Asociacija: žadėtosios paramos individualiai dirbantiems dar negavo nė vienas grožio specialistas | Diena.lt

ASOCIACIJA: ŽADĖTOSIOS PARAMOS INDIVIDUALIAI DIRBANTIEMS DAR NEGAVO NĖ VIENAS GROŽIO SPECIALISTAS

Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė Jolanta Mačiulienė sako, kad didžioji dalis grožio specialistų ir grožio salonų vis dar nesulaukė paramos iš valstybės.

„Grožio specialistų asociacijos bendruomenės yra šiandien patenkintos, kad pagaliau išėjome į darbus ir galėsime po truputėlį atsikvėpti. Bet situacija nieko nekeičia, nes tų žadėtųjų 260 eurų, tų naujųjų išmokų trimis eurais didesnių nei iki šiol, dar kol kas nėra gavęs nei vienas grožio specialistas“, – teigė ji Darbo partijos frakcijos nario Aido Gedvilo organizuotoje spaudos konferencijoje trečiadienį.

Pasak J. Mačiulienės, dalis grožio salonų dar negavo ir žadėtosios paramos už prastovas.  

„Subsidijų nėra gavę ir su darbo sutartimi specialistus įdarbinantys salonai, įmonės. Kai kurios bendrovės gavo tik pirmas išmokas už gruodžio mėnesio dvi savaites prastovų. (...) Manau, kad (parama verslui – ELTA) stringa labai stipriai, ir nežinau kodėl“, – sakė ji.

J. Mačiulienė taip pat pabrėžė, kad dalis grožio specialistų negalėjo pradėti dirbti dėl nustatytų griežtų darbo karantino metu reikalavimų.

„Žinoma, kad didelė dalis žmonių į darbus neišėjo dėl Vyriausybės šiam karantino momentui nustatytų griežtų reikalavimų. Su visa sistema susipažinome (...), bet dėl reikalavimų žmonės turėjo išskaidyti (pamainas – ELTA), kad bent kažkiek galėtų išeiti į darbus. Tikrai ne visi džiaugiasi atlaisvinimo programa ir tikrai ne visi dirbs“, – sakė ji.

Savo ruožtu konferenciją organizavęs A. Gedvilas pateikė tris pasiūlymus, kuriais būtų galima tvariau paremti nuo pandemijos nukentėjusį verslą.

„Siūlau minimalią išmoką individualiai dirbantiems asmenims, netekusiems 100 proc. pajamų, prilyginti minimaliai mėnesinei algai (MMA) „į rankas“. Tokiu būdu garantuotume visų Lietuvos piliečių lygias teises, ir ne orias, o minimalias gyvenimo sąlygas. (...)

Taip pat nedirbamą laikotarpį užskaityti kaip darbo stažą, kad tai turėtų įtakos pensijos dydžiui. Be to, netaikyti paskutinių trijų mėnesių nepertraukiamo darbo laikotarpio reikalavimo, kad būtų galima besąlygiškai pretenduoti į išmoką“, – sakė jis.

ELTA primena, kad Vyriausybė pirmadienį pasitarime pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siūlomai koncepcijai dėl subsidijų nuo karantino ribojimų nukentėjusiems savarankišką veiklą vykdantiems asmenims.

„Tokios pagalbos dydis priklausytų nuo žmonių 2019 metais sumokėtų GPM. Dydis būtų 100 proc. GPM, tačiau turime ir „grindis“, ir „lubas“. Jeigu mokesčių ne visai pavyko sumokėti, tai „grindys“ būtų 100 eurų, „lubos“ – 36 minimalūs mėnesio atlyginimai, kas sudarytų per metus apie 16 tūkst. eurų“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Savarankiškai dirbantys asmenys, kurių veikla buvo apribota dėl paskelbto karantino, šiuo metu gali gauti 260 eurų išmoką.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pranciškus

Ar tikrai reikalingos tos valstybės paramos išmokos? Dabar tose grožio įstaigose tikras pinigų lietus.Apskritai, neteko girdėti, kad kas nors gautų kasos čekį...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS