Rėžė be užuolankų: dėl milžiniškų eilių pas gydytojus kalti nekokybiški siuntimai | Diena.lt

RĖŽĖ BE UŽUOLANKŲ: DĖL MILŽINIŠKŲ EILIŲ PAS GYDYTOJUS KALTI NEKOKYBIŠKI SIUNTIMAI

  • 77

Kai kur tiesiog trūksta informacijos, nėra tyrimų ar nenurodytas anksčiau taikytas gydymas. Dėl tokio neinformatyvaus siuntimo ligoninėje gydytojams tenka sugaišti papildomai. Vietoj paciento apžiūros, medikai spokso į kompiuterio ekraną ir renka trūkstamus duomenis. Anot gydytojų, jei visi siuntimai būtų tvarkingi, medikai priimtų daugiau pacientų, praneša LNK.

Šiauliuose pas kai kuriuos gydytojus eilėje laukti tenka ir po kelis mėnesius.

„Pas traumatologą vizito sulaukiau po 3 mėn.“, – sakė moteris.

„Pas odos specialistą turi laukti eilės apie 4 mėn.“, – teigė mergina.

Anot Šiaulių ligoninės vadovybės, eilės sumažėtų, jei gydytojai siuntimus į ligoninę surašytų tinkamai.

„Kai mes gauname nekokybiškus, neužpildytus siuntimus, mūsų gydytojai sugaišta ženkliai daugiau laiko atlikti papildomus tyrimus, kurie jau turėjo būti padaryti“, – kalbėjo Šiaulių ligoninės pavaduotoja medicinai Aira Mečėjienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Visa informacija turi būti siuntime, deja, darbo praktika rodo, kad taip nėra. Anot medikų, blogai surašytų siuntimų – apstu.

„Greičiausiai 50 proc. visų siuntimų yra nekokybiški“, – sakė gastroenterologijos ir endokrinologijos skyriaus vedėja Gitana Acutė.

„Mes kiekvieną dieną galėtume jų dešimtimis skaičiuoti“, – sakė A. Mečėjienė.

Nors gydytojų siuntimuose dažniausiai trūksta informacijos apie ligą, kartais jos būna ir per daug. Tada medikai vėl gaišta laiką šifruojant šią informaciją.

„Būna surašyta, kas kurią dieną, kurią valandą, kur paėmė tyrimus. Turime visame tame šiukšlyne ieškotis informacijos, kurios tikrai reikia“, – teigė G. Acutė.

Visa tai įeina į konsultacijos trukmę. Medikams pikta, kad vietoj konkrečios pagalbos pacientui, jie didžiąją dalį konsultacijos laiko paskiria informacijos rinkimui. Jei konsultacijų laikas sutrumpėtų, jie galėtų priimti daugiau pacientų.

„Jei trys pacientai per valandą yra mums skirti, tai su kokybiškais siuntimais būtų galima priimti ir keturis pacientus“, – teigė G. Acutė.

Tuo tarpu šeimos gydytojai ginasi ir tikina, kad rašo kokybiškus siuntimus. Jie pripažįsta, kad po pandemijos susidarė eilės, tad kartais į ligoninę išsiunčia pacientus su senais tyrimais. Žinoma, yra ir kitų problemų.

Turime visame tame šiukšlyne ieškotis informacijos, kurios tikrai reikia.

„Esame sistemos įkaitai. Dažnai rašome siuntimus ne todėl, kad siuntimo reikia, o todėl, kad pacientai pageidauja. Todėl dažnai tenka atlaikyti labai daug įtampos“, – sakė šeimos gydytoja Kristina Slonksnė.

Be siuntimo konsultacija turėtų būti mokama. Tiesa, dėl siuntimų ir jų atsakymų kritikos žeria ir šeimos gydytojai.

„Specialistai neskaito mūsų siuntimų. Kartais surašome siuntimus tikslingai, bet matome, kad neatsakyta į tuos klausimus, kuriuos iškėlėme“, – sakė K. Slonksnė.

„Problemų yra ir siuntimų rašyme, ir atsakymų pateikime“, – kalbėjo Šiaulių teritorinės Ligonių kasos kontrolės skyriaus vedėja Dalia Ozolienė.

Dėl neteisingų užpildytų siuntimų viena įstaiga iš kitos gali išsireikalauti sumokėti visą konsultacijos kainą.

Rašyti komentarą
Komentarai (77)

Vika

Daznai gydytojai neatlieka to, kas ju galioje ir kompetencijoje. Buvau pas traumatologa, ko laukiau 2 men. Cia kaip ir viskas gerai. Padare rentgena, nustate liga, o toliau jau idomiau. Atspausdino man atsakyma seimos gydytojui, kokius vaistus israsyti ir kad reikia reabilitologo konsultacijos ir gydymo. Vel pas seimos laukiau beveik 2 sav. Gydytoja paziurejo ir sako, bet juk traumatologas galejo tuos vaistus israsyti, taip pat siuntima pas reabilitologa. Tarp kitko as pati taip pagalvojau, bet juk nemokinsi mokyto! Po to pas reabilitologa laukiau apie 1 men., paskyre gydyma, o tada registraturoj paskirste prirasytas proceduras, kuriu taip pat reikejo laukti. Vienu zodziu - DURNIU LAIVAS! Tai ne gydymas, tai pasityciojimas is pacient!

WW

Ats.Jau. Prie ko cia siuntimai? Jeigu nezinote, geriau nekomentuokite. Pazistama nuejo pas specialista su siuntimu, pralaukus apie 2 men. Gydytoja paziurejo, kad siuntimas niekinis, nes nera atlikta jokiu priklausanciu tyrimu ir kt.informacijos ir ji negali nieko komentuoti apie liga ar skirti gydyma. Surase spargalka seimos gydytojai, kokius ji privalo atlikti tyrimus, pries siusdama pacienta pas ja. Dabar vel reikejo registruotis pas seimos,kad padarytu namu darbus ir israsytu tinkama siuntima, ir vel registruotis pas specialista, laukti vel gal 2 men. O jus klausiate, prie ko cia siuntimai?

Jau

kad reze, tai reze.Prie ko cia siuntimai.Beda yra sistemine.Tai ,aplamai, pasikeites poziuris i zmogu, jo sveikata.Ypatigai senyvu zmoniu.Zmogus sioje visuomeneje yra tapes bereiksmiu menkaverciu sraigteliu.Elitas yra viskas, visi kiti tra gojai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS