Ar naudingas Lietuvai darbo užmokesčio augimas Kinijoje? | Diena.lt

AR NAUDINGAS LIETUVAI DARBO UŽMOKESČIO AUGIMAS KINIJOJE?

  • 0

Kelerius metus sparčiai auganti Kinijos ekonomika augina ir kinų darbo užmokestį. "Nordea" banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas kelia prielaidą, kad 2016 metais Kinijos vidutinis darbo užmokestis gali aplenkti Lietuvos vidutinį darbo užmokestį, kurio skirtumas Kinijoje ir Lietuvoje, pasak jo, pernai sudarė apie 15 proc. Ekonomistas siūlo dėl situacijos Kinijoje nei džiaugtis, nei verkti: tiesiog pabandyti išnaudoti atsiradusį privalumą.

"Gali būti, kad valdžia imsis priemonių, tačiau bet kokios priemonės padidins Kinijos nestabilumą, o tai pliusas Lietuvai. Iki šiol Europa buvo kaip koks prakeiksmas, iš kurio kilo problemos, o dar ir Rusija su Ukraina atsirado. Dabar galima sakyti, kad neapibrėžtumai atsirado Kinijoje, todėl investuotojai dar geriau pagalvos, ar eiti į Kiniją", - portalui delfi.lt teigė Ž. Mauricas.

Tuo metu "Swedbank" vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis tiki, kad lyginti Lietuvos ir Kinijos vidutinius darbo užmokesčius nėra prasmės. N. Mačiulis tiki, kad gamyklose Kinijoje atlyginimai dar ilgai bus mažesni nei Lietuvoje. "Swedbank" ekonomistas mano, kad kalbant apie pramonę po 5-10 metų darbo užmokestis nebelems pramonės konkurencingumo.

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda mano, kad spartus atlyginimų augimas Kinijoje Lietuvai, Kinijos rinką matančiai kaip potencialią eksporto rinką, tai nėra tokia bloga žinia. "Galbūt iš tiesų daugiau gaus darbo tos mūsų įmonės, kurios konkuravo dėl didelių užsakymų ir anksčiau pralaimėdavo Kinijai. Kalbu apie tekstilės pramonę, taip pat baldų gamybą", - svarstė G.Nausėda.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS