Onkologiniams ligoniams gydyti pasitelkė stereotaksinę radioterapiją | Diena.lt

ONKOLOGINIAMS LIGONIAMS GYDYTI PASITELKĖ STEREOTAKSINĘ RADIOTERAPIJĄ

  • 2

Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) gydytojai onkologai radioterapeutai atvertė naują puslapį gydant onkologinius pacientus. Jiems gydyti medikai pradėjo naudoti moderniausią naujos kartos linijinį greitintuvą ir atlieka sudėtingiausias šiuolaikinio spindulinio gydymo procedūras. Viena jų – stereotaksinė radioterapija.

Sunaikina naviko židinį

Stereotaksinė radioterapija nuo įprastinės skiriasi galimybe naviką apšvitinti biologiškai daug efektyvesne jonizuojančiosios spinduliuotės doze per žymiai trumpesnį laiką. KUL gydytojų teigimu, pagrindinė žinia pacientams – gydymas taikant šią radioterapiją tapo efektyvesnis ir saugesnis.

Pasak KUL Onkologijos ir radioterapijos klinikos vadovės dr. Aistos Plieskienės, dabar Vakarų Lietuvos gyventojams nebereikės vykti į kitas didžiąsias šalies ligonines, nes visas naujausias radioterapijos paslaugas jie gaus arčiau namų.

Stereotaksinė spindulinė terapija – tai itin pažangi radioterapijos technologija, naudojama mažiems, aiškių ribų arba gerai apibrėžiamiems ankstyvų stadijų pirminiams piktybiniams navikams arba jų metastazėms gydyti, kai reikia panaudoti didelę spinduliuotės dozę.

Pasak A. Plieskienės, pacientai dažnai šią procedūrą vadina tiesiog švitinimu į tašką arba į židinį.

„Procedūros metu realizuojama didelė spinduliuotės dozė į naviką, visiškai jį sunaikinant, tačiau nepažeidžiant aplinkinių sveikų organų. Gydymas patogus pacientui, nes gali užtekti ir vienos ar 3–5 procedūrų per 2–10 dienų. Retesniais atvejais, kai švitinimo tūris didesnis arba greta yra kritiškai svarbių organų, pavyzdžiui, plaučio naviko atveju, 5 procedūros atliekamos per 14 dienų“, – paaiškino A. Plieskienė.

KUL gydytojų onkologų radioterapeutų komanda yra sukaupusi patirties švitinant plaučių navikus, galvos smegenų, limfmazgių ir kaulines metastazes. Ateityje medikai planuoja toliau specializuotis šį metodą taikydami kasos, kepenų navikams ir metastazėms, prostatos vėžiui gydyti.

Vis labiau pritaikoma

Pasak A. Plieskienės, KUL medikai prieš dešimtmetį pirmieji šalyje įdiegė tūrinės rotacinės moduliuojamo intensyvumo radioterapijos metodą (angl. Volumetric modulated arc therapy), o šiandien specialistai, pasitelkę naujausius mokslinius tyrimų rezultatus, atskleidžia vis daugiau galimybių taikyti kūno stereotaksinę radioterapiją. Pavyzdys – plaučių navikai.

„Anksčiau šis metodas buvo pasirenkamas tik gydant periferinius, toliau nuo trachėjos ir pagrindinių bronchų esančius navikus. Dabar juo jau gydomi ir centriniai plaučių navikai, tik kiek sumažinus kartinę jonizuojančiųjų spindulių dozę ir skiriant daugiau stereotaksinės radioterapjos procedūrų“, – besiplečiančias šiuolaikinės radioterapijos galimybes Vakarų Lietuvos regione pabrėžė A. Plieskienė.

Specialistės teigimu, stereotaksinė radioterapija plačiai plėtojama oligometastatinei ligai gydyti, kai vėžys išplitęs į kitus organus, tačiau metastazių skaičius yra ribotas.

„Svarbu, kada ir kokiuose organuose atsirado metastazių, koks jų dydis, ribos diagnostiniuose vaizduose. Apšvitinus ne tik pirminį naviką, bet ir pavienes metastazes, liga kontroliuojama, pacientui nereikia skirti chemoterapijos. Stereotaksinė kūno radioterapija – efektyvus gydymo metodas, kurį naudojant paciento gyvenimo kokybė būna geresnė nei skiriant ilgą chemoterapinį gydymą“, – sakė medikė.

Komanda: KUL gydytojų teigimu, onkologinių pacientų gydymas taikant stereotaksinę radioterapiją tapo efektyvesnis ir saugesnis. / KUL nuotr.

Kada skiriama?

Prieš planuojamą stereotaksinę radioterapiją pacientams dažnai atliekama magnetinio rezonanso tomografija ir pozitronų emisijos kompiuterinė tomografija, siekiant nustatyti mažiausius naviko ar metastazių židinius. Po šių tyrimų pacientą konsultuoja gydytojas onkologas radioterapeutas ir sprendžia, ar šis metodas tinka paciento ligai gydyti. Tais atvejais, kai reikia nuspręsti, ar naviką šalinti chirurginiu būdu, ar sunaikinti stereotaksine radioterapija, klinikinį atvejį aptaria įvairių sričių medikų, gydančių onkologines ligas, komanda.

Pasak A. Plieskienės, stereotaksinis gydymas netinka pirminių navikų priešoperacinei ar pooperacinei radioterapijai, nes, kai metodai kombinuojami ir yra įmanomas radikalus chirurginis gydymas, dozė skiriama žymiai mažesnė, o švitinimo tūris būna didesnis.

„Anksčiau būdavo nurodoma, kokio diametro navikams ar metastazėms dar yra saugu realizuoti stereotaksinės radioterapijos procedūrą, tačiau šiandien jau nepakanka vieno parametro – vertiname planuojamo apšvitinti tūrio rodiklius. Remiamės mokslinių tyrimų rezultatais, nuo kokio naviko tūrio, jį visiškai sunaikinant jonizuojančia spinduliuote, atsiranda didesnė šalutinių poveikių ir komplikacijų rizika“, – paaiškino gydytoja.

Trumpa ir efektyvi

Stereotaksinė radioterapija KUL atliekama pažangiu naujos kartos linijiniu greitintuvu, pasižyminčiu sudėtingomis funkcijomis, kurios leidžia pasiekti maksimalų tikslumą ir efektyvumą.

Tai itin pažangi radioterapijos technologija, naudojama mažiems, aiškių ribų arba gerai apibrėžiamiems ankstyvų stadijų pirminiams piktybiniams navikams arba jų metastazėms gydyti.

A. Plieskienės teigimu, įrenginys generuoja didelių energijų jonizuojančią spinduliuotę – fotonus, kurių pluoštas formuojamas daugialape diafragma. Švitinimas vyksta greitai, keliomis arkomis apšvitinant taikinį ir jį sunaikinant. Šiuolaikinė stereotaksinės radioterapijos procedūra yra trumpa ir efektyvi. Jos metu sveiki aplink naviką esantys audiniai ir organai blokuojami, o pacientas nejaučia jokio šalutinio poveikio.

„Taikinio vaizdavimas ir stebėjimas švitinant vykdomas pasitelkiant integruoto kūginio pluošto kompiuterinę tomografiją. Įrenginio savybės lemia procedūros tikslumą, leidžia pamatyti ir įvertinti naviko židinio vietą, jo tūrio pokyčius ir užtikrinti, kad didelės dozės gydymo planas būtų realizuotas labai tiksliai į suplanuotą taikinį. Naujoji švitinimo technologija leidžia kontroliuoti organų ir taikinio judėjimą švitinant naviką tik giliai įkvėpus ir sulaikius kvėpavimą arba tik iškvėpimo metu tolygiai kvėpuojant (kitaip vadinamas 4D švitinimas).

Be to, šis naujasis linijinis greitintuvas išsiskiria savo specialiu procedūrų stalu, kurio paviršius pagamintas iš anglies pluošto ir jis turi milimetro dalių tikslumo funkciją judėti šešiomis kryptimis“, – Radioterapijos skyriuje veikiančios technologijos technines galimybes vardijo A. Plieskienė.

Ji džiaugėsi ligoninėje įdiegta pažangia technologija ir galimybe pacientams taikyti efektyviausias šiuolaikinės radioterapijos procedūras, tačiau priminė, kad tai nebūtų įmanoma be profesionalų komandos.

„Kad ir kaip šiais laikais būtų pažengęs mokslas ir technologijos, reikia nepamiršti, kad su kiekviena įmantria šiuolaikine įranga dirba ypatingų mokslo žinių įgiję specialistai – gydytojai onkologai radioterapeutai, medicinos fizikai ir radiologijos technologai“, – komandos svarbą pabrėžė A. Plieskienė.

GALERIJA

  • Onkologiniams ligoniams gydyti pasitelkė stereotaksinę radioterapiją
KUL nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

ne

ji

o kauno klinikos turi tokį aparatą ar Ne?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS