Panevėžio ligoninėje – neįprastas dundėjimas: vamzdynų trasomis keliauja dokumentai ir tyrimai | Diena.lt

PANEVĖŽIO LIGONINĖJE – NEĮPRASTAS DUNDĖJIMAS: VAMZDYNŲ TRASOMIS KELIAUJA DOKUMENTAI IR TYRIMAI

  • 3

Panevėžio ligoninė modernėja. Nuo šiol pacientų tyrimų bei mėginių slaugytojams nebereikia nešioti, nes popieriniai duomenys ar mėgintuvėliai su turiniu siurbiami ir oro srautu požemių vamzdynais pristatomi į visus ligoninės korpusus, skyrius ir net per visą kiemą į polikliniką.

Mėginių pašto greitis – keturi metrai per sekundę.

„Kartais mes juokaujame – vienas žingsnis link išmaniosios ligoninės“, – teigė Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas.

Į vamzdynus buvo išsiųsta vaizdo kamera, kuri, kaip spėta, grįžo gyva, nesudužusi.

„Kraujo mėginiai irgi nedūžta, tai kamera, manau, tikrai atlaikys“, – tvirtino medicininės technikos priežiūros skyriaus vedėjas Kęstutis Lazarevičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Mėginių paštas arba pneumopaštas Panevėžio ligoninėje jungia visus korpusus, skyrius, aukštus ir net per visą kiemą polikliniką. Iš viso penkios trasos, jų ilgis daugiau kaip du kilometrai. Tyrimai vamzdynais važinėja kiaurą parą, dundėjimas, kol neįpratus, gąsdina.

„Tyrimai, tyrimai važiuoja“, – sakė A. Skorupskas.

Jų kelias sekamas kaip ir visų siuntų – kompiuteryje, telefone.

„Konteineriai juda vamzdynu suspausto oro pagalba. Varikliai sukuria arba pučiamą judesį, arba traukia tą kapsulę“, – kalbėjo K. Lazarevičius.

Vienoje kapsulėje po kelis mėginius ar tyrimus: kraujo, šlapimo, išmatų, patologijos. Taip pat vamzdynais pučiami popieriniai dokumentai.

„Mūsų paskaičiavimais, sutaupome apie 30 etatų darbuotojų, kurie fiziškai nešiodavo iš vieno ligoninės galo į kitą tyrimus arba dokumentus“, – teigė Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas.

Nuo tyrimų nešiojimų atlaisvinti slaugytojai dabar esą daugiau laiko gali skirti pacientui. Klausimas, ar tyrimai vamzdynuose nepasiklysta, ar nepasitaiko susidūrimų, avarijų?

„Būna kartais, sakykime, kapsulė nenueina iki kažkurios stotelės“, – aiškino medicininės technikos priežiūros skyriaus vedėjas.

K. Lazarevičius, paklaustas, kodėl, pabrėžė: „Na, ar oro srautas nepilnas, ar vartotojo klaida, klaidingai suveda stotelės numerį“.

Avarijų sistemos magistralėje esą nebūna, nes eismas vyksta viena kryptimi – arba pirmyn, arba atgal.

Mėginių paštas ligoninei atsėjo beveik 800 tūkst. eurų. Esą buvo iššūkių visą ligoninę apraizgant nauja vamzdynų magistrale. Kol kas pneumopašto sistema Lietuvoje veikė tik Kauno klinikose.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

L

Geriau panevezio ligonine priimamajame slaugytoju kvalifikacija keltu pririnkta menko intekto kudakuoja susedusios kaip vistos ir stebėtinai nieko neveikia ir uz ka valstybe jom pinigus moka...ir daktaru kvalifikacija galetu perziuret nes musu suni geriau gydo nei zmones toj ligoninej... kazkokie veterinarai ne daktarai ten.....

tai

tas pniaumo pastas istaigoje per vamzdzius buvo pries koki 30-40 metu ir jo seniai atsisakyta atsiradus kompiuteriams, tai ka pirmyn i praeiti

Lina

Pirmiausia susitvarkykit su savo priimamuoju skyriumi , o darbuotojas reikėtu per tuos vamzdžius praleisti -- visiškas nežmoniškumas .Dažniau naktį ar paryčiais vadovai apsilankykit ! Tuoj pasimatys sr ranka ranką plauna.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS