, vienas efektyviausių būdų pašalinti įvairių infekcijų sukėlėjus – plauti rankas.

Užkrečiamųjų ligų prevencijai itin svarbu laikytis pagrindinių higienos taisyklių, tačiau dažniausiai būtent vaikams reikia priminti, kada ir kaip plauti rankas. Rankų plovimo technika labai reikšminga, nes ant gerai nuplautų rankų lieka mažiau mikroorganizmų, jie lėčiau dauginasi ir neplinta.


Kaip tai daryti?

1. 10–15 sekundžių muiluoti rankas trinamaisiais ir sukamaisiais judesiais, ypač riešus, tarpupirščius, pirštų galiukus ir nagus, nykščius.

2. Delną trinti į delną.

3. Dešiniosios rankos delnu trinti kairiosios plaštakos viršų.

4. Kairiosios rankos delnu trinti dešiniosios plaštakos viršų.

5. Suglausti delnus, supinti pirštus ir trinti.

6. Vienos rankos delnu trinti kitos rankos pirštus.

7. Sukamaisiais judesiais trinti nykščius.

8. Sukamaisiais judesiais trinti kiekvienos rankos delną.


Gresia ligos

Per maistą ir vandenį plintančios bakterinės ir virusinės žarnyno infekcijos:

rotavirusinis enteritas,

norovirusinė infekcija,

šigeliozė,

virusinis hepatitas A ir E.

Oro lašeliniu būdu (kosint, čiaudint) plintančios infekcijos:

tuberkuliozė,

gripas,

tymai,

meningokokinė infekcija,

difterija.


Kodėl vengiame higienos?

Plautuvės nepatogioje vietoje arba jų per mažai,

trūksta muilo, rankšluosčių,

rankų higienos produktai dirgina ir sausina odą,

trūksta žinių apie rankų higienos taisykles ir procedūras,

trūksta vyresniųjų rodomo pavyzdžio,

nėra aktyvaus rankų higienos skatinimo.