Tyrimas: gelbėtojai rizikuoja susirgti prostatos ir skydliaukės vėžiu | Diena.lt

TYRIMAS: GELBĖTOJAI RIZIKUOJA SUSIRGTI PROSTATOS IR SKYDLIAUKĖS VĖŽIU

Neseniai atliktas tyrimas atskleidė, kad gelbėtojai, medikai ir kiti žmonės, kurių darbas - suteikti pirmąją pagalbą, rizikuoja susirgti prostatos ir skydliaukės vėžiu. Anot mokslininkų, tokį ir panašų darbą dirbantieji susiduria su padidėjusia rizika susirgti vėžiu.

Tačiau šis atradimas buvo pagrįstas nedideliu sirgusiųjų onkologinėmis ligomis skaičiumi. Nei pagalbos darbuotojai, nei žmonės, kurie gyveno, dirbo ar ėjo į mokyklą po 2001-ųjų rugsėjo 11-ąją  Amerikoje įvykdyto terorizmo akto, nesusirgo vėžiu. Tik nedidelis skaičius tyrimo dalyvių kovojo su vėžiu, tačiau tyrimais buvo įrodyta, kad visi šie atvejai nebuvo susiję su tragiškais to meto įvykiais, skelbia Reuters Health.

Ar pasaulinio prekybos centro griūties pasėkmės tikrai gali sukelti onkologinius susirgimus sudomino Niujorko miesto sveikatos apsaugos įgaliotinį dr. Thomą Farley. Debatuose dalyvavę tyrėjai  ir politikai sprendė, kurių nukentėjusiųjų sveikatos priežiūros išlaidos turi būti padengtos iš sveikatos draudimo fondo. Apsaugoti nuo terorizmo akto nukentėjusius žmones padėjo ir sveikatos ir kompensacijos aktas "9/11".

"Dauguma žmonių, kurie susirgo vėžiu po išpuolių, vis tiek būtų susirgę juo, tačiau onkologiniams susirgimams išsivystyti reikia 20-ies ar daugiau metų. Taigi rizika gali dar nebūti visiškai išaiškėjusi“ - pridūrė T. Farley.

Tyrėjai spėja, kad dulkių, dūmų ir kitų chemikalų poveikis po  rugsėjo 11-osios įvykių žmonėms, kurie buvo šalia susprogdintų pastatų, gelbėjo nukentėjusiuosius ar kitaip dalyvavo, gali turėti įtakos įvairioms ligoms, tarp jų ir vėžiui.

Remiantis Niujorko sveikatos apsaugos departamento duomenimis, 55,778 žmonės dalyvavo šiuose įvykiuose, įskaitant 21,850 gelbėjimo ir miesto tvarkymo darbuotojus.

Gydytojo Jiehui Li vadovaujama tyrėjų komanda ištyrė į rizikos grupę patekusius žmones ir neužfiksavo jokių naujų ligų.  1,187 žmonėms buvo diagnozuotas vėžys, tačiau tai nebuvo didesnis nei įprasta skaičius.

Iš 23 vėžio rūšių, kuriomis sirgo gelbėjimo bei kitos rugsėjo 11 įvykiuose dalyvavusios komandos, 3 vėžio rūšys buvo dažniausios: prostatos (67), skydliaukės (13) ir kaulų čiulpų (daugybine mieloma) vėžys (7).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS