Skalbti medicininių skalbinių – į kitą miestą | Diena.lt

SKALBTI MEDICININIŲ SKALBINIŲ – Į KITĄ MIESTĄ

Sugriežtinus higienos reikalavimus, dauguma odontologinių asmens sveikatos priežiūros įstaigų prarado galimybę medicininius skalbinius skalbti savo patalpose. Šiuos skalbinius iš Klaipėdos dabar tenka vežti apie 20 km į Kretingą ir mokėti papildomus mokesčius.

Atsirado naujų sąlygų

Įsigaliojus naujai higienos normai reikalaujama, kad medicininiai skalbiniai būtų skalbiami specializuotose skalbyklose arba ambulatorinio gydymo įstaigose tam skirtoje patalpoje. Pasak Odontologų rūmų, dėl tokio reikalavimo daugeliui odontologijos klinikų ir kabinetų kyla keblumų.

„Tai reiškia, kad skalbinius reikia atiduoti skalbimo paslaugų teikėjams, tačiau Klaipėdos mieste tokių įstaigų, kurios atitiktų higienos normą, paprasčiausiai nėra. Artimiausia vieta, kur gydymo įstaigos gali skalbti medicininius skalbinius, yra Kretingos rajone veiklą vykdanti įmonė. Tai  vienintelė tokia įstaiga regione, – rašoma Odontologų rūmų išplatintame pranešime spaudai. – Šios įstaigos monopolinis dominavimas rinkoje vis labiau panašėja į piktnaudžiavimą šia padėtimi. Panaikintas skalbinių priėmimo punktas Klaipėdoje, atsirado sutarties sudarymo mokestis, kuris šiuo metu siekia beveik 200 eurų, sutartyje vienašališkai primetamas mažiausias priimamų skalbti skalbinių kiekis – 20 kg, kuris mažose įmonėse retai surenkamas.“

Šios įstaigos monopolinis dominavimas rinkoje vis labiau panašėja į piktnaudžiavimą šia padėtimi.

Vadina pertekliniais

Odontologų rūmų atstovas spaudai Marius Salys įsigaliojusius reikalavimus dėl medicininių skalbinių skalbimo vadino pertekliniais. Jis užsiminė, kad, Odontologų rūmams kreipusis į ministeriją su prašymu spręsti susidariusią situaciją Klaipėdoje, gautas sveikatos apsaugos viceministrės Danguolės Jankauskienės raštiškas pastebėjimas, kad „asmens sveikatos priežiūros įstaigos gali rinktis įmones, skalbimo paslaugas teikiančias visoje Lietuvos teritorijoje, ne tik Klaipėdos apskrityje“.

„Tokių pasiūlymų įgyvendinimas ne tik padidintų administracinę ir piniginę naštą gydymo įstaigoms, bet ir keltų odontologijos paslaugų kainas Klaipėdos gyventojams. Odontologai, kuriems užkrautas perteklinis reikalavimas vežti skalbinius į, pavyzdžiui, Vilnių ar Kauną, o ne skalbti juos vietoje – Klaipėdoje, būtų priversti dėl išaugusių veiklos sąnaudų pakelti kainą ir galutiniam vartotojui – pacientui“, – rašoma Odontologų rūmų pranešime.

Skalbti visoje Lietuvoje?

Sveikatos apsaugos ministerijos pasiteiravome, kodėl buvo įvestas reikalavimas medicininius skalbinius skalbti atskiroje patalpoje ir kaip ministerija vertina tai, kad, atsiradus tokiam reikalavimui, mažos gydymo įstaigos skalbinius turi vežti į kitą miestą ir pan. Atsakydamas į šiuos klausimus, ministerijos Komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis tiesiog pacitavo šiuo metu galiojančią higienos normą, kur rašoma, kad medicininiai skalbiniai turi būti tvarkomi reikalavimus atitinkančiose skalbyklose arba ambulatorinėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose įrengtose atskirose skalbiniams skalbti skirtose patalpose.

„Minėti reikalavimai būtini siekiant užtikrinti gydymo įstaigų infekcijų kontrolės reikalavimus ir saugių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą. Infekcijų kontrolės reikalavimai turi būti užtikrinami kiekvienoje gydymo įstaigoje ir neturėtų skirtis priklausomai nuo įstaigos dydžio. Gydymo įstaigos gali rinktis įmones, teikiančias skalbimo paslaugas visoje Lietuvos teritorijoje“, – D. Jankauskienės pasiūlymą pakartojo J. Gališanskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kapsas

Čia juk LIETUVA, čia valdžiažmogai gali tyčiotis iš verslo iš žmonių.....

faktas

Lenkijoj skalbti būtu pigiau.

Tataigi

net nenorėjo kaip geriau, bet gavosi kaip visuomet... Mano senelis sakydavo - ta kūno dalis skirta sėdėjimui, o ne galvojimui...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS