Voveraitės ant stalo: vasaros mėgstamiausios, bet ar tikrai nekaltos? Pereiti į pagrindinį turinį

Voveraitės ant stalo: vasaros mėgstamiausios, bet ar tikrai nekaltos?

2025-07-30 17:32

Skanu ir gardu – voveraitės neabejotinai karaliauja vasaros virtuvėje. Tačiau ar jos visada tokios nekaltos? Jų kiekis lėkštėje gali tapti ne tik malonumu, bet ir iššūkiu virškinimui.

Voveraitės ant stalo: vasaros mėgstamiausios, bet ar tikrai nekaltos?
Voveraitės ant stalo: vasaros mėgstamiausios, bet ar tikrai nekaltos? / Freepik.com nuotr.

Plačiau šia tema pakomentavo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

– Ar voveraitės yra mums naudingos?

– Tikrai taip, kaip ir visi grybai. Tay yra vertinga maisto grupė, kurią ypatingai reikia išnaudoti sezono metu. Voveraitės nėra pirmarūšės kaip baravykai, kazlėkai ar lepšiai, tačiau jose vis tiek yra daug maistinių medžiagų, kurios yra vertingos kasdienėje organizmo apykaitoje – nedaug riebalų, daug mineralinių medžiagų ir vitaminų.

– Šalia voveraičių keptuvėje turim šoninę, grietinėlę, bulves – kiek šis derinys yra sveikas?

– Šiuo atveju reikėtų prisiminti, kad galima sužaisti protingai: vietoje spirgučių, kurie yra gryni lašiniai, tiesiog truputėlį pašildyti kumpio. Vietoje grietinėlės, neperkaitinant, galima panaudoti tą patį jogurtą. Iš tiesų turbūt nelabai kas ir nukenčia – pati turėjau šaldytuve voveraičių ir taip sužaidžiau. Labai skanu, labai vertinga. Žinoma, nereikia pamiršti, kad vis tik problema su antsvoriu pas mus yra, ypatingai vaikų tarpe. Manau, kad pradėkim nuo to mažo voveraičių bliūdelio, kuriame galima pavartoti daug mažiau kaloringų priedų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar yra kažkokia riba, kada voveraičių galime persivalgyti?

– Ne visi žmonės turi fermentų pervirškinti voveraites, nes vis tik tai yra grybiena. Joje yra nemažai chitino – beveik tokia pati cheminė medžiaga kaip vabzdžio apvalkalėlis. Ne visi turi fermento, dar vadinamo grybų cukraus – trihelazės. Užtat kiekiai tikrai turėtų būti paskaičiuoti. Kiekvienas žmogus žino: jei pavalgęs daugiau guli negyvas keletą valandų – vadinasi, virškinimo traktas buvo apsunkintas. O jeigu ne – tai tie 100–150 g tikrai yra normali porcija, kaip ir mėsos ar žuvies.

– Ar voveraites galima šaldyti ir ruošti žiemai?

– Pagrinde tai yra vasaros patiekalas. Žinoma, galima ruošti grybų miltus. Šiaip jos vakumuojamos ir laikomos šaldikliuose, tai tą galima daryti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra