Pėdų ir nagų grybelis – ne tik vasaros problema | Diena.lt

PĖDŲ IR NAGŲ GRYBELIS – NE TIK VASAROS PROBLEMA

  • 2

Pramogos baseinuose, pirtyse, viešasis dušas ar pasivaikščiojimas basomis – rodos, nekaltos pramogos, tačiau jos gali tapti pėdų grybelio (onichomikozės) priežastimi. Dalis žmonių su šia liga gyvena ilgai, tačiau jos neatpažįsta ar ignoruoja simptomus, taip leisdami jai plisti ne tik po savo organizmą, bet ir užkrečiant artimuosius.

Greitai plintanti infekcija

Grybelis – infekcinė liga, kuri paveikia nagus ar pėdų odą, dažniausiai plinta šiltose, drėgnose vietose. Pasaulio sveikatos organizacija fiksuoja, kad kone kas penktas Žemės gyventojas serga onichomikoze.

„Ši infekcija yra ypač greitai plintanti. Užsikrėsti galima paplūdimiuose, vaikštant lieptais, takais ar tiltais basomis, židiniai dažnai fiksuojami ir baseinuose, pirtyse, sporto klubuose ar kitose viešose vietose, kur neavima jokia avalynė. Nepamiršti šlepečių taip pat vertėtų ir viešbučiuose, infekcija gali plisti net vaikštant kilimine danga, nes ją dezinfekuoti ypač sudėtinga. Svarbu atsakingai rinktis manikiūro ir pedikiūro meistrus, netinkamai sterilizuotos priemonės ar higienos taisyklių nepaisymas gali sukurti palankias sąlygas infekcijai plisti“, – vardija vaistininkas Rimvydas Blynas.

Su grybeliu dažniau susiduria vyresni žmonės, kurių pėdų oda yra sausesnė, ir tie, kuriuos kamuoja plokščiapadystė, varikozė, diabetas. Infekcijai mažiau atsparūs žmonės, kurių silpnas imunitetas, kamuojami streso ir tie, kuriems nepavyksta užtikrinti visavertės mitybos. Vaistininkas pabrėžia, kad puoselėjant organizmo atsparumą tikimybė užsikrėsti grybeliu sumažėja, nors ir neišnyksta.

Infekcijos rizika padidėja visą dieną avint uždarą, netinkamą avalynę, kurioje pėdos prakaituoja, tokia terpė ypač palanki sporoms daugintis.

Svarbi tinkama higiena

Norint išvengti pėdų ir nagų grybelio, lankantis baseinuose ir bendruose dušuose, reikėtų avėti šlepetes, o po pramogų kruopščiai nusiplauti, nusišluostyti ir dezinfekuoti pėdas, nepraleidžiant tarpupirščių.

„Jeigu norite išvengti šios nemalonios ligos, reikėtų pasirūpinti ir tinkama higiena – prausti pėdas, naudoti tik asmeninį rankšluostį ir jį reguliariai keisti, nesidalyti su artimaisiais avalyne, aukštoje temperatūroje skalbti patalynę, dėvėti švarias kojines, tinkamai – neapvalinant kampų – ir reguliariai karpyti nagus“, – primena vaistininkas.

Infekcijos rizika padidėja ir visą dieną avint uždarą, netinkamą avalynę, kurioje pėdos prakaituoja, tokia terpė ypač palanki sporoms daugintis.

Riziką užsikrėsti sumažinti galite pirmenybę teikdami natūralaus pluošto kojinėms, jos leidžia odai lengviau kvėpuoti. Ne mažiau svarbus ir kokybiškas, tinkamo dydžio apavas, pasirinkus per mažus batus, kojų pirštai labiau trinasi tarpusavyje, o pėdos gausiau prakaituoja – taip sukuriamos palankesnės sąlygos infekcijai plisti.

Grybeliu lengviau užsikrėsti tiems, kurių pėdų oda yra labai sausa, suskilinėjusi. Infekcija į organizmą lengviau patenka ir tada, kai ant pėdų yra įvairių žaizdelių, nuospaudų, nutrynimų.

Simptomai ir gydymas

Užsikrėtus grybeliu, svarbu kuo skubiau kreiptis į gydytoją ar vaistininką, kuris patars, kaip įveikti šią infekciją.

„Yra daugybė nereceptinių preparatų, kuriais galima gydytis namuose. Tarp jų – tepamos priemonės, purškalai, nagų lakai, tabletės“, – vardija R. Blynas ir ragina neeksperimentuoti, pasikliauti patikrintomis priemonėmis.

Prasidėjusią grybelio infekciją gali išduoti odos ir nagų pokyčiai. Vienas pirmųjų simptomų, įspėjančių apie šią ligą, – niežulys.

„Užsikrėtus oda pleiskanoja, peršti, pradeda luptis, gali rausti, tapti jautresnė, suragėti. Infekciją gali išduoti ir šiurkšti kulnų oda“, – sako vaistininkas. Nors liga dažniausiai pažeidžia pėdų odą, tai nėra taisyklė, ji gali apimti bet kurią kūno vietą.

Užsikrėtus nagų grybeliu, ant plokštelės atsiranda baltų ar geltonų dėmelių. Infekcijai plintant, nagai gali patamsėti, pagelsti, pastorėti nago plokštelė, kuri ilgainiui tampa trapi ir grublėta.

Nors grybelis – nesudėtingai įveikiama infekcija, reakcijos reikėtų neatidėlioti, nes liga lengvai plinta po visą kūną. Pavyzdžiui, susirgus odos grybeliu, jis gali lengvai pasklisti ir po nagų plokšteles, tokiu atveju gydymas yra sunkesnis, dažniausiai prireikia ir gydytojų priežiūros. Be to, infekcija greitai perduodama ir aplinkiniams, drauge gyvenantiems šeimos nariams.

Negydomas grybelis alina organizmą, gali tapti įvairių ligų (pūslelinės, dermatito ir daugybės kitų) priežastimi.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Okaip

bus su utėlių problema ,valdininkų galvose.

Aš sužavėtas

vasarą ištiko infarktas, tai priėmime sanitaras rūpinosi ne tuo, kad likčiau gyvas, bet tuo, kad neužneščiau grybelio į ligoninę

SUSIJUSIOS NAUJIENOS