Utėlės gali užpulti ir didžiausią švaruolį | Diena.lt

UTĖLĖS GALI UŽPULTI IR DIDŽIAUSIĄ ŠVARUOLĮ

Dažnas mano, kad utėlės užpuola dėl nešvaros ir asmeninės higienos stokos, bet yra utėlių rūšių, kurios gali užpulti net didžiausią švaruolį,  LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Vis dėlto, teigia profesorius, su utėlėmis galima kovoti namuose turimomis priemonėmis, o jos gali būti netgi efektyvesnės nei tradiciniai vaistai.

„Suaugusi utėlė yra maždaug sezamo sėklos dydžio, maitinasi žmogaus krauju, sudeda kiaušinius (glindas) ir priklijuoja juos prie plauko arti odos. Utėlės neturi sparnų, todėl neskraido ir nešokinėja, bet greitai šliaužioja. Šliaužiojimas ir jų įkandimas sukelia niežulį, dažnai stiprų“, – apie kraują siurbiančius parazitus pasakoja profesorius.

Vis dėlto, ramina jis, utėlės neplatina užkrečiamų ligų, tačiau savo aukas verčia taip stipriai kasytis, kad pažeidus odą atsiranda didelė bakterinės infekcijos tikimybė. Utėlės būna kelių rūšių: galvinės, drabužinės ir gaktinės.

„Drabužinė utėlė gyvena drabužiuose ir patalynėje ir ant odos lipa tik maitintis. Gaktinė utėlė parazituoja gaktos srities plaukuose, tačiau intensyvaus užsikrėtimo atveju atsiduria ir kitose plaukuotose kūno vietose, retais atvejais – netgi antakiuose ir blakstienose. Šios utėlių rūšys dažniausiai atsiranda dėl nešvaros ir higienos trūkumo“, – sako medikas.

Galvinė utėlė, priduria jis, parazituoja ant žmogaus galvos, kaklo, matomiausios būna ant kaklo ir aplink ausis: „Nuo galvinių utėlių nė vienas nėra apsaugotas. Su higiena jos nesusijusios ir gali užpulti net ir didžiausią švaruolį.“

Pasak A. Unikausko, niežėjimas, odos paraudimas ir ant odos šliaužiojančios utėlės bei glindos išduoda, kad jums – pedikuliozė (utėlėtumas).

Anot profesoriaus, utėlėmis užsikrečiama tiesioginio sąlyčio su utėlėtais žmonėmis metu (vaikų kolektyvuose, perpildytame transporte) bei besikeičiant drabužiais, patalyne, šukomis, šepečiais, naudojantis bendra lova, rankšluosčiais, pagalvėmis, kai utėlė gali patekti nuo vieno asmens galvos į kito asmens galvą. Šunys ir katės utėlių neperneša.

Kovoti su utėlėmis galima naminėmis priemonėmis

„Tradiciniai vaistai nuo utėlių nenaikina glindų. Štai kodėl skiriamas antras gydymo kursas. Jeigu jis neatliekamas ar atliekamas ne laiku, daktaras skirs jau stipresnių, receptinių vaistų. Šalutinis jų poveikis gali būti deginimas, niežėjimas, tirpimas, paraudimas, patinimas, sloga, pasunkėjęs kvėpavimas, odos bėrimas“, – vardija A. Unikauskas.

Be to, primena jis, utėlių atsiradimas dar nereiškia, kad jūsų vaikas nepaiso higienos, kad jūsų namai nešvarūs ar nepakankamai dažnai plaunate vaiko galvą: „Šiuo atveju nėra nieko gėdingo. Tai tiesiog labai dažna parazitinė problema, galinti bet kada atsinaujinti.“

A. Unikausko, teigimu, yra keli natūralūs būdai, kaip kovoti su utėlėmis:

1. Iššukuokite. Plaukai sudrėkinami 4–5 proc. acto tirpalu ir šukuojami tankiomis šukomis apie 30 min., kol pašalinamos gyvos utėlės. Tai kartojame apie porą savaičių kas 3-4 dienas.

2. Dezinfekuokite. Šukos ir kiti plaukų priežiūros reikmenys plaunami ne šaltesniu nei 55 °C muiluotu vandeniu, vėliau mirkomi 4–5 proc. acto tirpale 30 min.

3. Siurbkite.  Jei norite atsikratyti utėlių, svarbu ne tik plaukai, bet ir bendra namų švara. Namie siurbkite visus įmanomus paviršius.

4. Skalbkite. Patalynė, drabužiai, pliušiniai žaislai – visa tai turi būti išskalbta ne žemesnėje nei 60 ºC temperatūroje. Turite dezinfekuoti visus daiktus, kurie galimai turėjo sąlytį su utėlėmis. Tai ne tik palengvins natūralų gydymą, bet ir veiks kaip prevencija.

5. Tepkite. Arbatmedžių, anyžių, levandų, eukaliptų ir kanangų eteriniai aliejai sėkmingai naikina utėles ir jų kiaušinius.

6. Dusinkite. Utėlėms naikinti (dusinti) yra naudojami majonezas ir sviestas. Tai gali suveikti, tačiau galima pasirinkti ir malonesnius produktus – kokosų ir alyvuogių aliejus. Jie sėkmingai dusina utėles, padeda jas lengviau pagauti šukomis. Tokį metodą naudokite kasdien vieną savaitę. Po aliejaus procedūros ir šukavimo galvą perplaukite šampūnu du kartus.

7. Utėlių naikinimo receptas:

3 v. š. kokosų aliejaus

3 a. š. arbatmedžių aliejaus

2 stiklinės obuolių acto

1 stiklinė vandens

dušo kepurėlė

Kokosų ir eterinį arbatmedžių aliejų sumaišykite, ištepkite plaukus. Iššukuokite, užsidėkite dušo kepurėlę ir 2 val. taip pabūkite. Vėliau plaukus vėl iššukuokite du kartus ištrinkite su šampūnu. Vėliau perskalaukite obuolių acto ir vandens mišiniu bei vėl iššukuokite.

„Tai labai efektyvu, bet jei po dviejų savaičių utėlės jus vis dar kamuoja, vadinasi, kažką darėte ne taip. Susiekite su gydytoju, – pataria daktaras. – O prieš naudodami eterinius aliejus, būtinai pasidarykite dilbio testą.“

Daugiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS