Septynios priežastys, kodėl verta valgyti lauke | Diena.lt

SEPTYNIOS PRIEŽASTYS, KODĖL VERTA VALGYTI LAUKE

Vos tik kiek atšyla, lietuviai patraukia į gamtą. Daugiabučių gyventojai rengia iškylas paplūdimiuose ir miškuose, turintieji savo kiemus pusryčiauja, pietauja ir vakarieniauja juose. Kavinių lankytojai renkasi stalelius lauke. Ar taip skaniau?

„Valgymo lauke privalumų yra daug“, – sako dietologė Laisvunė Petkevičienė.

Štai tie privalumai:

1. Maistas atrodo skanesnis. Nemažai tyrimų įrodo, kad valgymas lauke koreliuoja su maisto skonio savybėmis: daugeliui žmonių lauke valgomas maistas atrodo patrauklesnis ir aromatingesnis. Be to, buvimas gryname ore gerokai pagerina apetitą. Dėl šių priežasčių dietologai ir virėjai rekomenduoja mėgautis maistu atvirose erdvėse, užuot valgant uždarose patalpose.

2. Valgymas lauke leidžia atsipalaiduoti. Vienas svarbiausių lauko restorano privalumų – erdvė. Restoranai, persikėlę į lauką, lankytojams suteikia galimybę mėgautis kur kas erdvesne poilsio vieta – tai svarbu žmogaus psichologiniam nusiteikimui. Lauko restoranai leidžia žmogui pamiršti rūpesčius, taip lengviau įveikiamas stresas, valgymo procesas tampa malonesnis, lėtesnis, todėl kur kas palankesnis organizmui.

3. Valgydami lauke gauname vitamino D. Šiltąjį sezoną lydinti saulė – dar vienas ypatumas, kuris gerina žmogaus savijautą: pakelia nuotaiką, padeda atsipalaiduoti. Nedidelis saulės spindulių kiekis aprūpina žmogaus organizmą vitaminu D, reikalingu kaulams stiprinti. Vitaminas D reguliuoja mineralinių medžiagų (kalcio, fosforo, magnio) apykaitą, padeda šioms medžiagoms išsilaikyti kauluose ir dantyse, taip pat saugo nuo osteoporozės.

4. Lauke – kita oro kokybė. Pasirinkę stalą lauke žmonės taip pat turėtų pastebėti, kad čia gali kvėpuoti giliau. Net ir puikią vėdinimo sistemą įsirengęs restoranas ar kavinė negali konkuruoti su lauke esančiu oro tūriu. Miesto centre galbūt ir neįkvėpsite miško tyrumo oro, tačiau bet kuriuo atveju toks pasisėdėjimas bus naudingas sveikatai.

5. Pailsėjęs žmogus labiau pasitenkina maistu. Paprastai lauko valgymas lauke skatina sulėtinti tempą, taigi žmonės neskuba, lėtai mėgaujasi maistu ir bendravimu. Nepatirdami streso, jie kur kas geriau paruošia savo organizmą maistui įsisavinti, todėl geriau veikia virškinimo sistema, efektyviau absorbuojamos naudingos maisto medžiagos. Valgydamas lėtai žmogus neapsunksta, išlieka žvalus.

6. Draugų ir pažįstamų susitikimų vieta. Norite sutikti seniai matytus draugus ar pažįstamus? Tuomet patogiai įsitaisykite prie lauke esančio staliuko, juolab kad lauko kavines galima aptikti ten, kur yra didžiausi žmonių srautai. Gurkšnojant kokį nors gėrimą galimybė susitikti ir pasikalbėti su seniai matytais draugais išauga keliskart.

7. Lauko kavinė – pasisėdėjimų vieta. Dažnai žmonės į lauko kavines ateina ne pavalgyti, o su draugais arba artimaisiais gerai praleisti laiką. Sėdint lauke užtenka salotų lėkštės ar kavos puodelio, kad būtų galima šnekučiuotis valandų valandas. Pietaujant kieme ar gamtoje įdomiau ir daugiau laisvės vaikams.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

suo monikai

neziurek

as

geras straipsnis,tik pritruko informacijos i kuria kavine nueiti

Monika

O kaip jums patiktų, jei lauko kavinėje po tentu prie stalo sėdi porelė su šunimi ir šuo ėda iš lėkštės, iš kurios valgė jo šeimininkas, maisto likučius. Tai apetitą žadina?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS