Pirmą kartą tokią operaciją atlikę Lietuvos medikai: tikimės geriausio | Diena.lt

PIRMĄ KARTĄ TOKIĄ OPERACIJĄ ATLIKĘ LIETUVOS MEDIKAI: TIKIMĖS GERIAUSIO

  • 3

29 metų vaikinui dėl auglio pažastyje ir atliktos operacijos grėsė nevaldyti dešinės rankos. Plastinės rekonstrukcijos chirurgijos gydytojai Mindaugas Minderis ir Mykolas Udrys ėmėsi unikalios, neeilinės, pirmą kartą Lietuvoje atliktos operacijos, praneša LNK.

„Nervų pažeidimai yra labai dažna rankos traumos pasekmė, dažniausiai juos galima susiūti arba atlikti jų plastiką. Bet šitam pacientų tų įprastinių metodų pritaikyti nebuvo įmanoma. Šalinant auglį, kuris buvo labai giliai pažastyje, buvo pažeistas nervas, dėl ko jis tos rankos nebevaldė, negalėjo tiesti nei riešo, nei pirštų. Tokiais atvejais dažniausiai taikoma sausgyslių transpozicija. To esmė pagerinti rankos funkciją, atstatyti tris pagrindinius judesius. Bet šiuo metu medicininėje literatūroje daugėja straipsnių apie nervų transpozicijos metodą. Mes jį ir nusprendėme atlikti, nes jis leidžia atstatyti ne tik tris pagrindinius judesius, bet net aštuonių raumenų inervaciją“, – kalbėjo gydytojas Mykolas Udrys.

 

 

– Transpozicija – kažkas panašaus su transplantacija?

– Transpozicija yra krypties pakeitimas. Jeigu išnyko viena grupė judesių, o kita išliko, mažiau svarbius nukreipiu kitam judesiui atlikti.

– Rezultatų dar reikia palaukti?

– Rudenį būtų galima tikėtis. Bent pusmečio reikia nuo operacijos.

– Šis metodas pasaulyje yra gerai žinomas ir taikomas, tik Lietuvoje pirmą kartą atliktas?

– Šis metodas yra populiarėjantis. Vis daugiau centrų atsiranda, kas tai atlieka. Vis daugiau pereinama nuo to klasikinio metodo į naują.

– Ar teko bendrauti su pacientu? Kaip jis jaučiasi? Galbūt jau yra požymių, kad viskas bus gerai?

– Nuolatos palaikome ryšį su pacientu. Yra tokių silpnų požymių, būdingų nervų atsistatymui. Bet kadangi dar nedaug laiko praėjo, pirmų judesių tikimės po 6 mėnesių, pilno rankos atsistatymo po 12 mėnesių.

To niekada negalima pasakyti, ypač taikant tokį metodą, kurį mes darėme pirmą kartą. Tikimės geriausio.

– Ar rankos atsistatymas bus šimtaprocentinis?

– To niekada negalima pasakyti, ypač taikant tokį metodą, kurį mes darėme pirmą kartą. Tikimės geriausio.

– Kaip ruošiatės operacijai? Kiek užtruko treniruotės šiai operacijai?

– Nemažai užtruko pasiruošti. Tiek teorinių žinių reikėjo, tiek praktinių įgūdžių. Esame dėkingi Medicinos fakultetui, nes ten turėjome galimybę net keletą tokių operacijų atlikti ant medicinos mokslui paaukojusių savo kūną žmonių rankų. Tik tada, kai mes sugebėjome tą operaciją sėkmingai ten įgyvendinti, ėmėmės daryti šiam pacientui.

– Kiek truko pati operacija?

– 4,5 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Sveikinimai

Ir medikams ir pacientui!!!tikimes geriausio- teisingi zodziai, reikia tiketi ir viskas bus gerai

Šaunuoliai tie mūsų gydytojai

Visada daro ką gali, nuolat tobulinadi, mokosi ir dar dirba viršvalandžius. Gaila, kad visuomenėje nuolat formuojamas toks neigiamas požiūris į medikus. Ir kad valdžia neįvertina jų darbo mokėdama adekvačius atlyginimus.

Vilnietė

Pagarba medikams!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS