A. Armonaitė: Lietuvos bankas turėtų geriau prižiūrėti rinkos dalyvius | Diena.lt

A. ARMONAITĖ: LIETUVOS BANKAS TURĖTŲ GERIAU PRIŽIŪRĖTI RINKOS DALYVIUS

Lietuvos bankui (LB) tikrinant finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ veiklą, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, kad centrinis bankas visus rinkos dalyvius turėtų prižiūrėti geriau ir proporcingiau.

„Labai dažnai matome, kaip kontroliuojančios institucijos, ypač gal Lietuvos bankas, nedideles įmones ar dar net pažeidimų kažkokių nepadariusias įmones labai noriai tikrina ir užklausas siunčia, ir nelicencijuoja kartais kompanijų su mažai paaiškinimų kodėl. Tai, matyt, irgi reikėtų žiūrėti, kur yra daugiau rizikos ir mažiau jos, ir tokiu būdu proporcingai reguliuoti“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė A. Armonaitė.

„Nes jeigu praleidi didelius atvejus, bet tuo pačiu kita ranka ir lazda daužai kažkokius mažareikšmius, gal net pažeidimų nepadariusius ūkio subjektus, tai yra neadekvatu. Matyt, yra apie ką pagalvoti ir Lietuvos bankui“, – teigė ministrė.

LB šiuo metu atlieka „Foxpay“ ir jos savininkės Ievos Trinkūnaitės veiklos patikrinimą – anot jo, gavęs anksčiau neturėtos informacijos jis vertina, ar įstaigos akcininkai ir galutiniai naudos gavėjai atitinka teisės aktų reikalavimus, ar įstaiga tinkamai atlieka pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevenciją.

Jeigu praleidi didelius atvejus, bet tuo pačiu kita ranka ir lazda daužai kažkokius mažareikšmius, gal net pažeidimų nepadariusius ūkio subjektus, tai yra neadekvatu.

 

Atskirą patikrinimą generalinės prokurorės nurodymu atlieka ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Pasak ministrės, Lietuva yra Europos finansinių technologijų centras, o tai yra ne tik labai didelis pasiekimas, bet ir didelė reputacinė rizika: „Ta prasme, kad viena ar kita istorija gali labai greitai sužeisti visus pasiekimus, kuriuos Lietuva iki šiol turėjo.“

„LB turi įsivertinti, kur yra didelės rizikos, kur yra mažos rizikos, ir proporcingai tikrinti ūkio subjektus, kad neprasileistų didelės aferos, bet inovacijoms irgi nebūtų užkirstas kelias“, – kalbėjo A. Armonaitė.

LB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus antradienį sakė, kad centrinis bankas 2022 metais neturėjo pagrindo neleisti Šveicarijos finansinių technologijų paslaugų grupės „iSun“ grupės savininkei I. Trinkūnaitei įsigyti „Foxpay“. Jis neatskleidė, ar LB tuomet buvo žinoma apie jos ryšius su už finansinius nusikaltimus anksčiau kalėjusiu Vilhelmu Germanu (buvusiu Viliumi Žideliu) bei ar jis bei „iSun“ figūruoja centrinio banko tyrime.

Portalas „15min“ skelbė, kad su „Foxpay“ susijusios grupės „iSun“ grupės veikloje figūruoja už sukčiavimą kalėjęs V. Germanas.

„Foxpay“ 2023 metų pabaigoje – šių metų pradžioje vadovavo ir jos valdyboje dar neseniai dirbo socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės sutuoktinis Mindaugas Navickas.

Kilus skandalui dėl ryšių su I. Trinkūnaite ir V. Germanu, trečiadienį vakare ministrė paskelbė apie pasitraukimą iš pareigų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS