Panevėžio rajone užregistruotas trichineliozės židinys | Diena.lt

PANEVĖŽIO RAJONE UŽREGISTRUOTAS TRICHINELIOZĖS ŽIDINYS

  • 0

Panevėžio rajone užregistruotas trichineliozės židinys, susirgo du asmenys.

Atlikus epidemiologinį tyrimą nustatyta, kad infekcijos šaltinis buvo privačiame ūkyje užaugintos kiaulės mėsos gaminiai, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Pasak pranešimo, žinoma, kad skerdiena dėl trichineliozės buvo patikrinta tik susirgus vienam šeimos nariui. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje mėsos bandiniuose rastos trichinelės.

Trichineliozė – ūmi žmonių ir gyvūnų parazitinė liga, kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Žmogus užsikrečia valgydamas kiaulieną, šernieną arba kitokią žvėrieną, kurioje yra gyvybingų trichinelių lervų.

Trichineliozės požymiai dažniausiai išryškėja praėjus 2-3 savaitėms nuo užsikrėtimo. Trichineliozė žmonėms pasireiškia silpnumu, pykinimu, aukšta temperatūra, veido, akių vokų pabrinkimu, raumenų bei sąnarių skausmais.

Židinių epidemiologinių tyrimų analizė rodo, kad žmonių trichineliozė Lietuvoje plinta per infekuotą trichinelėmis kiaulieną ir šernieną. 2004-2013 metais vidutiniškai 49,3 proc. visų žmonių trichinelioze užsikrėtė nuo kiaulienos, 40,2 proc. – šernienos, 10,5 proc. žmonių trichineliozės atvejų priežastis lieko neišaiškinta.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS