Profesorius V. Kasiulevičius ragina nedelsti: jau reikalingas skiepijimas trečiąja doze | Diena.lt

PROFESORIUS V. KASIULEVIČIUS RAGINA NEDELSTI: JAU REIKALINGAS SKIEPIJIMAS TREČIĄJA DOZE

  • 69

Nors ne visi Lietuvos gyventojai gavo pirmuosius skiepus, profesorius Vytautas Kasiulevičius paragino nedelsti ir uždegti žaliąją šviesą vakcinacijai trečiąja doze.

Socialiniame tinkle „Facebook“ V. Kasiulevičius išplatino įrašą, kuriame įspėja dėl delsimo skiepyti trečia vakcinos doze.

Jis sveikino Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sprendimą revakcinuoti sunkiomis kraujo ligomis ligomis ir inkstų nepakankamumu sergančius asmenis, tačiau aiškino, kad to nepakanka.

V. Kasiulevičiaus teigimu, reikėtų blaiviai žiūrėti į dabartinių skiepų veiksmingumą prieš naujas koronaviruso atmainas.

„Neturėkime iliuzijų – net Urugvajuje pasiskiepijo „tik“ 73 proc. gyventojų, ką jau kalbėti apie Lietuvą, kur antivakserių balsas skamba iš kiekvieno lygintuvo, o dalis esamų ir būsimų Seimo narių iš to kraunasi politinį kapitalą būsimiems rinkimams. Kuo daugiau šalyje neskiepytų asmenų, tuo pandemijos greitis, delta atmainai plintant kaip vėjaraupiams, bus didesnis.

Neturėkime iliuzijų, kad nesirgs paskiepyti žmonės. Jau sakiau anksčiau – paskiepyti žmonės suserga ir netgi miršta. JAV Užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės centras prognozuoja, kad Jungtinėse Valstijose iš 1 milijono paskiepytų kas savaitę susirgs 210, o iš 1 milijono neskiepytų 1790 asmenų“, – dėsto jis.

Pasak V. Kasiulevičiaus, „protingas žmogus supranta, kad skiepai apsaugo nuo ligos 8,5 karto geriau negu antivakserių propaganda, bet protingas žmogus užduos ir kitą klausimą: ką padaryti, kad tarp paskiepytų asmenų susirgimų būtų dar mažiau?“.

V. Kasiulevičius įraše akcentavo, kad mokslininkams jau pakanka duomenų susieti antikūnų kiekį su potencialia galimybe užsikrėsti – kuo daugiau antikūnų, tuo labiau asmuo yra apsaugotas.

„Jau pakanka duomenų rodančių, kad antikūnų prieš COVID-19 lygmuo koreliuoja su užsikrėtimo ir susirgimo COVID-19 rizika. Kuo daugiau antikūnų, tuo mažesnis šansas paskiepytam ar natūraliai persirgusiam užsikrėsti ir susirgti. Nesutariama dėl vieno – antikūnų slenksčio, žemiau kurio rizika daug didesnė. Ir tokiomis aplinkybėmis tai yra susitarimo objektas. Jeigu mes pasirinksime, pavyzdžiui, SARS-CoV-2-anti-S IgG antikūnų prieš spyglio baltymą ribą 300 BAU/ml, mes nedaug suklysime.

Tiesiog priimkime sprendimą, kad visus, kurie turi mažiau kaip 300 BAU/ml antikūnų prieš spyglio baltymą, būtina skiepyti, jeigu nuo jų antrojo skiepo praėjo bent 6 mėnesiai. Neturime vakcinų – sutarkime žemesnę ribą, bet tiesiog tai jau darykime“, – mano V. Kasiulevičius.

Profesoriaus manymu, jeigu reikia sudaryti eilę, tuomet prioritetą būtina teikti tiems, kurie vyresni nei 60 metų amžiaus – taip esą jau padarė Izraelis ir jau trečiąja „Pfizer“ vakcinos doze paskiepijo savo prezidentą – medikai, globos namų gyventojai, mokytojai, policininkai ir t. t.

„Kitų vakcinų be pavasario neturėsime, ventiliacijos problemų niekas net neketina spręsti, vaikai išsiilgę bendravimo grįš į mokyklas, ,,baltosios apykaklės“ į ofisus, o transportininkai, anot statistikos departamento, ir taip neketina skiepytis (linkėjimai merams ir „Linavai“). Finale mes sėkmingai vėl atsidursime 2020 metų lapkričio situacijoje, o bandymas uždaryti šalį baigsis Vyriausybės krize.

Todėl vieną dalyką, kurį mūsų šalis dar pajėgi padaryti prieš ateinančią žiemą, tai skiepytis, o kuo mažiau susirgs paskiepytų žmonių, tuo didesnis argumentas bus skiepytis tiems, kurie bijo“, – sako profesorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (69)

Doc.

Nuo kada ponas tapo mokslininku? Mokslininkai atlikę trumpo termino klinikinius tyrimus dėl trečio skiepo turi abejonių, o ponas be plataus spektro tyrimų nebūdamas mokslininku dėsto sapaliones.Reikia laukti pasaulinio lygio mokslininkų išvadų ir rekomendacijų kai atliks tyurimus.

Anonimas

SKIEPYTIS REIKIA KADA NESERGA ZMONES LIEPA BIRZELI,DABAR JAU DAUG SERGA,NUO GRIO NIEKADA NESKIEPINO KADA JAU EPIDEMIJA

Anonimas

Dvi dozes dar nesuveike kad ismarinti avinus. Dabar reikes 3 , 4 5 . .... 5 milijardai dvikoju padaru vistiek bus ismarinti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS