Apklausa: kas penktas gyventojas jaučia „Euribor“ didėjimą | Diena.lt

APKLAUSA: KAS PENKTAS GYVENTOJAS JAUČIA „EURIBOR“ DIDĖJIMĄ

  • 2

Pernai gerokai padidėjus Europos tarpbankinei palūkanų normai („Euribor“), tai paveikė daugiau nei penktadalį Lietuvos gyventojų – padidėjo jų būsto paskolos įmoka ar būsto nuomos kaina,  pasikeitė planai įsigyti nuosavą būstą, rodo naujausia apklausa.

„Luminor“ banko užsakymu gruodį atlikta apklausa parodė, kad didesnes palūkanas pajuto 21 proc. gyventojų. Didžioji jų dalis teigė, kad padidėjo būsto paskolos mėnesio įmoka (12 proc.), o daugiausiai taip teigiančių buvo 26–35 metų amžiaus (26 proc.).

Įmokos augimą labiausiai pajuto tie gyventojai, kurių mėnesio pajamos siekia daugiau nei 1000 eurų vienam namų ūkio nariui (23 proc.) ir kurie gyvena didžiuosiuose miestuose (20 proc.).

„Banko duomenys rodo, kad šiuo metu vidutinė paskolos suma yra apie 100 tūkst. eurų. Skaičiuojant pagal ją ir darant prielaidą, kad „Euribor“ kyla nuo 0 iki 3 proc., preliminari vidutinė paskolos įmoka galėtų išaugti apie 100–210 eurų per mėnesį, priklausomai nuo maržos, kredito termino bei pasirinkto mokėjimo metodo“, – pranešime sakė „Luminor“ būsto kredito produkto vadovė Žydra Rakauskaitė.

Dėl pokyčių naujo būsto įsigijimo planus laikinai atidėjo 5 proc. apklaustųjų, daugiausia – 18–25 ir 26–35 metų (atitinkamai 10 ir 11 proc.). 4 proc. apklaustųjų atsakė, kad paaugo jų nuomojamo būsto kaina.

Tuo metu daugiau nei pusė (56 proc.) apklaustųjų teigė, kad palūkanų normos kilimas jiems neturėjo jokios įtakos, didžioji dalis – kaimo gyventojai. 64 proc. tokių žmonių yra 56 metų ar vyresni, beveik 64 proc. – 46–55 metų.

Europos Centrinis Bankas (ECB) per vienerius metus kelis kartus pakėlė bazines palūkanų normas, o tai turėjo įtakos ir „Euribor“, nuo kurios dažniausiai priklauso būsto paskolų įmokų dydis. Praėjusios savaitės duomenimis, trijų mėnesių „Euribor“ siekė 2,33 proc., 6 mėnesių – 2,88 proc., o 12 mėnesių – 3,32 procento.

Anot Ž. Rakauskaitės, prognozuojama, kad 2023 metais „Euribor“, tikėtina, didės, tačiau mažiau nei 2022-aisiais.

Apklausa atlikta gruodį bendradarbiaujant su tyrimų agentūra „Spinter tyrimai“, jos metu apklausta daugiau nei 1 tūkst. 18–75 metų respondentų Lietuvoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Aa

Pinigų nelieka ,kai prasideda bedarbystė, tada užsisuka toks ratas, padidėja kokurencija darbo rinkoj ,mažėja atlyginimai ,mažėja vartojimas, mažėja biudžeto pajamos ir t.t.Tada jau pastebėsi .

nieko nekeicia

tas ecb nuli keičia, vakar kavinėje buvau, staliukai užimti, ne kažkokia super išreklamuota kavine...pc buvau maisto, pilnos parduotuves žmonių...projektuotojai turi darbu metus i priekį, reiskia bus statybų tiek kad riaugesite vėl...bankuose indeliai nuo ecb žingsnius nemazeja, pabreziu nemazeja, paklauskite Lietuvos banko, o dideja...taigi spausdintų pinigų taip lengvai ecb neisims iš rinkos, kainos vis tiek kils nes yra iperkamumas ir yra pinigų ir yra kas perka,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS