Apie planus didinti išmokas tėvams: pinigais žmonių nepapirksime | Diena.lt

APIE PLANUS DIDINTI IŠMOKAS TĖVAMS: PINIGAIS ŽMONIŲ NEPAPIRKSIME

  • 10

Nuo liepos planuojama didinti motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokas. Seimui pritarus, būtinąjį stažą turintiems tėvams išmoka didėtų 92 eurais. Taip pat siūloma, kad nuo kitų metų mamoms ir tėčiams, kurie būdami vaiko priežiūros atostogose ir toliau dirba, išmoka nebūtų mažinama. Vaiko priežiūros atostogose esančios mamos sako, kad pastaruoju metu išlaikyti vaikus darosi vis sunkiau, praneša LNK.

Jos neabejoja, kad norint, jog daugiau šeimų pasiryžtų gimdyti, valstybė turi didinti išmokas.

„Žinoma reikia didinti. Auginti vaiką nėra pigu. Jeigu norime, kad mūsų demografinė padėtis gerėtų Lietuvoje ir būtų motyvuoti žmonės turėti didesnes šeimas, tai reikia didinti išmokas“, – teigė kalbinta mama.

„Žinoma, pritariu. Viskas brangu, vaikus auginti tikrai nėra pigu. Norėtųsi, kad būtų geriau. Antrus metus buvo skaičiuojamos motinystės išmokos nuo vyro algos, tai buvo lengviau“, – sakė kita kalbinta mama.

Seimo socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė siūlymui didinti motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokas. Nuo liepos minimalios išmokos turėtų didėti 92 eurais. Tai yra nuo 6 iki 8 bazinių dydžių.

„6 baziniai dydžiai, kurie buvo iki šiol, jie neatitinka realios situacijos. Tos moterys, kurios neturėjo darbo stažo, gaudavo 6 bazinius dydžius ir tos, kurios turėjo 12 mėnesių stažą, jos gaudavo minimalų“, – akcentavo Seimo narė Rima Baškienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Siekiama, kad dirbantys ir mokesčius mokantys tėvai gautų didesnes išmokas nei tie, kurie nedirba. Reikiamą stažą turinčios mamos motinystės išmoką gauna per nėštumo ir gimdymo atostogas. Jos mokamos apie keturis mėnesius. Tėvystės išmoka mokama vieną mėnesį.

„Šiuo metu motinystės išmoka skaičiuojama dienomis, tai dienos išmoka siekia apie 65 eurus, o tėvystės išmoka skaičiuojama mėnesio, siekia apie 1400 eurų“, – akcentavo „Sodros“ atstovė Kristina Zitikytė.

Socialinių reikalų ir darbo komitetas skaičiuoja, kad išmokos turėtų didėti 5000 mamoms ir tėčiams.

Pinigais nepapirksime žmonių, kad jie susilauktų daugiau vaikų.

„Šeimos nebenori susilaukti daugiau vaikų. Yra tendencija nesusilaukti vaikų. Pinigais nepapirksime žmonių, kad jie susilauktų daugiau vaikų, nes yra tokios išmokos. Kada mes susilaukiame vaikų, yra labai gerai turėti tą pagrindą“, – teigė daugiavaikių šeimų asociacijos vadovė Jurgita Pocienė.

„Per metus mes turime apie 19 tūkstančių motinystės išmokų gavėjų. Kasmet skaičiuojama, kad tėvystės išmoką gauna apie 15 tūkstančių gavėjų. Analizuojant ilgesnį laikotarpį, pastebime, kad išmokų gavėjų skaičius, mažėja“, – K. Zitikytė.

Planuojama nuo sausio mėnesio mamoms ir tėčiams, kurie neapleidžia savo darbų, leisti užsidirbti daugiau, nemažinant išmokų.

„Nebetaikyti lubų, neviršyti 5 VDU“, – teigė R. Baškienė.

„Mažiausią išmoką gaunantys tėvai už vaiko priežiūros atostogas galės užsidirbti 546 eurus. O didžiausias išmokas gaunantys tėvai galės užsidirbti net iki 7000 eurų papildomai, būdami motinystės ar tėvystės atostogose“, – akcentavo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Justas Džiugelis.

„Šiuo metu, kurie gauna išmoką už pirmus vaiko priežiūros metus, jų išmoka siekia apie 800 eurų. Antraisiais vaiko priežiūros metais išmoka siekia apie 570 eurų“, – pabrėžė K. Zitikytė.

Teisininkai teigia, kad mamos ir tėčiai neretai pasiklysta išmokų labirintuose ir nežino, kas jiems priklauso, o kas ne.

„Dezinformacijos įvairiais kanalais tikrai netrūksta – įvairiuose forumuose, bloguose. Kitas dalykas, trūksta pačio aiškumo iš valstybinių institucijų tinklo“, – sakė teisininkė Greta Užkuraitė.

Išmokų didinimas Seime bus svarstomas jau šį mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

tai aisku

geriau atiduot ukrainai...

praėjęs kelius ir gailintysis kad nedavė nieko gero

O anksčiau buvo pensijos moterims nuo 55 metų, o ne 65-70-ies, ir ankstesnės dirbančios kenksmingoms priskiriamomis sąlygomis, kitų aplinkybių. Net tarpukariu valstybinėse įmonėse, pav. geležinkelyje, buvo dideli priedai prie atlyginimo už kiekvieną vaiką (tėvo tvirtinimu). Ir nežiūrint to valstybė nebuvo skolinga, atvirkščiai, turėjo atsargą užsienio banke, kurią nusavino ruskiai. Tie suskiai nusavindavo viską, net caro laikotarpiu Basanavičiaus iš užsienio lietuvių surinktas lėšas. O dabar "geri" tų suskių mokiniai nusavina viską - anksčiau turėtas teises, uždarbį nežabotais mokesčiais (mokesčiai nesibaigia atskaitymais nuo atlyginimo, jie įdėti į visas prekes ir paslaugas). Štai ir visa paslaptis - tėvai nerimauja dėl vaikų ateities, gaila paleisti į pasaulį vargti dėl duonos kąsnio, bei savo pačių jaunystės

Sąlygos BŪTINOS!

Sovietmečiu buvo laikas, kai gimdymo ir gyventojų skaičius pasuko link spartaus mažėjimo. Tada štai tokių priemonių imtasi: motinoms buvo pailgintos „dekretinės" (ikigimdyminės) ir suteikiamos 3 metų vaiko auginimo atostogos (t.y., darbo vieta likdavo išsaugota). Apmokamos buvo atostogos prieš ir metus po gimdymo. Tada prasidėjo demografinis „sprogimas", ir gimė gana gausi dabartinių ~45-55mečių karta, ir 1990 mūsų buvo ~3,5 mln. Tada svajojome apie galimybę nenorinčioms mamoms visai nedirbti. Kad jos gautų pensiją už vaikų auginimą. - Kad kuo daugiau Lietuvos vaikų užaugtų ne darželiuose svetimų rankų stumdomi, o šeimose auginti. (Žinoma, norinčioms dirbti netrukdyti tai daryti)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS