Tyrimas: pernai vykusiuose festivaliuose narkotines medžiagas vartojo beveik pusė lankytojų | Diena.lt

TYRIMAS: PERNAI VYKUSIUOSE FESTIVALIUOSE NARKOTINES MEDŽIAGAS VARTOJO BEVEIK PUSĖ LANKYTOJŲ

Beveik pusė iš 400 pernai apklaustų festivalių lankytojų Lietuvoje nurodė renginio metu vartoję ar ketinę vartoti narkotinių medžiagų, rodo naujausios Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) užsakymu atliktos apklausos rezultatai.

Be to, kaip parodė tyrimas, vienam iš trijų festivalių dalyvių buvo siūlyta pabandyti narkotinių medžiagų.

„Dauguma respondentų buvo jaunimas, asmenys iki 29 amžiaus ir didesnė dalis muzikos festivaliuose lankėsi ne kartą“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį kalbėjo NTAKD Stebėsenos ir analizės skyriaus patarėja Brigita Rašimaitė, pridurdama, kad narkotinių medžiagų vartoti neketinusių asmenų pernai vykusiuose muzikos festivaliuose buvo 52,5 proc.

Skelbiama, kad apklausa apie psichotropinių medžiagų vartojimą praėjusiais metais buvo vykdoma festivaliuose „Yaga“, „Loftas‘23“ bei „Riešutinės‘23“.

Šių renginių metu atliktas tyrimas parodė, jog dauguma muzikos festivalių lankytojų yra vartoję kokias nors narkotines medžiagas, be to, vienas iš trijų muzikos festivalio dalyvių susilaukė siūlymų jų pabandyti.

Atliktas tyrimas taip pat parodė, kad narkotinių medžiagų vartojimo paplitimas tarp muzikos festivalių lankytojų yra ženkliai didesnis nei plačiojoje visuomenėje.

Šiuose trijuose festivaliuose didžiausia nevartojusių ir neketinusių vartoti dalyvių dalis nustatyta „Riešutinės“ festivalyje – 67,6 proc., kiek mažiau „Lofto“ festivalyje – 62,5 proc, mažiausiai – „Yaga“ festivalyje – 27,4 proc. dalyvių.

Taip pat nustatyta, kad 2 iš 3 respondentų šio festivalio metu vartojo ar ketino vartotis daugiau nei 5 alkoholinius gėrimus per vieną dieną.

Pasak NTAKD specialistų, festivaliuose dažniausiai renkamasi vartoti kanapes, ekstazį/MDMA, kitus nei LSD haliucinogenus ir kitas psichotropines medžiagas.

Tyrimo duomenimis, šios medžiagos dažnai vartojamos kartu su alkoholiu, neretai vienu metu vartojami ar maišomi keli skirtingai narkotikai.

„Tai yra neraminanti mus žinia“, – pabrėžė B. Rašimaitė, pridurdama, kad toks elgesys kelia didesnį pavojų sveikatai ir padidina perdozavimo tikimybę.

Taip pat nustatyta, kad 2 iš 3 respondentų šio festivalio metu vartojo ar ketino vartotis daugiau nei 5 alkoholinius gėrimus per vieną dieną.

Plaukų tyrime paimti 109 mėginiai, nustatyta MDMA ir kokaino pėdsakų

Praėjusią vasarą Lietuvoje pirmąkart buvo atliktas ir plaukų mėginių tyrimas. Pasak NTAKD Stebėsenos ir analizės skyriaus vyr. specialistės Olesios Rudminienės, šiam tyrimui buvo surinkti 109 plaukų mėginiai, o dalyviai anonimiškai ir savanoriškai pildė klausimyną.

Pastarasis tyrimas buvo atliekamas festivaliuose „Yaga“, „Ant bangos“ ir „Loftas“, pažymi O. Rudminienė.

„Pasirinkome tyrimą atlikti trijuose skirtinguose festivaliuose, todėl, kad visų šių festivalių tematika skirtinga. Tikėjomės kuo įvairesnių rezultatų, kurie parodytų išsamesnį narkotinių medžiagų vartojimą Lietuvoje“, – spaudos konferencijoje teigė specialistė, pažymėdama, kad 43 plaukų mėginiuose narkotinių medžiagų pėdsakų nebuvo nustatyta.

„Daugiausia buvo nustatyta MDMA ir kokaino, THC. Nustatytos 9 skirtingos medžiagos, 3 iš jų yra naujos psichoaktyviosios medžiagos, jos visos yra įtrauktos į kontroliuojamų medžiagų sąrašą“, – pažymėjo O. Rudminienė.

Kai kuriais atvejais, pasak O. Rudminienės, viename mėginyje buvo aptiktos kelios narkotinės medžiagos, pavyzdžiui, MDMA ir kokainas, nors jas maišyti, atkreipia dėmesį specialistė, yra pavojinga.

„Tai galėtų rodyti, kad žmonės ne visada žino, kokias medžiagas jie vartoja. Arba turėdami mažai žinių apie naujas psichoaktyvias medžiagas jie gali patirti didesnę riziką sveikatai, įskaitant galimą mirtiną apsinuodijimą“, – sakė O. Rudminienė.

Organizatoriams rekomenduoja rengti mokymus personalui

Savo ruožtu NTAKD Prevencijos koordinavimo skyriaus vyr. specialistė Roberta Arbačiauskaitė atkreipia dėmesį, kad reaguojant į tyrimo festivaliuose rezultatus, departamentas atnaujino rekomendacijas tokių renginių organizatoriams. Atnaujintas rekomendacijas galima rasti NTAKD interneto svetainėje, pažymėjo specialistė.

„Reikia informuoti apie psichoaktyvių medžiagų keliamus pavojus, taip pat apie pavojus vairuoti išgėrus, taip pat, kokių psichoaktyvių medžiagų negalima maišyti“, – teigė R. Arbačiauskaitė, pridurdama, kad festivalių rengėjams siūloma informaciją apie psichoaktyvias medžiagas pateikti taikant įvairias informavimo formas – brošiūras, plakatus, informacinius stendus ir pan.

„Siūlome pasirūpinti, kad būtų palaikoma švara, kad būtų parinkta tinkama muzika su atlikėjais, kuri neskatintų psichoaktyvių medžiagų vartojimo. Ir, žinoma, svarbu sudaryti sąlygas asmenims pasitikrinti blaivumą tada, kada jie išvyksta iš festivalio“, – pažymėjo specialistė, patikslindama, kad užsienio šalyse su aktyvesniu psichotropinių medžiagų vartojimu siejama tranki arba elektroninė muzika.

„Svarbi ne tik aplinka, bet ir asmenys, kurie dirba festivalyje. (...) Svarbu tinkamai paruošti personalą – tam siūlome rengti mokymus, kurie būtų susiję su atsisakymo įgūdžiais parduoti alkoholį neblaiviems ar nepilnamečiams asmenims, kaip atpažinti apsvaigusius asmenis, kaip suteikti pirmąją, taikiai spręsti konfliktus“, – pridūrė R. Arbačiauskaitė.

Kaip praneša NTAKD, departamento užsakymu tyrimą festivaliuose atliko „Shopper Quality“ Lietuvos filialas apklausa.

GALERIJA

  • NTAKD pristatytas.
  • NTAKD pristatytas.
  • R. Sketerskienė.
  • G. Duoblys.
  • R. Arbačiauskaitė.
  • B. Rašimaitė.
  • O. Rudminienė.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

senai visiems zinoma tiesa , y festivalius

pidervizijas renkasi isimtinai tik narkomanai , vagys, prostitutes ir LGBTQ -kolektyvas... nuormalus zmones bordeliuose nesivalkioja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS