Asociacija: vartotojai neturi būti klaidinami prisidengiant banko vardu | Diena.lt

ASOCIACIJA: VARTOTOJAI NETURI BŪTI KLAIDINAMI PRISIDENGIANT BANKO VARDU

 

Nacionalinė vartojimo kredito asociacija (NVKA), skatinanti atsakingo skolinimo praktiką vartojimo kreditų sektoriuje, teigia, kad kai kurios finansų įmonės klaidina vartotojus bei piktnaudžiauja jų pasitikėjimu, neteisėtai savo pavadinimuose vartodamos žodį „bankas“.

„Galbūt tokiu būdu tos finansų įmonės, savo ar prekės ženklų, kuriems atstovauja, pavadinimuose įrašydamos žodį „bankas“, tikisi sustiprinti pasitikėjimą savo bendrove arba teikiama paslauga, tačiau iš tikrųjų tokie pažeidimai tik mažina vartotojų pasitikėjimą visais vartojimo kreditų paslaugų rinkos dalyviais bei pačiomis finansinėmis paslaugomis“, - sako Nacionalinės vartojimo kredito asociacijos direktorius Pranciškus Gerulis.

Jo teigimu, vienas pagrindinių atsakingo skolinimo principų - užtikrinti vartotojo teisę gauti išsamią ir tikslią informaciją apie finansinių paslaugų teikėją ir finansinę paslaugą. Vartotojas yra neprofesionalus paskolos gavėjas, todėl turi būti itin griežtai kontroliuojama, kad jį pasiektų tik teisinga ir išsami informacija.

Vartoti žodį „bankas“ ar kitokius šio žodžio vedinius įmonės pavadinime, reklamoje ar kitais tikslais išimtinę teisę turi tik pagal Bankų įstatymą veikiantys juridiniai asmenys, išskyrus atvejus, kai akivaizdu, kad šio žodžio vartojimas nesusijęs su licencinių finansinių paslaugų teikimu. Bankai privalo turėti banko licenciją, o dėl teikiamų licencinių finansinių paslaugų jiems nustatomi atitinkami steigimo, valdymo reikalavimai, banko veiklos rizikos valdymo priemonės.

„Įmonės, teikiančios vartojimo kreditus, neveikia pagal Bankų įstatymą, jų paslaugos yra nelicencinės, todėl jos negali savo pavadinimuose nurodyti žodžio „bankas“. Tačiau paprastas vartotojas, kuris nėra įsigilinęs į šiuos teisinius niuansus, žodį „bankas“ gali sieti su licencinių finansinių paslaugų teikimu. Štai todėl įmonės pavadinimas neturi klaidinti vartotojo: jei įmonė nėra bankas, ji negali šio žodžio vartoti ir pavadinime. Žodis „bankas“ neturėtų būti vartojimas ir prekės ženklų pavadinimuose, nes tai taip pat gali klaidinti vartotoją ir toks elgesys yra nesąžiningas“, - aiškina NVKA direktorius.
Šiuo metu šalyje, NVKA žiniomis, žodį „bankas“ įmonės ir prekės ženklo pavadinimuose vartoja bent trys bendrovės, teikiančios greitus vartojimo kreditus.

Pasak Pranciškaus Gerulio, Nacionalinė vartojimo kredito asociacija sieks, kad būtų sugriežtinta reikalavimo, draudžiančio vartoti žodį „bankas“ juridinių asmenų, neveikiančių pagal Bankų įstatymą, pavadinimuose, kontrolė.

Asociacijos nuomone, įmonių steigimo dokumentus tvirtinantys notarai turėtų atidžiau stebėti, ar registruojami įmonių ar prekių ženklų pavadinimai nepažeidžia įstatymuose numatytų reikalavimų. Šiuo metu jie yra bene vieninteliai, galintys užkirsti kelią neteisėtam žodžio „bankas“ vartojimui įmonių bei prekės ženklų pavadinimuose. Registrų centras, registruodamas įmones, netikrina ir nevertina, ar įmonės savo pavadinime teisėtai vartoja žodį „bankas“ ar jo vedinius.

Nacionalinė vartojimo kredito asociacija siekti vartotojų pasitikėjimo ragina sąžiningai ir atsakingai vykdant pareigas, numatytas Finansų įstaigų įstatyme, paisant vartotojų teisių apsaugos reikalavimų, o ne apgaulingai prisidengiant banko vardu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS