Vienintelis pieno produktas, tinkantis visiems | Diena.lt

VIENINTELIS PIENO PRODUKTAS, TINKANTIS VISIEMS

  • 4

Ghi sviestą nuo seno gamino mūsų močiutės ir vadino jį tiesiog sviestu. Gydytojas Alvydas Unikauskas sako, kad šio produkto gerųjų savybių sąrašas – itin ilgas.

Lydytas sviestas ghi buvo naudojamas tūkstančius metų. Jis nėra tik šių dienų prasimanymas.

Galima sakyti, kad vėl šiuo sviestu susidomėta apie 2000 metus, kai ghi tapo populiarus šiaurinėje Indijos dalyje, tačiau neprigijo šiltesniuose regionuose.

Ghi sviestas tinka ir vidiniam, ir išoriniams vartojimui. Juo galima gydyti nudegimus, bėrimus, drėkinti kūno ir galvos odą. Kaip ir kokosų aliejus, lydytas sviestas ghi yra labai universalus.

Gydytojas A. Unikauskas atkreipia dėmesį, kad šio sviesto svilimo temperatūra yra aukštesnė nei kitų riebalų – net iki 230 laipsnių, todėl jis ypač tinka kepimui, nes nesvyla ir nesmilksta.

„Aliejų ar riebalus kaitinant per aukštoje temperatūroje, jie pradeda svilti. Tuo metu kaip tik didėja laisvųjų radikalų, mūsų priešų, kiekis, todėl, vartodami aliejų, įsitikinkite, kokia maksimali jo kaitinimo temperatūra“, – pataria A. Unikauskas.

Be to, valgant riebų maistą, šiuo atveju ghi sviestą, sėkmingai pasisaviname riebaluose tirpius vitaminus A, D, E ir K, nes jiems būtina riebalinė terpė. 

Ghi sviestas – vienintelis pieno produktas, kuriame nėra laktozės bei pieno baltymo (kazeino), tad jis tinka jų netoleruojantiems žmonėms.

Šiame svieste yra konjuguotosios linolio rūgšties, kuri padeda mažinti cholesterolio kiekį, aukštą kraujo spaudimą, slopina uždegimus ir padeda deginti kūno riebalus.

Daugiau apie ghi sviesto naudą – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Akvilė

Be kita ko, perskaičiau spaudoje medikų nuomonę, kad parduotuvės pienas žmogui duoda daugiau žalos negu naudos. Tik karvutės neapdorotas pienas yra naudingas ir sveikas. Mamytės, jeigu galite pirkite iš ūkininkų pieną ir duokite vaikams, nes jis labai jiems reikalingas.

AČIU.

Supratau...

to taip

Lydytas sviestas Ghi naudojamas kaip maisto produktas bei vaistinė priemonė Ajurvedoje.Tai grynas sviestas, idealūs kulinariniai riebalai. Jis gaunamas kaitinant sviestą ant silpnos ugnies, kol išgaruoja visas vanduo, atsiskiria susidarę tirščiai ir sviestas virsta skaidriais aukso geltonumo riebalais.Nedidina cholesterolio kiekio kraujyje.Aukštoje temperatūroje jis neputoja ir nerūksta, nes vanduo (užverdantis esant 100°C) išgaruoja jo gaminimo metu, o baltymų (degančių esant 125°C) tirščiai pašalinami.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS