45 tūkst. gyventojų dar turi savaitę deklaruoti pajamas už parduotą turtą | Diena.lt

45 TŪKST. GYVENTOJŲ DAR TURI SAVAITĘ DEKLARUOTI PAJAMAS UŽ PARDUOTĄ TURTĄ

  • 0

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad 45 tūkst. gyventojų, praėjusiais metais pardavusių nekilnojamojo turto (NT) ar transporto priemonę, dar turi savaitę laiko deklaruoti šias pajamas ir sumokėti gyventojų pajamų mokestį (GPM). Iki balandžio 27-osios, VMI duomenimis, šią pareigą atliko 70 tūkst. gyventojų, kurie deklaravo 11 mln. eurų mokėtino GPM už NT pardavimą ir 8 mln. eurų mokėtino GPM už transporto priemonės pardavimą.

„GPM yra apmokestinamas tik gyventojo gautas pelnas pardavus turtą brangiau nei jį įsigijo ir neišlaikė nuosavybėje nustatyto laikotarpio: NT – 10 metų, transporto priemonės – 3 metus. 15 proc. arba 20 proc. GPM tarifas yra taikomas sumai, kuri lygi iš pardavimo kainos atėmus turto įsigijimo kainą ir privalomus mokėjimus“, – teigia VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Jos teigimu, jei gyventojas įsigijo būstą su daline apdaila, o pardavė visiškai įrengtą, tokiu atveju iš pardavimo kainos gali būti atimama apdailos darbams faktiškai patirtų ir dokumentais pagrįstų išlaidų suma.

VMI atkreipia dėmesį, kad gyventojams, susidūrusiems su finansiniais sunkumais ir negalintiems iki gegužės 3 d. sumokėti mokesčių, iki rugpjūčio 31 d. ir dar du mėnesius po to nėra skaičiuojami delspinigiai ar pradedami išieškojimo veiksmai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS