Po liepos liks tik penkios valstybės įmonės? | Diena.lt

PO LIEPOS LIKS TIK PENKIOS VALSTYBĖS ĮMONĖS?

Po liepos Lietuvoje turėtų likti tik 5 valstybės įmonių statusą turinčios bendrovės – Registrų centras, „Regitra“, būsima įmonė Valstybinių miškų urėdija, Ignalinos atominė elektrinė ir dvi Žemės ūkio ministerijos pavaldžias įmones apjungsianti bendrovė, sako ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Ministro teigimu, valstybės įmonių skaičius mažinamas siekiant atsisakyti valstybei nesvarbių veiklų ir funkcijų, dalį jų perduodant rinkai.

Vyriausybė trečiadienį pasitarime svarstė Ūkio ministerijos parengtą valstybės įmonių pertvarkos planą, galutinai dėl jo ketinama apsispręsti kitą savaitę.

„Po šios pertvarkos, po liepos 2 dienos valstybės įmonių statusą išlaikytų penkios įmonės. Manau, būtų tikslinga peržiūrėti toliau ir galbūt tokio statuso apskritai atsisakyti. Tai būtų tikrai reforma“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio ir pasitarimo žurnalistams sakė V. Sinkevičius.

Vėliau jis BNS patikslino, kad po pertvarkos valstybės įmonės statusą išlaikytų Registrų centras, „Regitra“, Lietuvos urėdijas apjungsianti būsima įmonė Valstybinė miškų urėdija, Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūrą prisijungsianti Ignalinos atominė elektrinė (IAE) bei po Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro ir Distancinių tyrimų ir geoinformatikos centro „Gis-centras“ susijungimo atsirasianti įmonė.

Vyriausybei siūloma įpareigoti Krašto apsaugos ministeriją iki liepos pateikti valstybės įmonės „Infostruktūra“ pertvarkos planą, o tokį pat planą iki liepos dėl valstybės įmonės „Mūsų amatai“ turėtų parengti ir Teisingumo ministerija.

Siūloma penkias Susisiekimo ministerijai pavaldžias valstybės įmones „Oro navigacija“, Lietuvos oro uostai, Klaipėdos jūrų uosto direkcija, Vidaus vandenų kelių direkcija ir „Kelių priežiūra“ iki šių metų pabaigos pertvarkyti į akcines bendroves, o Finansų ministerijos valdomą Turto banką iki 2024 metų pabaigos – pertvarkyti į uždarąją akcinę bendrovę.

Dalies įmonių funkcijas siūloma perduoti naujai įsteigtoms viešosioms įstaigoms ar reorganizuoti sujungiant su kitomis įmonėms, o vėliau dalį jų likviduoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Antanas

Dabar tai kas dirba Regitroje gauna mazai, tik 1500ur paprastas darbuotojas registruojant auto

Labai gerai, reikia mažinti peryklas ir šeryklas. Gaila, kad švietimo ministrė nesusidorojo su savo darbu. Tokioj mažoj Lietuvėlėj paliko 6 universitetus. dviejų būtų per akis.

lklkl

ar žino tie tvarkytojai, kad kuo didesnis junginys, tuo didesnė betvarkė. Patikrinta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS