Profesorius sveikina idėją dažniau testuoti mokinius: tai svarbus pandemijos valdymo žingsnis | Diena.lt

PROFESORIUS SVEIKINA IDĖJĄ DAŽNIAU TESTUOTI MOKINIUS: TAI SVARBUS PANDEMIJOS VALDYMO ŽINGSNIS

  • 0

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pirmadienį teigė, kad svarstoma mokinius dėl COVID-19 testuoti dažniau – prieš kiekvieną pirmadienį. „Idėja dažniau testuoti moksleivius greitaisiais antigeno testais yra sveikintina ir epidemiologiškai pagrįsta“, – teigia virusologas Saulius Čaplinskas.

„Tai, kad mokiniams kiekvieną savaitę ketinama nemokamai dalinti greituosius antigeno testus savikontrolei yra svarbus pandemijos valdymo žingsnis. JAV mokyklų pavyzdys parodė, kad greitaisiais antigeno testais testuojant dažniau sudaroma galimybė identifikuoti virusą platinančius moksleivius bei išvengti protrūkių mokyklose. Kaip rodo ne tik JAV, bet ir Lietuvos nacionalinės laboratorijos patirtis, teigiami greitųjų antigeno testų rezultatai labai gerai koreliuoja su teigiamais PGR testų rezultatais. Tai rodo, kad teigiami greitųjų antigeno testų rezultatai yra pakankamai patikimi ir galima efektyviau ir su reikšmingai mažesniais resursais mažinti protrūkių riziką ugdymo įstaigose (ir kituose kolektyvuose), – feisbuke rašė profesorius. – Belieka tik apgailestauti, jeigu kam nors iki šiol dar neaišku, kad kartu su skiepais dažnai naudojami (ne rečiau, kaip du kartus per savaitę) greitieji antigeno testai yra svarbiausi išėjimo iš pandemijos įrankiai.“

Anot specialisto, testavimas buvo ir bus svarbus pandemijos valdymo įrankis, nes koronavirusus platina užsikrėtę žmonės, kuriuos būtina kuo greičiau nustatyti testuojant ir taip nutraukti virusų plitimo ir platinimo grandinę. Dažniau testuojant greitaisiais antigeno testais  galima pasiekti geresnius rezultatus, nei testuojant retai ir brangiais bei šiuo metu sunkiau prieinamais PGR testais.

„Kita mintis, kuri man pandemijos valdymo kontekste kelia labai daug abejonių – tai paviršių testavimas ikimokyklinėse ugdymo įstaigose. Nepavyko rasti jokių tokio testavimo rezultatų Lietuvoje. Manau, kad toks testavimas neturi prasmės, o reikalauja milžiniškų resursų“, – rašė S. Čaplinskas.

Švietimo ministerija šiuo metu rekomenduoja mokiniams testuotis profilaktiškai, mokyklos gali rinktis iš dviejų testavimo būdų – greitaisiais antigenų testais arba kaupinių metodu. Testavimas vyksta savanoriškai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS