Ar pakaks lietuviškos paukštienos parduotuvėse? | Diena.lt

AR PAKAKS LIETUVIŠKOS PAUKŠTIENOS PARDUOTUVĖSE?

  • 7

Lietuvoje bene populiariausia mėsa yra paukštiena, o jei dar skaičiuoti ir kiaušinius, tai vienam gyventojui per metus tenka suvalgyti apie 230 kiaušinių. Tačiau paukštininkai energetikos krizės akivaizdoje sako, kad nesulaukus valdžios paramos dujoms, laukia jei ne griūtis, tai smarkus lietuviškos paukštininkystės susitraukimas. Ar pakaks lietuviškos paukštienos parduotuvėse? Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Lietuvos paukštininkystės asociacijos direktoriumi Gyčiu Kauzonu.

– Kiek mes suvalgome paukštienos?

– Lietuvoje per metus pagaminama apie 120 tūkst. tonų mėsos ir 880 mln. kiaušinių. Šios dienos kontekste yra tragedija, jog skirtingai nuo kitų žemės ūkio šalių mėsinei paukštininkystei reikia labai daug dujų šildymui.

– Ar būtų galima keisti kuro rūšį?

– Iki šiol dujos buvo priimtinos visame pasaulyje, tai – standartas, kadangi pats efektyviausias. Malkos, deja, nėra variantas, juo labiau, kad biokuras šiuo metu irgi yra brangus. Tad alternatyvų nelabai yra. Jeigu prieš metus šaltą žiemą paukštynams už dujas tekdavo mokėti 380 tūkst. eurų, tai šių metų rugsėjo mėnesio sąskaita yra virš 2 mln. eurų, o žiemos metu bus virš 4 mln. eurų. Joks verslas tokių sumų pakelti negali.

– Dujų kainos dabar leidžiasi žemyn, tai gal nebus taip blogai šią žiemą?

– Mes neužsiimame prognozėmis, nes net ir patys energetikos ekspertai negali sutarti, kaip atrodys dujų kainodara. Šiuo metu dujų saugyklos yra užpildytos, bet ši situacija nesitęs visą laiką.

Visas LNK turinys – vaizdo įraše:

– Kodėl sakote, kad Vyriausybės pagalba yra labiau fiktyvi, negu reali?

– Jeigu Vyriausybė deklaruoja, kad pagalba bus 2,5 mlrd. eurų, tai reikėtų sutarti, ką mes vadiname pagalba, nes realiai vien elektros kainų kompensavimui yra skiriama apie 440 mln. eurų. Iš tų 2,5 mlrd. eurų pusę sumos yra skiriama paskoloms arba mokesčių atidėjimams.

– Jeigu pagalbos nesulauksite, kas nutiks?

– Jau buvo tokia situacija, kai 2022 metų pirmą pusmetį teko uždaryti Kaišiadorių skerdyklą, apie 400 žmonių neteko darbo.

– Ar gali taip būti, kad populiarios mėsos tiesiog nebeliks ant prekystalių, o gal Lietuvos gamintojų vietą užims kitų šalių gamintojai?

– Mes matome tą tendenciją, jog valstybei moki dešimt kartų daugiau. Tad nors dalį tos sumos grąžinti būtų teisinga. Lenkai yra stambiausi gamintojai mėsinėje paukštininkystėje Europoje. Tačiau juos lydi ir didžiausias skandalų skaičius. Paukštiena Lietuvoje yra unikalios kokybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Pil.

Jeigu neišveš i Ukrainą tai užteks visko Lietuvai.

Eksp.

Jeigu lietuviškų nepakaks ,lenkiškos papildys rinką.Manau ir dabar vežasi daug maisto produktų iš Lenkijos o pardavinėja kaip lietuvišką .Nes lietuvišką vištą galima atskirti nuo kitų šalių paukščių.

Anonimas

Parduotuvėse Lietuvoje pilna nemažai lenkiškų maisto produktų tik didesnėmis kainomis kaip Lenkijoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS