PSO: tikėtina, kad Europos regione koronaviruso pandemija žengia į baigiamąją fazę | Diena.lt

PSO: TIKĖTINA, KAD EUROPOS REGIONE KORONAVIRUSO PANDEMIJA ŽENGIA Į BAIGIAMĄJĄ FAZĘ

Atsiradus koronaviruso omikron variantui COVID-19 pandemija perėjo į naują fazę ir galbūt artėja prie pabaigos Europoje, sekmadienį pranešė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regiono direktorius Hansas Kluge (Hansas Kliūgė).

„Tikėtina, kad šis regionas juda prie tam tikros pandemijos baigiamosios fazės“, – interviu naujienų agentūrai AFP sakė H. Kluge. Jis pridūrė, kad iki kovo mėnesio omikron varianto viruso infekcija gali paveikti apie 60 proc. europiečių.

Kai šiuo metu Europą apėmęs omikron atmainos plitimo pliūpsnis išsikvėps, „kelias savaites ar mėnesius laikysis visuotinis imunitetas – dėl vakcinų arba žmonėms įgijus atsparumą dėl infekcijos, taip pat mažėjant sezoniniam“ sergamumui, aiškino pareigūnas.

„Tikimės, kad bus ramybės laikotarpis iki COVID-19 galimai sugrįžtant arčiau šių metų galo, bet pandemija nebūtinai sugrįš“, – pridūrė H. Kluge.

JAV vyriausiasis patarėjas pandemijos klausimais Anthony Fauci (Entonis Faučis) sekmadienį irgi reiškė panašų optimizmą.

Televizijos „ABC News“ jis sakė, kad kai kur Jungtinėse Valstijose registruojamų naujų COVID-19 atvejų skaičiai mažėja „gana staigiai“, todėl „reikalai atrodo gerai“.

Jis perspėjo per daug nenusiraminti, bet pažymėjo, jog jeigu sergamumas tokiose teritorijose kaip JAV šiaurės rytuose toliau mažės, „tikiu, kad pradėsite matyti persilaužimą visoje šalyje“.

PSO Afrikos padalinys praeitą savaitę taip nurodė, kad sergamumas koronavirusine infekcija šiame regione sparčiai mažėja. Be to, registruojamų koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirties atvejų skaičius pradėjo mažėti pirmąkart nuo omikron varianto paskatintos ketvirtosios pandemijos bangos piko.

Tyrimai rodo, kad omikron variantas užkrečiamesnis negu anksčiau plitusi delta atmaina, bet pasiskiepiję žmonės, užsikrėtę šiuo virusu, paprastai perserga lengviau. Tai sustiprino viltis, kad COVID-19 iš pandemijos pradeda darytis lengviau suvaldoma sezonine liga, panašia į gripą.

Vis dėlto H. Kluge perspėjo, kad COVID-19 perėjimą į endemijos fazę skelbti dar anksti.

„Daug kalbama apie endemiją, bet endemija reiškia... kad įmanoma prognozuoti, kas nutiks. Šis virusas [mus] jau ne kartą yra nustebinęs, taigi, turime būti labai atsargūs“, – pabrėžė PSO pareigūnas.

Omikron atmaina yra plačiai išplitusi, ir bet kada gali atsirasti naujų viruso variantų, perspėjo H. Kluge.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS