Sveikam maistui – specialus ženklas | Diena.lt

SVEIKAM MAISTUI – SPECIALUS ŽENKLAS

Kokybiško ir sveiko maisto produktų beieškantiems gyventojams nepasiklysti parduotuvių lentynose padės naujas ženklinimo simbolis „Rakto skylutė“. Juo pažymėtos maisto prekės išsiskirs tuo, jog žmogui padės sukurti subalansuotą mitybos racioną.

Kokybiško ir sveiko maisto produktų beieškantiems gyventojams nepasiklysti parduotuvių lentynose padės naujas ženklinimo simbolis „Rakto skylutė“. Juo pažymėtos maisto prekės išsiskirs tuo, jog žmogui padės sukurti subalansuotą mitybos racioną.

Gelbės renkantis

Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo valdybos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas teigė, kad siekiant sudaryti galimybę gyventojams maitintis sveikiau Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino savanoriškos, nekomercinės, nemokamos ženklinimo sistemos kriterijus, pagal kuriuos gamintojai „Rakto skylutės“ simboliu galės žymėti maisto produktus, kurie atitinka griežtus reikalavimus dėl mažo riebalų, cukraus ir druskos bei didesnio maistinių skaidulinių medžiagų kiekio.

Paženklintus produktus kontroliuos Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis įsakymu jau patvirtino maisto produktų ženklinimo simboliu „Rakto skylutė“ kriterijus.

A.Kranauskas pasakojo, kad žaliai baltas simbolis padės vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų.

„Ši sistema pasirinkta todėl, kad, Europos Komisijos nuomone, ji yra pozityvi ir geriausiai tinka vartotojams informuoti apie maisto produkte esančius sočiųjų riebalų, angliavandenių, druskos bei maistinių skaidulų kiekius. Šios medžiagos maiste yra viena pagrindinių Lietuvoje nesubalansuotos gyventojų mitybos ir su ja susijusio sergamumo bei mirtingumo priežasčių“, – teigė skyriaus vedėjas.

Įpročiai kelia susirūpinimą

A.Kranauskas informavo, kad Lietuvoje atliktų gyventojų faktinės mitybos tyrimų duomenys rodo, jog gyventojų mityba jau daugelį metų nesubalansuota – suvartojama per daug sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių, druskos ir per mažai maistinių skaidulų.

Anot jo, tokia mityba skatina sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis, vėžiu, nutukimu, 2-ojo tipo cukriniu diabetu. Vien dėl širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio miršta trys ketvirtadaliai visų

Lietuvos gyventojų ir pagal šį rodiklį mūsų šalis yra tarp labiausiai atsiliekančių valstybių Europos Sąjungoje.

„Taip pat sparčiai plinta nutukimas. Lietuvos gyventojai maitinasi konservatyviai – sunkiai, kaloringai, o maisto pramonė tarsi varžosi, kas pagamins riebiau, saldžiau. Be to, vis daugiau patogumų ir palengvinimų ateina į žmonių buitį ir darbą. Mūsų mityba turi būti gerokai lengvesnė – liesesnė, su mažesniu cukraus ir druskos kiekiu. Taip pat reikia vartoti daugiau vaisių, daržovių ir žuvų produktų", – kalbėjo skyriaus vedėjas.

Pasak jo, įdiegus šią ženklinimo sistemą, rinkoje atsiradę nauji produktai bus naudingi ne tik sveikatai, bet ir ekonomikai, nes išsiplės maisto produktų asortimentas, vartotojų ratas, be to, maisto gamintojams atsivers naujos rinkos užsienio, ypač Skandinavijos, šalyse.

Atliks ir edukacinę funkciją

Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas pasakojo, kad Lietuvos rinkoje sveikatai palankių pramoninės gamybos maisto produktų beveik nėra, o Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje ir Islandijoje, kur ši sistema plačiai paplitusi, vartotojai gali pasirinkti tokius produktus, pažymėtus „Rakto skylutės“ ženklu. Šiuo ženklu paženklinta daugiau kaip dešimtys tūkstančių pavadinimų produktų.

„Atsiradus „Rakto skylutės“ simboliu pažymėtų produktų, vartotojams, norintiems maitintis sveikiau, nebereikės skaityti smulkių aprašymų ant pakuotės. Jie, imdami šiuo ženklu pažymėtą produktą, galės būti tikri, kad viskas jame atitinka griežtus sveikumo kriterijus“, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, „Rakto skylutės“ simbolis ne tik padės vartotojams lengviau pasirinkti sveikesnius maisto produktus, bet ir turės švietėjišką reikšmę – nuolat primins, kad yra sveikesnių produktų ir kad reikia maitintis sveikiau.

Simbolis „Rakto skylutė“ yra ES registruotas prekių ženklas, kurį Švedijos nacionalinė maisto agentūra (ženklo savininkė) leido naudoti Lietuvoje. Jo naudojimas yra savanoriškas ir nemokamas.

Simbolis „Rakto skylutė“ plačiausiai paplitęs ES tarp panašios paskirties ženklų. Europos Komisija jį laiko objektyviausiu. Juo žymimi maisto produktai Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje ir Islandijoje. Prisijungti prie šio ženklo rengiasi ir kitos šalys.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

rj

netikiu as sita pasakele ta zenkliuka neproblema uzklijuot ant bet kokios pakuotes

mociute

jeigu ir pats uzsiaugini, tai dar negarantuota, kad valgysi sveika maista, nes ir dirvozemis, ir meslas , net vanduo laistymui dar ne garantija, kad uzsiauginsi sveikas darzoves. Zinoma tai geriau negu pirkti parduotuveje ar turguje.

gg

Tokio dalyko, kaip sveikas maistas nera. Sveikas maistas yra kuri pats uzsiaugini.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS