Trūksta psichiatrų, o pacientai dažniausiai gydomi tik vaistais: tokia sistema daro gėdą Lietuvai? | Diena.lt

TRŪKSTA PSICHIATRŲ, O PACIENTAI DAŽNIAUSIAI GYDOMI TIK VAISTAIS: TOKIA SISTEMA DARO GĖDĄ LIETUVAI?

  • 15

Nors savo psichine sveikata lietuviai rūpinasi labiau, specialistai sako neturintys galimybės pasiūlyti jiems tinkamų paslaugų. Lietuvoje trūksta psichiatrų, o psichiniai sutrikimai tiek vaikams, tiek suaugusiems dažniausiai gydomi tik vaistais. Psichiatrai sako, kad dabartinė sistema daro gėdą Lietuvai. Valdžia pripažįsta, kad problemų yra, tačiau greitų pokyčių žadėti neskuba, praneša LNK.

Numatė pokyčius

Vyriausybė savo programoje numatė pokyčius psichinės sveikatos sistemoje, tad ekspertai valdžiai turi klausimų.

„Mes norime paklausti, kas, kaip, kur kurs tas naujas paslaugas“, – sakė VU profesorius Dainius Pūras.

Nepaisant to, kad pokyčiai reikalingi, jų nebūta jau ilgai.

„Kalbėjome, kad svarbūs strateginiai dokumentai buvo paskelbti dar prieš penkiolika šešiolika metų“, – teigė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Labai dažnai problemas mes sprendžiame taip: ar tai medikas nusižudo, ir tada visi pradeda kalbėti apie psichikos sveikatą, arba įvyksta kažkokia kita nelaimė“ – kalbėjo Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Tai nedaro garbės Lietuvai. Psichikos sveikatos sistema yra, švelniai tariant, neveiksminga“, – tikino D. Pūras.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše.

 

 

Ekspertai sakė, kad per pandemiją lietuviai pradėjo labiau rūpintis savo psichine sveikata, tačiau dažnai specialistai negali pasiūlyti jiems tinkamos pagalbos. Patys psichiatrai pripažįsta, kad psichoterapija įkandama tikrai ne kiekvieno paciento kišenei. Trūksta gydymo paslaugų, tad psichiatrai priversti skirti ne visada būtiną medikamentinį gydymą ir visai nesvarbu, pacientas vaikas, ar suaugęs.

„Ką mes turime, tai vaistus. Išeina, jei žmogus nerimauja dėl to, kad neaišku, kas bus su pandemija, tai mes turime jį gydyti vaistais. Aš čia nematau logikos“, – tvirtino D. Pūras.

Jei žmogus nerimauja dėl to, kad neaišku, kas bus su pandemija, tai mes turime jį gydyti vaistais. Aš čia nematau logikos.

O ir patys gyventojai linkę vaistais piktnaudžiauti.

„Šioje srityje daugumą klausimų mes sprendžiame medikamentiniu būdu. Deja, mūsų šalyje net ir patys gyventojai labai dažnai vertina paslaugos kokybę būtent per prizmę, kad jei mane paguldė į ligoninę, man davė vaistų, jei gydytojas išrašė daug vaistų, tada reiškia, kad manimi čia rūpinasi“, – komentavo A. Dulkys.

Trūksta specialistų

Siūloma sumažinti stacionarinės priežiūros lovų skaičių.

„Pacientai ten guli ne dieną ar dvi, paprastai tai yra ilgalaikiai trijų ar šešių savaičių pacientai. Valstybei tai baisiai kainuoja“, – sakė Sveikatos reikalų komiteto narys Linas Slušnys.

Vietoje to siūlo įkurti bendruomenines paslaugas.

O ambulatorinės psichiatro paslaugos išvis praktiškai neegzistuoja, mat tokiems specialistams mokama du tris kartus mažiau, palyginus su privačiais. Kadangi psichiatrų poreikis didelis, o specialistų mažai, pastariesiems sunku susitvarkyti su krūviu, o dirbti bent trijose skirtingose vietose jau tapo norma.

„Aš žinau vaikų psichiatrą, kurio pavardę būtų galima rasti penkiuose psichikos sveikatos centruose skirtinguose rajonuose“, – tvirtino L. Slušnys.

Valdžia ėmėsi didinti valstybės finansuojamų vietoje rezidentūroje skaičių. Tačiau norinčių dirbti psichinės sveikatos srityje itin mažai ir greitai naujais specialistais rinka nepasipildys.

„Medicinoje yra taip: jeigu tau reikia specialisto, deja, tau reikia nusiteikti vos ne dešimčiai metų“, – aiškino L. Slušnys.

Kad reformų reikia, valdžia pripažįsta, tačiau dėl greitų pokyčių pažadų nežarsto.

„Tikrai nenorėčiau užbrėžti kažkokio labai konkretaus termino“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Būtent , seimo konservatorių slušniai

turėtų siūlyti keisti įstatyminę tvarką dėl privalomos patikros , nežinau kaip subtiliau parašyti . Nes kiek yra situacijų žmogus aiškiai turi bėdų su psichika , bet jei JAM ATRODO , kad jis " sveikas " , joks psichiatras jam nepadės ,nes žmogus neis ! Viskas . Gali rėkti kiek nori " gėda" ir aimanuoti apie specialistų trūkumą , ponai seimo konservatorių dulkesslusniaipurai . Kvailinate , nes norite MAŽINTI LOVŲ SKAIČIŲ STACIONARE ? Na ,ne visi dar " pacientai" ir supranta kas vyksta .

nuomone

psichologai pirmiausia ne gydytojai,ir ju pagelba labai ribota,jei is viso yra,truksta tragiskai psichoterapeutu,nes ju gydymas yra ne vaistais,is tiesu,psichiatrijos ligoniai palikti patys sau,zmogus turi ryskiu problemu,tai mato aplinka,bet nieko negali padaryti,nes jam atrodo,pabreziu sita zodi,kad su juo viskas tvarkoje ir kol jis pats sau ko nors nepasidarys arba konors neuzmus,jo niekas negydys,nes jis nenori,o kodel nenori,nes nesuvokia,va ir uzburtas ratas,tik kazkam to labai reikia

O liberkonservatų slušniai/pūrudulkės

Siūloma sumažinti stacionarinės priežiūros lovų skaičių. „Pacientai ten guli ne dieną ar dvi, paprastai tai yra ilgalaikiai trijų ar šešių savaičių pacientai. Valstybei tai baisiai kainuoja“, – sakė Sveikatos reikalų komiteto narys Linas Slušnys . ------ P.S. liberkonservatų " sveikatos problemų valdymas " - MAŽINTI STACIONARE LOVAS ! Gydymas prie liberkonservatų taps palankus tik nusinarkošinusiems , jiems net švirštus keičia , o po narkotikų dekriminilizavimo matyt ir dozes dalins ? PIŠ vyriausybė pati blogiausia !!!! Švilpiu ! Švilpiu! Švilpiu!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS