Pandemijos pradžioje pirkti antikūnų testai guli nenaudojami: 1,5 mln. eurų išmesta į balą? | Diena.lt

PANDEMIJOS PRADŽIOJE PIRKTI ANTIKŪNŲ TESTAI GULI NENAUDOJAMI: 1,5 MLN. EURŲ IŠMESTA Į BALĄ?

  • 14

Pandemijos pradžioje brangiai ir skubiai pirktų greitųjų antikūnų testų nebėra kur dėti. Per porą mėnesių baigsis kone pusantro šimto tūkstančio testų galiojimas. O tai – daugiau nei pusantro milijono eurų nuostolio, praneša LNK.

Pandemijos pradžioje trečdalis už 6 mln. eurų pirktų greitųjų antikūnų testų guli nenaudojami. Anot prokuratūros, juos 4 mln. eurų brangiau Sveikatos apsaugos ministerijos paliepimu nupirko Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Bet dabar šių testų niekam nereikia. 

Anot buvusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, šie testai, kai trūko vakcinų, padėjo atskirti, kuriuos žmones reikia skiepyti pirmiau, o kurie turi antikūnų ir skiepo dar gali luktelėti. O dabar, anot laboratorijos, nėra poreikio juos naudoti.

Anot gydytojo imunologo, šie testai parodo viena.

„Ar prieš SARS-CoV-2 infekcijos sukėlėją susidarė specifiniai antikūnai. Jeigu testas teigiamas, reiškia antikūnų yra. Bet mes susiduriame su kita problema – kiek tų antikūnų?“ – sako Arūnas Stankevičius, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto imunologas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Negana to, testas neparodo, ar antikūnai susidarė persirgus, ar po skiepo. Bėda ne tik ta, kad testai dabar nereikalingi, bet ir tai, kad vienų galiojimas baigiasi kovą, kitų – balandį. Tad daugiau nei 1,5 mln. eurų gali būti išmesti į balą. 

A. Veryga sako, kad perkant poreikio nuspėti nebuvo įmanoma. 

„Tiksliai suplanuoti, kiek tų priemonių panaudosi, yra, ko gero, nulis šansų. Nuspėti situacijos, kaip ji pasikeis, nėra jokios galimybės“.

Tačiau dabar, anot buvusio ministro, testus dar galima panaudoti.

„Galima būtų dovanoti šalims, kuriose vakcinų poreikis yra didesnis negu galimybė turėti vakcinų“.

Kitas kelias, anot A. Verygos, testus panaudoti moksliniams tyrimams. 

„Mokslinė tokio tyrimo vertė gana abejotina. Neužmirškime, kad 80 mūsų populiacijos žmonių jau yra vakcinuoti arba persirgę, arba turėję kontaktą“, – teigia A. Stankevičius.

Sveikatos apsaugos ministerija dar svarsto, ką daryti su nereikalingais testais. 

Testų nebeturinčiai kur dėti Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai teismas jau skyrė 20 tūkst. eurų baudą už tai, kad ji pažeidė viešųjų pirkimų taisykles, nes besąlygiškai vykdė Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymus ir sutartį sudarė su jos atrinktu tiekėju. 

Ar mokės baudą, ar skųs teismo sprendimą, laboratorija dar neapsisprendė. Nors testai, anot prokuratūros, skubiai nupirkti 4 mln. eurų brangiau nei rinkos kaina, teismas farmacininkams jokių baudų neskyrė. Atvirkščiai – iš prokuratūros dviem įmonėms priteisė 10 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų. Prokuratūra sprendimą skųs. 

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

saska

vagys anukas dulkys simonyte tie patys durniai oj dar per du meus dar jie mum pridarys.

Aš priklausančio

vieno nemokamo testo negalėjau Klaipėdoj pasidaryt(nebuvo kantrybės savaite ieškot kur ir kas daro)o čia tiek napanaudota!

onute

Dar kaip moka tvarkytis todėl ir nedavė tautai nes bizni savo chebrytei nenorėjo trugdyti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS