Žinia turintiems pleiskanų: ar žinojote, kad sausas ir riebias pleiskanas reikia gydyti skirtingai? | Diena.lt

ŽINIA TURINTIEMS PLEISKANŲ: AR ŽINOJOTE, KAD SAUSAS IR RIEBIAS PLEISKANAS REIKIA GYDYTI SKIRTINGAI?

  • 2

Pleiskanos plaukuose ir ant rūbų gali neretu atveju sukelti diskomfortą ir nepasitikėjimą savimi. Tai gali paskatinti griebtis ir ploniausio šiaudo siekiant atsisveikinti su pleiskanomis. Visgi „Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė nuramina, kad priemonių, stabdančių galvos odos pleiskanojimą, yra daug, tačiau pirmiausia svarbu atsižvelgti į vieną faktorių – riebios ar sausos jūsų pleiskanos.

Hormonų pusiausvyros sutrikimai, stresas, netinkama plaukų priežiūra ir odos ligos – šias kaip dažniausias pleiskanų atsiradimo priežastis įvardija „Eurovaistinės“ farmacininkė E. Ramaškienė. Ji atskleidžia ir daugiau galvos odos pleiskanojimą skatinančių veiksnių:

„Pleiskanojimą gali paskatinti nuovargis, netinkama mityba, vitaminų trūkumas ar užterštas oras. Šios problemos ignoruoti nevalia – jei pleiskanų daug, jos riebios, niežti odą ir ši dar parausta, ilgainiui gali atrasti nedidelių žaizdelių, taip pat gali pradėti slinkti plaukai. Pleiskanos kartais gali išduoti ir apie žvynelinę, ichtiozę bei grybelines ligas“, – pasakoja E. Ramaškienė bei dalijasi patarimais, kaip kuo anksčiau atsisveikinti su užklupusiomis pleiskanomis.

Sausoms ir riebioms pleiskanoms – skirtingos priemonės

Prieš pradedant gydymą nuo pleiskanų, labai svarbu įsitikinti – jos sausos ar riebios, pasakoja vaistininkė. Ji paaiškina, kad sausos pleiskanos dažniausiai yra smulkios, lengvai atsiskiria nuo galvos odos ir byra ant plaukų bei drabužių. Tuo tarpu riebios pleiskanos pasidengia ant galvos odos didesniais lopinėliais, taip pat lydi stiprus niežėjimas.

„Jeigu vargina sausos pleiskanos, labiau tinkami maitinantieji arba drėkinamieji šampūnai su aliejais – pavyzdžiui, kokoso, alyvuogių ar makadamijų. O esant riebioms pleiskanoms rinkitės priemones, skirtas greitai susiriebaluojantiems plaukams, kadangi jose yra medžiagų, kurios reguliuoja riebalų liaukų veiklą. Sergant žvyneline, ichtioze, seborėja – gydoma hormoniniais tepalais arba priemonėmis, kuriose yra salicilo rūgšties“, – pataria E. Ramaškienė.

Išbandykite galvos odos šveitimą

Pleiskanos – tai negyvų odos ląstelių sankaupos, kurias itin veiksmingai gali pašalinti galvos odos šveitimas, pasakoja vaistininkė. Normalios būklės plaukams jis rekomenduojamas kas 2–3 savaites, o greitai susiriebaluojantiems – kas savaitę.

„Galvos odos šveitimą taip pat galite atlikti prieš tepant maitinančią plaukų kaukę, kadangi pašalinus pleiskanas ir kitus nešvarumus, galvos oda įsisavins daugiau naudingų kosmetikos ingredientų. Tik nepamirškite – plaukų trinkti su šveitimo priemonėmis nereikia, pakanka šveisti tik galvos odą ir plaukų šaknis“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Keratolizinės priemonės

Vaistininkė rekomenduoja nuo didesnio galvos odos pleiskanojimo vartoti keratolizines priemones. Jos slopina riebalų išsiskyrimą bei padeda pašalinti pleiskanas.

„Plaukų priežiūros priemonėse esančios keratolitinės veikliosios medžiagos ne tik švelniai nuvalo odos paviršių, bet ir prasiskverbia iki gilesnių jos sluoksnių. Taip pat lygiagrečiai galima vartoti tokius pleiskanojimą ir niežėjimą mažinančius preparatus kaip siera, salicilo rūgštis, degutas, rezorcinas ar cinkas. Taip pat galima išbandyti ir eterinį čiobrelių aliejų, kuris nuramina odą bei malšina niežėjimą“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Kada kreiptis į dermatologą?

Vaistininkė pataria priemones nuo pleiskanų iš pradžių naudoti tris arba keturias savaites, o vėliau jas naudoti tik profilaktiškai. Visgi jeigu savarankiškai gydant pleiskanos per šį laiką nepraėjo, patariama kreiptis į dermatologą, kuris paskirtų efektyvų ir individualų gydymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jooo

pleiskanas gydyti - o, Dieve. Gal galvos odą, o pleiskanas naikinti? Proto neturėjimas - pleiskanas gydyti.

jojo

nuotraukoj labai riebi,,pleiskana,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS