A. Armonaitė: laikau pergale, kad kolegos įsiklauso – NT mokesčio projektas nebuvo tobulas | Diena.lt

A. ARMONAITĖ: LAIKAU PERGALE, KAD KOLEGOS ĮSIKLAUSO – NT MOKESČIO PROJEKTAS NEBUVO TOBULAS

Finansų ministrei Gintarei Skaistei bei Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui Mindaugui Lingei pasiūlius parlamente svarstomo nekilnojamojo turto (NT) mokesčio modelio korekcijas, tarp jų ir nedidelį tarifą pagrindiniam būstui, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad tai nekeičia pataisų „bazinio varianto“.

„Laisvės partija visada nuosekliai nepalaikė nekilnojamojo turto mokesčio, mūsų programoje jo nėra, koalicijos programoje jo nėra. Bazinis variantas, į kurį čia yra tas pasiūlymas, yra toks pat“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė A. Armonaitė.

Vis dėlto ji teigė, jog konservatorių pasiūlymai rodo tam tikrą įsiklausymą į diskusijas, kilusias dėl svarstomo NT mokesčio modelio.

„Laikau pergale, kad kolegos įsiklauso, kad projektas nebuvo tobulas toli gražu ir kad problemų ir neaiškumų žmonėms yra“ – teigė A. Armonaitė.

„Dėl tų konkrečių pasiūlymų, tai Seime ir vertinsime šituos dalykus, nes dabar tik iš viešos erdvės girdėjau, kad yra to atsitraukimo, tai pažiūrėsime“, – pridūrė ji.

A. Armonaitė tikisi, jog palaikymo Seime sulauks praėjusią savaitę Laisvės frakcijos parlamente seniūno Vytauto Mitalo užregistruotas pasiūlymas apskritai neapmokestinti pagrindinio būsto.

Laisvės partija visada nuosekliai nepalaikė nekilnojamojo turto mokesčio, mūsų programoje jo nėra, koalicijos programoje jo nėra.

 

Tuo metu G. Skaistė bei M. Lingė pagrindiniam gyvenamajam būstui siūlo taikyti 0,05–0,5 proc. nekilnojamojo turto (NT) mokesčio tarifą, jį siūloma taikant sodams, fermoms, šiltnamiams, garažams, taip pat pagalbinio ūkio, mokslo, religinės bei poilsio paskirties statiniams ir patalpoms, jei jos neterminuotai ar ilgiau nei mėnesiui nėra perduotos juridiniam asmeniui. 

Aukštesnį – 0,5–4 proc. – tarifų intervalą siūloma taikyti apleistiems ir neprižiūrimiems NT objektams. Komercinio naudojimo fizinių ir juridinių asmenų nekilnojamajam turtui savivaldybės galėtų nustatyti 0,5–3 proc. mokesčio tarifą.

Tokį pasiūlymą Seime svarstomoms NT mokesčio įstatymo pataisoms G. Skaistė ir M. Lingė registravo trečiadienį.

Seimas spalio 10-ąją po svarstymo pritarė naujoms NT mokesčio įstatymo pataisoms, tačiau valdančiajai koalicijai nesutariant dėl naujo mokesčio modelio, balsavimas dėl NT įstatymo pataisų priėmimo nukeltas į lapkritį.

Pataisomis siūlyta nustatyti 0,05–4 proc. (dabar – 0,5–3 proc.) komercinio ir gyvenamojo NT mokesčio „žirkles“, o konkrečius tarifus palikti tvirtinti savivaldybėms. Būtų neapmokestinama pagrindinio būsto vertės dalis, neviršijanti 1,5 konkrečios savivaldybės NT verčių medianos (vidutinės būsto vertės).

Savivaldai siūloma leisti nusistatyti didesnį NT mokestį, jeigu statinys neturėtų suformuoto žemės sklypo.

Nauji NT mokesčio tarifai įsigaliotų nuo 2025 metų, o pirmasis mokėjimas būtų 2026 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS