Rugpjūtį transplantacijos biure registruoti šeši efektyvūs donorai | Diena.lt

RUGPJŪTĮ TRANSPLANTACIJOS BIURE REGISTRUOTI ŠEŠI EFEKTYVŪS DONORAI

  • 1

Rugpjūtį buvo registruoti šeši efektyvūs donorai, tai leido atlikti per dvidešimt transplantacijų organų laukiantiems recipientams, ketvirtadienį pranešė Nacionalinis transplantacijos biuras.

Anot pranešimo, per rugpjūčio mėnesį buvo užregistruota 15 potencialių donorų, o atlikus medicininius tyrimus ir gavus pritarimą iš donorų artimųjų, buvo registruoti šeši efektyvūs donorai.

Kaip nurodo biuras, žvelgiant į šių metų pirmojo pusmečio statistiką, kai buvo paskleista dezinformacija apie organų donorystę, vidutiniškai per mėnesį būdavo fiksuojama dvigubai mažiau efektyvių donorų – trys.

„Donorų artimųjų gerumo dėka vien per praėjusį mėnesį donorinių organų ir audinių laukiantiems žmonėms buvo suteikta sveikesnio gyvenimo viltis: atliktos 10 inkstų, 1 širdies, 3 kepenų ir 7 ragenų transplantacijos“, – pranešime cituojama Nacionalinio transplantacijos biuro direktorė Audronė Būziuvienė. 

Rugpjūčio mėnesį taip pat buvo atliktos pirmosios dvi šiais metais gyvosios inkstų transplantacijos, kai savo sergančiam artimajam buvo dovanojamas inkstas.

Šią vasarą tris kartus donorinių organų skraidinimui buvo pasitelktos Lietuvos kariuomenės Karinės oro pajėgos.

Skaičiuojama, kad šiemet į Lietuvą iš užsienio buvo atgabenti trys inkstai ir dvejos kepenys. Lietuvoje neradus tinkamų recipientų dveji donoriniai plaučiai, dvejos kepenys ir širdys buvo pasiūlyti kitų šalių recipientams.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos Lietuvoje laukia 311 žmonių: 85 – inksto, 33 širdies, 5 plaučių, du širdies-plaučių komplekso, 38 kepenų, 148 ragenų transplantacijos. Iš jų – aštuoni vaikai.

Pasak biuro, per šiuos metus Lietuvoje iš viso atlikta 118 organų ir audinių transplantacijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Q

Tokiu kadru galėtu buti kartais daugiau jei traumatologai pasirašytu sutartis su transpantologais

SUSIJUSIOS NAUJIENOS