Šeimos gydytojo komanda – daugiau dėmesio pacientams | Diena.lt

ŠEIMOS GYDYTOJO KOMANDA – DAUGIAU DĖMESIO PACIENTAMS

  • 9

Neretai linksniuojamoje sveikatos apsaugos sistemoje esama ir šviesulių. Vienu tokių savo pačios iniciatyva tapo Kauno miesto poliklinika, ėmusi plėsti šeimos gydytojų komandą. Pokyčių pajuto ir pacientai, kuriems nebereikia patiems vargti registruojantis, primenama apie jiems rekomenduojamas programas, be didelių rūpesčių išrašomi skirti vaistai.

Pirmieji Lietuvoje

Kas yra šeimos gydytojo komanda? Tai nereiškia, kad į kabinetą atėjęs pacientas pamato gerokai daugiau medikų. Kabinete juos, kaip įprastai, pasitinka šeimos gydytojas ir slaugytojas, tačiau pacientams ne visada matomi komandos nariai perima iš gydytojo kai kurias funkcijas.

„Drįsčiau teigti, kad Kauno miesto poliklinika pirmoji Lietuvoje pradėjo galvoti, kaip subalansuoti šeimos gydytojo krūvį pasitelkiant papildomų komandos narių, kad eilės būtų trumpesnės ir pacientai greičiau patektų pas gydytoją, o gydytojo darbas būtų efektyvesnis. Mes buvome pirmieji, ėmęsi tokių pokyčių, o metų pradžioje ir Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė nuostatas, pagal kurias numatyta šeimos gydytojo komandos plėtra“, – jau pasiteisinusius pokyčius Kauno miesto poliklinikoje mini Personalo valdymo ir administravimo skyriaus vadovė Jurga Labanauskienė.

Neretai vieno šeimos gydytojo apylinkę sudaro ir keli tūkstančiai gyventojų, tad gydytojai galėjo pacientams skirti vos po keliolika minučių tiesioginių konsultacijų. Perskirstytas darbo krūvis tarp šeimos gydytojo komandos leido gydytojams daugiau laiko skirti savo tiesioginiam darbui, o pacientui gauti kokybišką gydymą.

„Anksčiau šeimos gydytojo komandą sudarė šeimos gydytojas ir slaugytojas. Į šią komandą nutarėme įtraukti registratores. Šis projektas startavo prieš dvejus metus. Dabar jau turime visiškai sukomplektuotas komandas ir matome, kad registratorės suteikia daug pagalbos gydytojui ir slaugytojui registruodamos pacientus, jiems skambindamos ar perskambindamos pacientams. Registratorės perima skambučius šeimos gydytojo darbo metu, kad gydytojas ir slaugytojas netrukdomi dirbtų su tais pacientais, kurie yra kabinete“, – tęsia Personalo valdymo ir administravimo skyriaus vadovė.

Komandą papildė ir gyvensenos medicinos specialistai. Šių specialistų paslaugą Kauno miesto poliklinika gali pasiūlyti visuose padaliniuose. Tai palyginti nauja specialybė ir dar ne visi pacientai žino apie šių specialistų teikiamų paslaugų spektrą. Tai Lietuvos sveikatos mokslų universitete ruošiami specialistai, kurie geba teikti profesionalias konsultacijas mitybos, fizinio aktyvumo, žalingų įpročių ir streso valdymo prevencijos klausimais.

Poliklinika pirmoji Lietuvoje pradėjo galvoti, kaip subalansuoti šeimos gydytojo krūvį pasitelkiant papildomų komandos narių, kad pacientai greičiau patektų pas gydytoją, o gydytojo darbas būtų efektyvesnis.

Kauno miesto poliklinikos šeimos gydytojo komandose taip pat dirba kineziterapeutai, socialiniai darbuotojai, atvejo vadybininkai. Atsinaujino ir pačių šeimos gydytojų kolektyvas – Centro padalinyje pradėjo dirbti  keturi, kituose – po vieną ar du naujus gydytojus.

Atsakomybė motyvuoja

Pagrindinis tarpininkas tarp paciento ir šeimos gydytojo komandos – medicinos registratorės – atsiliepia į visus skambučius arba perskambina, informuoja pacientus, kviečia dalyvauti prevencinėse programose, rūpinasi, kad nebūtų vėluojama patikrinti vaikų sveikatą prieš mokyklą, kviečia vakcinuotis, skenuoja dokumentus ir t. t.

„Susirinkę aptariame dienos planą, peržiūrime pacientų sąrašus, patikriname, dėl ko jie ateis. Gydytojai rašo siuntimus, pacientai ateina arba skambina mums. Mes taip pat skambiname pacientams, juos užregistruojame. Pacientai labai džiaugiasi, kad patiems nereikia registruotis. Praktiškai visi aiškina, kaip sunku prisiskambinti, kaip sunku užsiregistruoti, o čia nieko nereikia daryti patiems, tik ateiti paskirtu laiku“, – pasakoja Šančių padalinio medicinos registratorė Aušra Daugalienė.

Paprastai registratorės numato tam tikrą skaičių pacientų, su kuriais susisieks telefonu, tačiau didelis pacientų srautas gali pakoreguoti planus. Registratorės tikrina ir iš ligoninių perduodamus duomenis apie pacientus, stebi ir gydytojų komisijų pateiktas išvadas.

„Darbo yra, laiko svajoti neturime. Koks šeimos gydytojo darbo krūvis, toks panašiai ir mūsų“, – šypteli registratorė, tačiau pabrėžia, kad laimingi pacientai yra didelė motyvacija dirbti.

Didesnę atsakomybę dėl šeimos gydytojo komandos kūrimo ir darbų perskirstymo mini ir Kauno miesto poliklinikos Šančių padalinio bendruomenės slaugytoja Regina Kapočienė: „Ta didesnė atsakomybė – ir įdomu, ir sunku, ir motyvuoja. Turime domėtis ir tobulėti, todėl lankome įvairias paskaitas, kursus specialiai bendruomenės slaugytojams. Aš savo profesiją visą laiką mylėjau – man patinka dirbti sesele – taip anksčiau buvo vadinami bendruomenės slaugytojai.“

Per 20 metų tame pačiame padalinyje dirbanti slaugytoja prisimena dabar ateinančių pacientų tėvus ar net senelius. Kartais aiškinantis galimus negalavimus, ji gali priminti tam tikras šeimos sveikatos bėdas, į kurias nereikėtų žiūrėti pro pirštus. „Man įdomus mano darbas, nors ir sunkus. Stengiuosi, kiek galiu ir kiek mano kompetencija leidžia“, –  pokyčiais džiaugiasi R. Kapočienė.

Laikas pacientui

Kauno miesto poliklinikos Šančių padalinio šeimos gydytoja Gintarė Ališauskienė neslepia, kad, išgirdusi apie komandos formavimą, nuogąstavo, ar tikrai viskas bus taip gerai: „Dabar matome, kad viskas išėjo į gera. Matome reguliuojamus pacientų srautus ir pacientai džiaugiasi, kad jiems paskambina registratorė arba registratorė atsiliepia iš karto, kai jie skambina. Priimdami vieną pacientą po kito, ne visada galime atsiliepti į papildomus skambučius. Komandos suformavimas tapo didele nauda ir pacientams, ir mums – šeimos gydytojams.“

Gydytoja mini ir dar vieną nuo kitų metų įsigaliosiantį pokytį – bendruomenės slaugytojas galės išrašyti receptų vaistams, jei paskirti pacientui tinka ir nereikia papildomai konsultuotis su gydytoju. Šiandien slaugytojas pasišneka su pacientu, tačiau išrašyti receptą vis dar yra šeimos gydytojo rūpestis.

„Mūsų slaugytojos gana kompetentingos, jos gali pakonsultuoti  gyvensenos klausimais, bet, jei mato, kad paciento klausimai viršija jų kompetenciją, ieško laisvo konsultacijos laiko ir registruoja pas gydytoją“, – tęsia G. Ališauskienė.

Apie naują gyvensenos specialisto paslaugą kol kas žino ne kiekvienas, tačiau gydytoja pastebi, kad, šią paslaugą pasiūlius, pacientai noriai apsilanko ir džiaugiasi: „Aišku, yra viską žinančių. Tačiau nei aš, nei slaugytoja vieno vizito metu negalime skirti laiko tokiems iš pirmo žvilgsnio elementariems dalykams. Gyvensenos specialistams tai yra jų duona ir jie išsamiai gali su pacientais pabendrauti.“

Gydytoja džiaugiasi, kad, kai kurias funkcijas perėmus kitiems komandos nariams, ji su pacientu gali kryptingai kalbėti apie ligą, medikamentinį gydymą. „Savo komandoje turime ir kineziterapeutą. Paprastai eilės pas reabitologą būna gana ilgos, tad, siekiant greitai padėti negalavimų suriestam pacientui, jis siunčiamas pas kineziterapeutą, kuris rekomenduoja, pamoko, kaip paprastai žmogus gali padėti pats sau“, – gydytoja juokiasi turinti, greičiausiai, nerealią svajonę – turėti dar ir sekretorių, kuris viską rašytų, o ji galėtų absoliučiai visą laiką skirti pacientui.

Sveikatos apsaugos ministerija skelbia, kad iki 2030 m. šeimos gydytojo visą komandą turės sudaryti du slaugytojai, akušeris, gyvensenos medicinos specialistas, kineziterapeutas, socialinis darbuotojas, atvejo vadybininkas ir apylinkės administratorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Senjorė

Kam iš vis reikalinga šeimos gydytoją.Receptus išrašo slaugytes ,pacientas pats nusako kokio siuntimo reikia ir tai tik telefonu,kurio reikia laukti net visą savaitę.Tokio gydymo sviestas nematė.

Norge

Komanda gal ir gerai,tik ne is tos puses registratores turi vadovauti registracijai…t.y.,daznai ka nori regitruoja,o kai kam vietos nera….,Norvegijoj,sakoma ilgai laukti reikia pas konsultacinius gydytojus,bet pacientui nereikia sukti galvos pas ka ir kaip pakliuti.Ta atlieka seimos gydytojai.gauti pranesima pas apsilankyma pas gydytoja ir gali suderinti laika.Kita,klausimas butu,ar registratores turi med.issilavinima,kad galetu taip kaip straipsnyje duota,kalbetis su pacientu?.,manau,kad ne.

skestančiųjų gelbėjimas

mano gydytoja visad praveda moralą apie sveikatą. Bėda tame, kad sekantį kartą jos nuomonė apie vaistus jau būna visai kitokia. Pirmą kartą išgyrė Movalį, o po pusmečio jau pradėjo peikti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS