NVSC: COVID-19 protrūkių praėjusią savaitę padaugėjo nežymiai | Diena.lt

NVSC: COVID-19 PROTRŪKIŲ PRAĖJUSIĄ SAVAITĘ PADAUGĖJO NEŽYMIAI

  • 0

COVID-19 protrūkių praėjusią savaitę buvo 8 proc. daugiau nei savaite anksčiau, antradienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Įstaigos laikinosios vadovės Giedrės Aleksienės teigimu, pagal protrūkius šiuo metu esame spalio mėnesio pradžios lygyje.

„Daugelyje sektorių analizuodami protrūkius stebime, jog situacija išlieka stabili, didelių „gaisrų“ išvengiama. Tokių rezultatų pasiekėme vakcinos pagalba“, – teigė G. Aleksienė.

NVSC duomenimis, praėjusią savaitę ugdymo įstaigose fiksuoti 455 protrūkiai – 90 daugiau nei savaitę anksčiau. Pasak specialistų, nors protrūkių ir padaugėjo, tačiau absoliuti dauguma jų nėra skaitlingi.

Daugiausia protrūkių registruota pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo įstaigose – apie 85 proc. Vertinant protrūkių pasiskirstymą regionuose, daugiausia jų registruota Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos apskrityse.

Protrūkių struktūroje pokyčių nepastebėta.

Anot epidemiologų, palankios tendencijos ir toliau stebimo gydymo ir socialines paslaugas teikiančiose įstaigose.

Gydymo įstaigose protrūkių sumažėjo nuo 47 iki 45, o socialines paslaugas teikiančiose įstaigose praėjusią savaitę fiksuota 12 protrūkių – tiek pat, kiek ir savaite anksčiau.

Mažiau protrūkių praėjusią savaitę fiksuota ir gamybos sektoriuje. Jų sumenko penktadaliu, lyginant su ankstesne savaite.

Prekybos, maisto pramonės įmonėse, taip pat logistikos ir transporto sektoriuje padėtis išliko stabili – protrūkių skaičius nekito.

Aktyvių COVID-19 ligos protrūkių prieaugis pirmąją gruodžio savaitę fiksuotas statybų bei žemės ūkio pramonės įmonėse. Jis buvo nežymus ir siekė nuo kelių iki keliolikos procentų.

Bendrai praėjusios savaitės pabaigoje Lietuvoje fiksuoti 705 aktyvūs COVID-19 ligos protrūkiai, kai savaitę prieš – 653 aktyvūs COVID-19 ligos protrūkiai.

Pasak epidemiologės Daivos Razmuvienės, prieš šventes atsipalaiduoti nereikėtų – svarbu nepamiršti prevencijos taisyklių.

„Norint tokias tendencijas išlaikyti, turime ne tik intensyviai skiepytis, bet ir laikytis auksinių prevencijos taisyklių. Taisyklingas kaukių dėvėjimas, rankų higiena, atstumų laikymasis, savo ir artimųjų sveikatos stebėjimas – tai yra tie dalykai, į kuriuos numoti ranka prabangos neturime“, – sakė D. Razmuvienė.

NVSC primena, kad protrūkis – staigus užkrečiamųjų ligų išplitimas, apėmęs riboto skaičiaus žmonių grupę ir (ar) ribotą teritoriją, t. y. du ir daugiau tarpusavyje susiję ligos atvejai laiko ir vietos požiūriu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS